Αρχική arrow EDITORIAL arrow Novartis: παραμύθι χωρίς «όνομα»
Novartis: παραμύθι χωρίς «όνομα» Εκτύπωση E-mail
04.06.22

Η κυβερνητική μεθόδευση για τη συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου έφτασε στο σημείο να εξαφανίσει ονόματα από επίσημο έγγραφο της δικογραφίας ● Για δεύτερη φορά αλλοιώνεται έγγραφο προκείμενου να στηθεί η θεωρία της σκευωρίας.

Ολα όσα έγιναν το τελευταίο 48ωρο με αφορμή την αποκάλυψη για τη συνειδητή και με προφανή δόλο παραποίηση εγγράφου του FBI –σχετικού με το σκάνδαλο Novartis– συνιστούν μια πλήρη εικόνα τού πώς λειτουργεί η εξουσία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οποιος, δε, επιμένει είτε να «αγνοεί» το θέμα είτε να το αποδίδει σε «κόντρα ανάμεσα στις δυο πλευρές», λες και ο Α. Λοβέρδος έχει κάποια οικογενειακή διαμάχη με την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, απλώς συνεχίζει να συσκοτίζει όποια είδηση δεν είναι αρεστή στο Μαξίμου και δευτερευόντως στη Χ. Τρικούπη.

Πώς εξελίχτηκαν όλα

● Την Πέμπτη το απόγευμα η Ελ. Τουλουπάκη καταθέτει αίτημα προς την ανακρίτρια Κ. Αλεβιζοπούλου στο οποίο αναλυτικά περιγράφει την ιδιαίτερα αξιόποινη πράξη παραποίησης εγγράφου. Συγκεκριμένα, από το έγγραφο του FBI προς την ίδια, το 2017, που ονομαστικά ενοχοποιούσε για παρανομίες τούς Α. Λοβέρδο, Γ. Πατούλη, Ν. Μανιαδάκη και Κ. Φρουζή, αφαιρέθηκαν στην επίσημη μετάφραση (το 2021) τα ονόματα και αλλάχτηκαν τα ρήματα έτσι ώστε να βγαίνουν όλοι λάδι για το μεγάλο σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης φαρμάκων και τις αθρόες δωροδοκίες της Novartis. Η δόλια παραποίηση αυτή είχε διπλό στόχο: αφενός να αθωώσει εκ των προτέρων τους εμπλεκόμενους και αφετέρου να στηθεί καλύτερα η θεωρία της σκευωρίας. Η πρώην εισαγγελέας ζητά να γίνουν πιστές μεταφράσεις έτσι ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Σημειώνεται εδώ ότι αν και η κ. Τουλουπάκη μπορούσε να καταθέσει από το 2017 το έγγραφο του FBI που αποδεικνύει ουσιαστικά και την αθωότητά της, εν τούτοις σεβάστηκε τη δικαστική συνδρομή μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ δεδομένου ότι το έγγραφο ήταν απόρρητο και δεν είχε το δικαίωμα να κάνει χρήση. Τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ δεν σεβάστηκε όμως ο αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής όταν πήρε (όντας παραιτημένος από εποπτεύων την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς) τα έγγραφα από το γραφείο της Ελ. Τουλουπάκη, η οποία κατηγορήθηκε κι από πάνω για βαρύτατο αδίκημα (υπέρβαση εξουσίας) επειδή τάχα έκρυψε έγγραφα του FBI. Ο Ι. Αγγελής στη συνέχεια κατέθεσε στην ανακρίτρια κ. Αλεβιζοπούλου όλα τα απόρρητα αυτά έγγραφα μόλις εκείνη ανέλαβε και η ανακρίτρια με τη σειρά της τα έστειλε για επίσημη μετάφραση την οποία και παρέλαβε το 2021. Ετσι, διά χειρός Αγγελή τα έγγραφα αυτά βρίσκονται πλέον επισήμως στη δικογραφία για τους φερόμενους ως σκευωρούς, αλλά παραμένουν –μέχρι ώρας– εκτός δικογραφίας Α. Λοβέρδου.

● Στο μεταξύ την είδηση για την πρωτοφανή ενέργεια μετέδωσαν χθες όλα τα ανεξάρτητα ΜΜΕ και λίγο αργότερα υπήρξε αυστηρή ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Δένδιας, στο υπουργείο του οποίου ανήκε έως ότου απότομα καταργήθηκε η Μεταφραστική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ, προέβη σε μια αμήχανη και σχεδόν θλιβερή ανακοίνωση με την οποία «ένιπτε τας χείρας του» οχυρωμένος πίσω από την ιδιωτικοποίηση του μεταφραστικού τμήματος του υπουργείου. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η μετάφραση παραδόθηκε πριν αντικατασταθεί με νόμο η Υπηρεσία από ιδιώτες μεταφραστές, οι οποίοι και πάλι όμως είναι εποπτευόμενοι από το ΥΠΕΞ. Λίγη ώρα αργότερα, η ίδια η μεταφράστρια που παρέδωσε την πιστή μετάφραση δήλωσε ότι τα ονόματα αφαιρέθηκαν μετά. Ακολούθησε φυσικά σιωπή, ενώ τα στρατευμένα παπαγαλάκια άρχισαν να μιλούν για «κόντρες» και «διαμάχες χαρακωμάτων», όταν έγινε απολύτως σαφές ότι έχει διαπραχθεί βαρύτατο ποινικό αδίκημα.

● Ο Α. Λοβέρδος έσπευσε, χωρίς να δώσει καμία απάντηση, να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ για «λάσπη» και να χαρακτηρίσει την υπόθεση «γελοία, εφόσον τα έγγραφα είναι γνωστά και κατατεθειμένα το 2020 στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής [επί Ν.Δ.] από τον Ι. Αγγελή, αξιολογημένα [!] και ενσωματωμένα στη δικογραφία». Μίλησε για λάσπη και «κουκουλοφόρους» μάρτυρες, πλην όμως δεν διευκρίνισε ποιος ήταν ο κουκουλοφόρος και με εντολή τίνος έσβησε τα ονόματα, και δήλωσε έκπληκτος. Οσο για τον πρώην εποπτεύοντα και νυν αντεισαγγελέα κ. Αγγελή, με τις τόσο διαφορετικές αναφορές και καταθέσεις που συμπτωματικά συνέπεσαν με αλλαγή της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι παραβίασε τη διακρατική συμφωνία κάνοντας λόγο για δήθεν πληροφοριακά (!) έγγραφα. Θυμίζουμε ότι το πόρισμα-καταπέλτης για τον κ. Αγγελή από τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ κ. Πικραμένο βρίσκεται ακόμα στο συρτάρι του υπουργού κ. Τσιάρα. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος παραπέμπει στις δηλώσεις Λοβέρδου και Δένδια.

● Η αλλοίωση εγγράφου και οι μηνύσεις που ακολούθησαν προκάλεσαν όπως ήταν φυσικό την αντίδραση της Δικαιοσύνης. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την καταγγελλόμενη αλλοίωση εγγράφου του FBI, από το οποίο «σβήστηκε» και το όνομα του πρώην υπουργού για «δωροληψία» από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis. Σύμφωνα με τον συνήγορό της εισαγγελέως, Βασίλη Χειρδάρη, υπήρξε αλλοίωση-παραποίηση του εν λόγω εγγράφου. Η έρευνα ανατέθηκε σε εισαγγελέα της Ποινικής Δίωξης.

Το δικαστικό συμβούλιο που θα κρίνει αναμένεται να λάβει υπόψη και το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα που αποδείχτηκε με την παραποίηση του εγγράφου. Επιπλέον στο αίτημά της η Ελ. Τουλουπάκη ζητά να ενημερωθεί και η αμερικανική Δικαιοσύνη για το θέμα, ενώ εκκρεμεί φυσικά και η προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Ελ. Τουλουπάκη κατέθεσε ήδη αίτημα συσχετισμού των δικογραφιών και εκείνης κατά Λοβέρδου, στην οποία δεν είχε συμπεριληφθεί το απόρρητο και ενοχοποιητικό για τον ίδιο έγγραφο μια και η ίδια σεβάστηκε τότε την αμερικανική δικαιοσύνη, παρά το γεγονός ότι μεταξύ άλλων αποδεικνύεται και η αθωότητά της.

● Τέλος, για όσους βιάστηκαν να αποδώσουν σε ένα μικρό λάθος το θέμα της αλλοίωσης του εγγράφου, δυστυχώς θα πρέπει να τους θυμίσουμε ότι αυτό γίνεται επί Μητσοτάκη για δεύτερη φορά και αφορά την ίδια πάλι υπόθεση. Οταν ανακοινώθηκε η εξωδικαστική διευθέτηση της υπόθεσης Novartis στις ΗΠΑ (Ιούνιος 2020), η Ν.Δ. ανακοίνωσε ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ [έκλεισε την υπόθεση] Novartis με την επιβολή προστίμου 112 εκατ. δολαρίων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων».

Μόνο που ίσχυε το εντελώς αντίθετο. Στην επίσημη δικαστική απόφαση αναφέρονται ρητά «ξένοι αξιωματούχοι» και «ξένη κυβέρνηση» (United States of America v. Novartis Hellas S.A.C.I., Criminal No. 20-538, 18 U.S.C. § 371 σελ. 15-16). Απλώς η Ν.Δ., αντί να αναφερθεί στο επίσημο κείμενο της απόφασης, προτίμησε να προβάλει την ανακοίνωση της Novartis, η οποία ως άμεσα εμπλεκόμενη επέμενε ότι δεν εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ NOVARTIS:

«Θα ζητήσει έρευνα ο κ. Μητσοτάκης;»

Mε ανακοίνωσή του χθες ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επανήλθε στο θέμα της παραποίησης εγγράφου που βρίσκεται στη δικογραφία του σκανδάλου Novartis και προέρχεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σ’ αυτήν γίνεται λόγος για «μακρύ χέρι» που παραποίησε το έγγραφο, ενώ χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών «Πόντιο Πιλάτο» για το θέμα. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει δύο ερωτήματα:

«-Θα ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Δένδια να διερευνήσει τη λαθροχειρία σε αμερικανικό έγγραφο ή θεωρεί πως είναι και αυτό σκευωρία και δεν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα;

-Θα πάρει επιτέλους θέση ο κ. Ανδρουλάκης ή θα συνεχίσει να τηρεί σιγή ιχθύος καλύπτοντας πλήρως τον κ. Λοβέρδο;».

«Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον απαντήσεις, γνωρίζοντας ότι όσο και να θέλουν κάποιοι δεν θα καταφέρουν να κρύψουν αυτό το μεγάλο σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο Novartis», κατέληγε η ανακοίνωση.

Αμήχανη δήλωση από το ΠΑΣΟΚ

Με πάνω από 24 ώρες καθυστέρηση υπήρξε τελικά χθες το απόγευμα μια αμήχανη επίσημη δήλωση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. διά του εκπροσώπου Τύπου του. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο Δημήτρης Μάντζος δεν αρνήθηκε την παραποίηση, ζητώντας «από το υπουργείο Εξωτερικών να απαντήσει ξεκάθαρα για τη φερόμενη παραποίηση ενός εγγράφου», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτό «έχει ήδη από διετίας κατατεθεί και αξιολογηθεί από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη στην ακριβή του μορφή, κανονικά μεταφρασμένο, χωρίς να παραλείπεται τίποτα». Στο ίδιο πλαίσιο δήλωσε ότι «δεν ανεχόμαστε καμία σκιά» εκφράζοντας απόλυτη εμπιστοσύνη «στην ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι η μόνη αρμόδια να συνεχίσει την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν».

ΥΠΕΞ: Ηταν προβληματικό το παλιό σύστημα μεταφράσεων

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν χθες για το θέμα πως «είναι προφανές ότι στον βαθμό που του αναλογεί, το υπουργείο Εξωτερικών θα βοηθήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύεται απόλυτα, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν επίσης πως το προηγούμενο σύστημα που ακολουθούσε η Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου, με όλες τις κυβερνήσεις και μέχρι την 31η Αυγούστου 2021 οπότε άλλαξε (ν.4781/2021), είχε πρόβλημα, καθώς «Τόσο η Μεταφραστική Υπηρεσία όσο και ο μεταφραστής δεν κρατούσαν αντίγραφο ούτε του κειμένου που μεταφράστηκε, ούτε της μετάφρασής του». Αντίθετα, με το νέο σύστημα «το πρόβλημα της διαφάνειας στις μεταφράσεις εντοπίστηκε και θεραπεύτηκε», καθώς ο πιστοποιημένος μεταφραστής «υποχρεούται να τηρεί επιμελώς πλήρες ηλεκτρονικό αρχείο, καθώς και ταυτόσημο αρχείο ασφαλείας (backup) αυτού, του συνόλου των μεταφράσεων που έχει διενεργήσει, με την αναγραφή του “Μοναδικού Σειριακού Αριθμού” (barcode) μετάφρασης για κάθε μετάφραση».

● Η Πανελλήνια Ενωση Μεταφραστών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι εδώ και χρόνια- και ειδικότερα το 2016 και το 2020- έχει καταθέσει στο ΥΠΕΞ συγκεκριμένες προτάσεις για «την ανάγκη εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης του συστήματος επίσημης μετάφρασης και διερμηνείας». Σημειώνει μάλιστα ότι «το έως και το 2021 υφιστάμενο σύστημα επίσημης μετάφρασης είχε αποτύχει».

efsyn.gr

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=14390&Itemid=29

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Σχετικα Αρθρα

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote