Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Θύμα και ο Αη Βασίλης; Εκτύπωση E-mail
16.12.07

Χριστουγεννιάτικα ψώνια. Ναι, αλλά όχι όπως πέρσι. Ο λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τις πρώτες δυο εβδομάδες του Δεκεμβρίου ήταν πτωτικές σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 2,7% και 4,4% αντιστοίχως τις δυο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Shopper Trak RCT.

Οι αναλυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις λιανικές πωλήσεις, μετά την άνοδο κατά 1,2% (πέρα από τις προσδοκίες) που κατέγραψαν το Νοέμβριο, έναντι 0,2% τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση στις ΗΠΑ συμβάλλει κατά 2/3 στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

 

Οι αβεβαιότητα πλήττει τις μετοχές του λιανεμπορίου στον S&P 500. Από τις αρχές Νοεμβρίου υποχωρούν 9%, έναντι πτώσης περίπου 3,5% του δείκτη S&P 500.

Μάλλον ο κόσμος αναβάλλει τα εορταστικά δώρα για αργότερα σε μια χρονιά αδύναμη, ίσως η χειρότερη για χριστουγεννιάτικα ψώνια την τελευταία 5ετία.

Άργησαν φέτος...

 

Σχεδόν 12% λιγότεροι πελάτες επισκέφτηκαν τα μαγαζιά μέχρι τώρα το Δεκέμβριο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Πιθανόν να μεταφέρουν τις αγορές τους προς το τέλος των εορτών. Σίγουρα, πάντως, φέτος έχουν αργήσει αρκετά, αναφέρει η Shopper Trak.

Η Εθνική Ένωση Λιανεμπορίου στις ΗΠΑ υπολογίζει ότι φέτος οι εορταστικές πωλήσεις θα αυξηθούν με το χαμηλότερο ρυθμό από το 2002, περίπου 4%.

Ο Δεκέμβριος -τουλάχιστον το μισό του- φαίνεται δυσκίνητος, γεγονός που επηρεάζει τα έσοδα των επιχειρήσεων, μεγάλο μέρος των οποίων στηρίζεται στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Για τις εταιρείες λιανεμπορίου, οι πωλήσεις στο τελευταίο τρίμηνο του έτους συμβάλουν στο 30% των ετήσιων κερδών τους σύμφωνα με τη Mastercard Advisors. «Οι υψηλές ενεργειακές τιμές αδιαμφισβήτητα κλέβουν χρήματα από το πορτοφόλι του κόσμου», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Μάικλ ΜακΝαμάρα.

Πιθανόν τα καταστήματα να προχωρήσουν σε μείωση τιμών για να τραβήξουν κόσμο και ως εκ τούτου να υποστούν πιέσεις τα περιθώρια κέρδους. Το Νοέμβριο μεγάλοι λιανέμποροι, όπως οι Target και J.C. Penney είχαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Online πωλήσεις...

Επίσης οι πωλήσεις στο διαδίκτυο που "τρέχουν" σημαντικά στις γιορτές δείχνουν ήδη σημάδια επιβράδυνσης.

Το Νοέμβριο αυξήθηκαν με ρυθμό 19% στα 20,5 δισ. δολ., το χαμηλότερο από το 2002. 

Η εταιρεία ComScore εκτιμά ότι το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου θα αυξηθούν με μέσο ρυθμό 20% που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τον κλάδο και αρκετά πιο χαμηλό από το 26% που είχαν αυξηθεί το τελευταίο δίμηνο της περσινής χρονιάς.

Οι online πωλήσεις αντιστοιχούν στο 3% του συνόλου των λιανικών πωλήσεων και είναι ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος τομέας. Με βάση τους υπολογισμούς για αύξηση 20% το Νοέμβριο-Δεκέμβριο τότε ο online τζίρος θα φτάσει τα 29,5 δισ. δολ.

«Εάν ο καταναλωτής δεν έχει χρήματα δεν ψωνίζει, λέει ο Λάρι Φλίντ της εταιρείας ερευνών ForeSee Results. «Για να φτάσουμε ρυθμούς 25, 30 τοις εκατό δείχνει πολύ δύσκολο φέτος».

Ο Άντριου Λίπσμαν της ComScore λέει ωστόσο: «Σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρείς υψηλά ποσοστά όσο η αγορά μεγαλώνει. Δεν σημαίνει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης φέτος στις γιορτές αποτελούν απαραίτητα σημάδι αδυναμίας».

imerisia

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=944&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote