Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Οι επικοινωνιολόγοι μετακομίζουν Εκτύπωση E-mail
16.12.07
Κάθε εβδομάδα, στις πτήσεις Αθήνα-Λευκωσία συναντώνται περίπου δέκα «παράξενοι ταξιδιώτες». Ολοι τους κρατούν από μια μικρή χειραποσκευή, έναν φορητό υπολογιστή και δυο-τρία βιβλία. Κάθονται συνήθως σε διακεκριμένες θέσεις, ανταλλάσσουν μερικές κουβέντες, αλλά σύντομα κλείνονται ο καθένας στις σκέψεις του. Είναι οι έλληνες σύμβουλοι που συνεργάζονται με τους τρεις υποψήφιους προέδρους της Κύπρου.

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο «Χίλτον» της Λευκωσίας όπου μένουν τα επιτελεία στήριξης των Τ. Παπαδόπουλου, Δ. Χριστόφια και Γ. Κασουλίδη. Απο κει και πέρα, όμως, οι δρόμοι τους χωρίζουν. Καλή η ευγενής άμιλλα, αλλά σε μια προεκλογική εκστρατεία το κρίσιμο στοιχείο είναι ο αιφνιδιασμός του αντιπάλου...

Πετρέλαιο και SMS Ενας τέτοιος αιφνιδιασμός ήταν η απόφαση του Τ. Παπαδόπουλου, με εισήγηση του επικοινωνιολόγου Κ. Παναγόπουλου, να δώσει εφάπαξ επίδομα σε όλους τους συνταξιούχους και να μειώσει το φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, παρά τις δεσμεύσεις του για το αντίθετο. 

 Ο Δημήτρης Χριστόφιας ποντάρει στο σύνθημα για «δίκαιη κοινωνία». Τα αντίπαλα επιτελεία προσπάθησαν αμέσως να ακυρώσουν τις εντυπώσεις από τις παροχές αυτές, μιλώντας για κινήσεις πανικού καθώς η δημοτικότητα του προέδρου καταποντίζεται: Ενα SMS με το μήνυμα «Μη βιαστείτε να γεμίσετε τα ντεπόζιτά σας.

 Μέχρι την επόμενη δημοσκόπηση το πετρέλαιο θα είναι δωρεάν» μεταδόθηκε σαν ηλεκτρικό ρεύμα σε όλο το νησί, μετατρέποντας τον προεκλογικό αιφνιδιασμό σε ανέκδοτο. 

* Ο Κ. Παναγόπουλος της ALCO είναι ο αρχιτέκτονας της νικηφόρας καμπάνιας του Τ. Παπαδόπουλου το 2003 και της εκστρατείας κατά του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα του 2004. Πρόσφατα το επικοινωνιακό επιτελείο ενισχύθηκε και από τον Γ. Ρουμπάτη, συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου ο οποίος παραιτήθηκε μετα τις εκλογές.

 Στόχος τους;

Η δεξαμενή του 76% που ψήφισε «Οχι» στο δημοψήφισμα, με το σύνθημα «Επιλογή Εμπιστοσύνης». Ενα δύσκολο έργο, καθώς ο σύμμαχος του παρελθόντος, το ΑΚΕΛ, είναι τώρα αντίπαλος.

 * Πιο ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για τον Γ. Λούλη, ο οποίος, αν και σύμβουλος του Κ. Καραμανλή, στη Λευκωσία έκανε την έκπληξη, αναλαμβάνοντας την εκστρατεία του Γραμματέα του αριστερού ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια.

Δεν ξέχασε, ωστόσο, τη λογική του «μεσαίου χώρου». Απόδειξη; Από τις πολιτικές ομιλίες του υποψηφίου αφαιρέθηκε η αντιιμπεριαλιστική και αντιευρωπαϊκή ρητορική, στις σημαίες των συγκεντρώσεων το κόκκινο του ΑΚΕΛ διαδέχτηκε το κίτρινο της Κύπρου, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι κόκκινες γραβάτες του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, που μπήκαν στο ντουλάπι.

 Ο Χριστόφιας έχει σύνθημα «Δίκαιη Λύση, Δίκαιη Κοινωνία», την απήχηση του οποίου μετρά με συνεχή γκάλοπ ο Τ. Θεοδωρικάκος της εταιρείας GPO.  Ο Γιάννης Κασουλίδης με τα παιδιά των εγκλωβισμένων στην κατεχόμενη Καρπασία.

 * Η υποψηφιότητα του Γιαννάκη Κασουλίδη του ΔΗΣΥ στηρίζεται στη πολιτική στρατηγική του Γ. Φλέσσα και της CIVITAS. Μαζί του είναι και ο Ευ. Βαρδουλάκης, ενώ στις μετρήσεις συνεργάζεται ο Στρ. Φαναράς της Metron Analysis.  Εξι εβδομάδες Το σύνθημα «Η Κύπρος που κερδίζει» παραπέμπει στην εποχή Κληρίδη, όταν με υπουργό Εξωτερικών τον Κασουλίδη η Κύπρος έγινε μέλος της Ε.Ε.

 Οι ήπιοι τόνοι της καμπάνιας έδειξαν, κάποια στιγμή, να μην αποδίδουν. Ομως, με μια επιτυχημένη επικοινωνιακή αντεπίθεση και με την προσωπική δυναμική παρουσία του προέδρου του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη, η υποψηφιότητα Κασουλίδη πήρε στροφές και ξαναμπήκε στο παιχνίδι. 

* Οι διακοπές των Χριστουγέννων θα βρουν τους τρεις υποψήφιους ισοδύναμους με γύρω στο 30% κι έτσι η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες που απομένουν ώς τις εκλογές.

Τότε οι αθηναίοι επικοινωνιολόγοι θα εγκατασταθούν μόνιμα στη Λευκωσία για να κατευθύνουν τις καμπάνιες, σε μια αναμέτρηση που δεν θα αναδείξει μόνο τον πρόεδρο της Κύπρου για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αλλά και τον πρωταθλητή στο πολιτικό μάρκετινγκ.    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=946&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 16.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote