Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τον Κ. Σημίτη «ανακάλυψε» και πάλι ο Γ. Παπανδρέου Εκτύπωση E-mail
18.12.07

Με μια παρέμβαση που θεωρήθηκε απολύτως αναγκαία, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε χθες αιφνιδιαστικά στη Βουλή προκειμένου να αμβλύνει τις ισχυρές εντυπώσεις που προκάλεσε η συμπαγής εμφάνιση της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του κόμματος με τους Κ. Σημίτη και Β. Βενιζέλο και να ενσωματώσει τη ρητορική τους στον επίσημο προγραμματικό λόγο του κόμματος.

Είχε προηγηθεί η ομιλία τόσο του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος υπονόησε ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, όσο και του πρώην υπουργού Β. Βενιζέλου, ο οποίος έμμεσα αλλά με ευκρίνεια υποστήριξε ότι το κόμμα παλινδρομεί ανάμεσα στην αριστερή στροφή και τα αμήχανα ανοίγματα στον μεσαίο χώρο.

Η εντυπωσιακή όσο και συντεταγμένη εμφάνιση των κ. Βενιζέλου και Σημίτη υποχρέωσε -όπως λέχθηκε- τον πρόεδρο του κόμματος να ζητήσει τον λόγο, να υιοθετήσει την κριτική του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και να αναδείξει τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία.

Αντίδραση
Ακολούθησε ακαριαία η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος, προκαλώντας πανδαιμόνιο στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, σχολίασε δηκτικά: «Δεν περίμενα κ. Παπανδρέου ότι τόσο γρήγορα θα προσπαθούσατε να αποδείξετε ότι ήσαστε τόσο καλός δικηγόρος του κ. Σημίτη».

Ορθιος στο έδρανό του ο Γιώργος Παπανδρέου επιτίμησε τον κ. Μεϊμαράκη «Είναι ντροπή σας», ενώ ο Θ. Πάγκαλος χειρονομούσε έντονα προς το μέρος του υπουργού, ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα του υπενθύμισε αιχμηρά: «Δεν ήμουν εγώ αυτός κ. Πάγκαλε που έλεγε ότι μετά το 2000 με τον Σημίτη κάναμε τη χώρα μπάχαλο».

Η μεγάλη κόντρα σημειώθηκε για την αλλαγή του τρόπου καταγραφής των αμυντικών δαπανών, η οποία, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, επέφερε τα δεινά της απογραφής που δυσφήμισε τη χώρα διεθνώς μόνο και μόνο για να πληγεί το ΠΑΣΟΚ.

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής από μια παράταξη που δεν έχει δώσει και τα καλύτερα δείγματα γραφής...», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης ενώ την ίδια ώρα, παρεμβαίνοντας εκ νέου, ο κ. Παπανδρέου σημείωνε: «Δημιουργήσατε αμφιβολίες για το αν η χώρα μπήκε με το σπαθί της στην ΟΝΕ».

Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος συγκαταβατικά δήλωσε: «Ουδείς το αμφισβήτησε σε αυτή την κυβέρνηση. Ημουν ο πρώτος όποτε τέθηκε το θέμα που υπερασπιζόμουν τη χώρα. Το ζήτημα είναι τι έγινε μετά την ένταξη στην ΟΝΕ».

Νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε εκ νέου εκφραστής της «σύγχρονης κεντροαριστεράς», ενώ τις εντυπώσεις κατά γενική ομολογία έδρεψε ο κ. Σημίτης, ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι πορεύεται χωρίς σχέδιο, εμπαίζει τους πολίτες και οδηγεί σε ηθική απαξίωση της πολιτικής χωρίς τέλος.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων Σημίτη - Βενιζέλου ήταν η διαπίστωση ότι τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τα οποία δεν καλύπτονται από την υφιστάμενη προνοιακή πολιτική και αξιώνουν συνολικό σχέδιο για τη χώρα, ωθούνται στο περιθώριο και την οικονομική εξαθλίωση, με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται η κοινωνική συνοχή και κάθε αίσθηση κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας δεν είναι η διόγκωση της φτώχειας που αντιμετωπίζεται με στοχευμένα μέτρα», υποστήριξε, προκαλώντας αίσθηση, ο κ. Βενιζέλος, που χαρακτήρισε ως άλυτο πρόβλημα την εκρηκτική κρίση των μεσαίων εισοδημάτων, η οποία έχει εξελιχθεί σε κρίση πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

Κριτική
Σε μια σκληρή και εφ όλης της οικονομικής ύλης κριτική, ο κ. Σημίτης που ακολούθησε υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. σε όλους τους τομείς δείχνει έντονα πλέον φαινόμενα αμηχανίας, αναποτελεσματικότητας, αδράνειας και έλλειψης πρωτοβουλιών, δείχνοντας να μην ξέρει τι πρέπει να κάνει για τη χώρα.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αφαιρεί αγοραστική δύναμη από τα νοικοκυριά από πολλές πλευρές ταυτόχρονα και πρόσθεσε: «Καλλιεργούνται πρακτικές αρπαγής και ανεξέλεγκτου πλουτισμού με παράνομες πρακτικές».

Καταγγελία για μίζα

Βαρύτατη καταγγελία σε βάρος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ν. Ανδριανόπουλου ότι πήρε «μίζα-μαμούθ» 2.000.000 ευρώ για να απαλλάξει μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία από φόρο μεταβίβασης ακινήτου ύψους 20.014.000 ευρώ μετέφερε στη Βουλή ο Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε ότι η καταγγελία αυτή βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά «ο οποίος σιωπά έχοντας επιλεκτικές ευαισθησίες», και κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών ότι με την ανοχή του συγκαλύπτει «συμμορίες μιζαδόρων και εκβιαστών».

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=963&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote