Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αντιπαράθεση για τις κάμερες Εκτύπωση E-mail
13.12.07
Ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με 149 υπέρ έναντι 124 κατά, για τη λειτουργία των καμερών, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του Συνασπισμού και του ΚΚΕ.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη και σύσσωμης της αντιπολίτευσης για την τροπολογία σχετικά με την χρήση των καμερών. Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε ότι η επεξεργασία κάθε υλικού προερχόμενου από κάμερες θα γίνεται μονό για εγκληματικές πράξεις και σε διαφορετική περίπτωση το υλικό θα καταστρέφεται αμέσως. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας, κάνοντας λόγο για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών. Την ίδια ώρα, πολλαπλές αντιδράσεις προκαλεί η χθεσινή σύλληψη δύο εναεριτών της ΔΕΗ, οι οποίοικατά τη διάρκεια της πορείας ανέβηκαν σε στύλους και κάλυψαν με σακούλες κάμερες της κυκλοφορίας. Και οι δυο, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αντισυνταγματική η ρύθμιση λέει η αντιπολίτευση

Κάτω από τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κάνουν λόγο για αντισυνταγματική ρύθμιση, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την χρήση καμερών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης τόνισε ότι η σχετική διάταξη έχει τρεις στόχους: Πρώτο να προσδιορίζει τα όρια μεταξύ δύο θεσμικών λειτουργιών, της δικαστικής και των Ανεξάρτητων Αρχών, δεύτερο να βγάλει τις μάσκες από κοινούς εγκληματίες και τρίτο ως συμπλήρωμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ακόμα, ο κ. Χατζηγάκης προχώρησε σε περαιτέρω αποσαφήνιση, προσδιορίζοντας ότι θα καταστρέφεται αμέσως και δεν θα αποθηκεύεται κάθε υλικό που δεν θα έχει σχέση με έγκλημα.

"Η κυβέρνηση νομοθετεί, αφουγκραζόμενη την κοινή γνώμη και προσπαθώντας να επιλύσει νομικές ασάφειες μεταξύ δικαστικής εξουσίας και άλλων ανεξάρτητων αρχών", τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας "Big Brother".

Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την έντονη αντίθεση του για την ρύθμιση, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για ανεπίτρεπτη για τα κοινωνικά ήθη και τη συνταγματική τάξη τροπολογία που περιορίζει, όπως είπε, τις ατομικές ελευθερίες.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, "έβαλε στο ράφι τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας" και αναφέρθηκε σε "μέγιστο λάθος της κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε διχαστικές καταστάσεις στη κοινωνία".

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε η κατηγορία του αρμόδιου τομέαρχη του ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια, ότι η κυβέρνηση ποδηγέτησε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Και αυτό, όπως υποστήριξε, γιατί "εκκρεμεί ακόμα, μετά από προσφυγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η έκδοση ακύρωσης της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, που είχε αποφανθεί αρνητικά ως προς την χρήση καμερών".

"Ντροπή σας αν νομίζετε ότι μπορεί οποιαδήποτε πολιτική εξουσία να ποδηγετεί την δικαιοσύνη που είναι ανεξάρτητη. Δεν έχει η πολιτική εξουσία το δικαίωμα να φέρει νομοθέτημα που θα κρίνει τα όρια των εξουσιών; Δεν θα επιτρέψουμε να επιβληθεί το κράτος λαϊκισμού, ούτε θα αφήσουμε το έγκλημα και τους εγκληματίες να διαφεντεύουν", ήταν η απάντηση του κ Χατζηγάκη.

Τις έντονες διαφωνίες τους εξέφρασαν και τα κόμματα της Αριστεράς, με το ΚΚΕ να ζητά ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής επεσήμανε ότι το κόμμα του διαφωνεί όχι μόνο επί της διαδικασίας αλλά επί της ουσίας της τροπολογίας γι΄αυτό πρέπει να την αποσύρει η κυβέρνηση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης υποστήριξε ότι όποιος προσφύγει στο ΣΤΕ θα δικαιωθεί.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρεης καταδίκασε τη χρήση "κρυφών καμερών", τάχθηκε ωστόσο υπέρ της χρήσης φορητών καμερών από αστυνομικούς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης τόνισε ότι το περιεχόμενο των αποσαφηνίσεων του υπουργού κονιορτοποιεί τους ισχυρισμούς περί περιορισμών των ατομικών ελευθεριών.

Αντιδράσεις για τις συλλήψεις των εναεριτών της ΔΕΗ

Οι συλλήψεις των δύο εργαζόμενων της ΔΕΗ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του για τις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισε συλλήψεις, τόνισε μεταξύ άλλων: "Η κυβέρνηση της ΝΔ ολισθαίνει σε επικίνδυνες ατραπούς θυμίζοντας ολοένα και περισσότερο το "ένδοξο"-καταδικασμένο παρελθόν της. Την κοινωνία του "Μεγάλου Αδελφού" την εγκαινιάζει τώρα η Νέα Δεξιά. Το κράτος των εισαγγελέων απλώς το επαναφέρει".

Το ΚΚΕ από τη μεριά του κατήγγειλε πως "η παρακολούθηση των διαδηλωτών από τις κάμερες, καθώς και ο τρόπος σύλληψης των εργαζομένων που τις κάλυψαν, μαρτυρά ότι αυτές τοποθετήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζουν να λειτουργούν από την κυβέρνηση της ΝΔ, με κύριο στόχο το φακέλωμα της δράσης του λαϊκού κινήματος".

Τις συλλήψεις καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση μας γυρίζει στο κράτος των χαφιέδων αλλά εμείς δε θα γίνουμε ποτέ το κράτος του χαφιέ και του καταδότη, είπε ο κ. Αλαβάνος.

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το απόγευμα στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, κατά τη διάρκεια ημερίδας, όπου θα παρευρίσκετο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, ομάδα αντιεξουσιαστών που διαμαρτύρονταν για τις χθεσινές προσαγωγές και τη λειτουργία των καμερών. Οι αντιεξουσιαστές μπήκαν στην αίθουσα και αφού ανάρτησαν πανό και διάβασαν ένα κείμενο, αποχώρησαν ειρηνικά.


ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=930&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 14.12.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote