Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Νέες συνομιλίες Νίμιτς Εκτύπωση E-mail
02.12.07
Αρχίζει τη Δευτέρα η νέα πρωτοβουλία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο Σκοπιανό. Αύριο ο κ. Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και την Τετάρτη την Αθήνα.
Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, ζητούν από την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να ενθαρρύνει τα Σκόπια να συμφωνήσουν με την Ελλάδα σε μία κοινά αποδεκτή ονομασία.

Ανάγκη για "καθαρές λύσεις"

"Η στιγμή είναι τώρα" για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα των Σκοπίων "Ουτρίνσκι Βέσνικ", που δημοσιεύθηκε στο φύλλο του Σαββάτου.

Η κ. Μπακογιάννη τονίζει την ανάγκη για "καθαρές λύσεις" στο ζήτημα της ονομασίας, "εύκολα κατανοητές απ’ όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου" και χαρακτηρίζει λανθασμένη τη λογική που λέει ότι υπάρχουν νικητές και ηττημένοι στο θέμα αυτό.

Σημειώνει πως η Ελλάδα δεν αρνείται τη συμπερίληψη του όρου "Μακεδονία" στο όνομα του βόρειου γείτονά της και επιζητεί μια σύνθετη ονομασία που θα είναι διακριτή.

Όπως χαρακτηριστικά λέει η υπουργός, "η Ελλάδα δεν έχει περιχαρακωμένες θέσεις" και αναζητά μια κοινά αποδεκτή λύση, αποδεχομένη ότι αυτή θα είναι στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας.

Καλεί την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ύστερα από αυτό το πολύ σημαντικό για την Ελλάδα βήμα, να κάνει το δικό της αντίστοιχο βήμα για την εξεύρεση λύσης.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, η κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνει τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να στηρίζει την πορεία αυτή των γειτονικών της χωρών, υπογραμμίζοντας πως αυτή η πολιτική ακολουθείται χωρίς εξαιρέσεις.

Εκφράζει την πεποίθηση ότι η ελληνική πρωτοβουλία για τα Δυτικά Βαλκάνια θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι θα πεισθούν, όπως λέει, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτής της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΓΔΜ, δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει.
Η τακτική της ΠΓΔΜ

Συναντήσεις και συνομιλίες στα Σκόπια, με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, θα έχει αύριο Δευτέρα, στη 1μμ ώρα Ελλάδας, ο ειδικός εκπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ Μάθιου Νίμτς. Από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της γειτονικής με την Ελλάδα χώρας, θα πάρουν μέρος στις συναντήσεις, ο πρόεδρος Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και ο εκπρόσωπος της χώρας στις διαπραγματεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ήδη η ομάδα των κορυφαίων πολιτικών παραγόντων συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, για να προσδιορίσει την κοινή επιχειρηματολογία και τακτική της στις συναντήσεις με τον κ. Νίμτς. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η ομάδα των τεσσάρων θα τονίσει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση ονομασίας για διεθνή χρήση, διαφορετική από τη συνταγματική της.
ert



Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=874&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote