Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αφήνει το τιμόνι της Κούβας ο Φ. Κάστρο Εκτύπωση E-mail
20.12.07

Το τέλος μισού αιώνα πολιτικής ιστορίας ξεκίνησε να γράφει ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο που με επιστολή του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατέχει, στο πλαίσιο της προσπάθειας ομαλής μετάβασης της χώρας του στη νέα εποχή.

Σχεδόν 16 μήνες από την τελευταία δημόσια εμφάνισή του, ο Κάστρο επισήμανε προχθές αργά το βράδυ ότι «αποτελεί στοιχειώδες καθήκον του να μη διατηρεί θέσεις και να μην εμποδίζει τον δρόμο σε νεότερους ανθρώπους». Ο 81χρονος ηγέτης, ο μόνος επιζών από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Ψυχρού Πολέμου, πρόσθεσε ότι «καθήκον του είναι να συμβάλει με την εμπειρία του και τις ιδέες του, η αξία των οποίων προέρχεται από τις σπάνιες στιγμές τις οποίες έζησε».

Ενεργός
Με τις δηλώσεις του ο Κάστρο, που παραμένει πολιτικά ενεργός με άρθρα του στις τοπικές εφημερίδες, αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να επανέλθει στην εξουσία της Κούβας και ότι προτίθεται να διατηρήσει μόνον τον ρόλο του ανεπίσημου συμβούλου της κυβέρνησης, Ο Κουβανός ηγέτης που είναι πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους, πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών και γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία αποχώρησής του από την πολιτική τον Μάρτιο, όταν η Βουλή εγκρίνει τα νέα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους. «Υποσχέθηκα να μείνω μαζί σας, αν το θέλετε, για όσο αισθάνομαι χρήσιμος, κι αν αυτό δεν αποφασιστεί νωρίτερα από τη φύση, ούτε ένα λεπτό λιγότερο», γράφει ο Κουβανός ηγέτης, που πάντως παραμένει υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Ιανουαρίου.

Ηταν η πρώτη φορά που ο Κουβανός ηγέτης ανακοίνωσε τις προθέσεις του για το μέλλον μετά την άτυπη μεταβίβαση της εξουσίας στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο, τον Ιούλιο του 2006. Ενάμιση χρόνο μετά, οι «ελπίδες» των ΗΠΑ αλλά και ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών για ταχεία πολιτική αλλαγή στην Αβάνα μάλλον εξανεμίζονται. Ο ασκών χρέη προέδρου, Ραούλ, είναι μεν ανοικτός στον διάλογο για το μέλλον της χώρας και την πορεία της οικονομίας της και έχει υποσχεθεί «διαρθρωτικές αλλαγές» στην αγροτική οικονομία, σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, δεν αναμένονται ριζικές τροποποιήσεις. Επτά στους δέκα Κουβανούς έχουν γεννηθεί στη διάρκεια της εξουσίας του Φιντέλ, δεν έχουν γνωρίσει άλλον ηγέτη και αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό το ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών αλλαγών.

imerisia


Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=965&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote