Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Οι φαύλοι κύκλοι της Ολυμπιακής Εκτύπωση E-mail
02.12.07
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου σήμανε για την Ολυμπιακή μετά τη συνάντηση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκη με τον επίτροπο Μεταφορών Ζακ Μπαρό, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση έψαχνε εδώ και καιρό μια σοβαρή αφορμή για να τελειώνει με την εταιρεία, με τη μορφή που έχει σήμερα τουλάχιστον. Και ότι οι πιέσεις της Κομισιόν της προσφέρουν την ευκαιρία που ήθελε.

**Η ιρλανδική Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους της Ευρώπης, προσέφυγε κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατηγορώντας την για αδράνεια έναντι της Ολυμπιακής, η οποία έχει κληθεί με παλαιότερες αποφάσεις της Ε.Ε. να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά 700 εκατ. ευρώ, τα οποία έλαβε υπό τη μορφή κρατικών ενισχύσεων την περίοδο 1998-2004. Η ιρλανδική εταιρεία ζήτησε επιπλέον να γίνουν νέοι έλεγχοι στην Ολυμπιακή για κρατικές ενισχύσεις και την περίοδο από το 2004 έως το 2007.

**Η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική καθώς εμφανίζεται να δρομολογεί η ίδια το κλείσιμο της Ολυμπιακής, την ώρα μάλιστα που η εταιρεία περιμένει να εισπράξει 900 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο (της επιδικάστηκαν με αποφάσεις διαιτησίας ελληνικών δικαστηρίων). Κι ενώ αναμένει την ερχόμενη άνοιξη τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την προσφυγή της κατά απόφασης της Κομισιόν που της ζητάει να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο 540 εκατ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, καθώς έγκυροι νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η Ολυμπιακή έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (για τα 540 εκατ.) και να μειώσει σημαντικά το ποσό που θα κληθεί να επιστρέψει τελικά στο Δημόσιο.

Η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε μόλις την περασμένη Τετάρτη (28/11) και την ευθύνη υπεράσπισης των θέσεων της Ο.Α. είχε ο καθηγητής ευρωπαϊκού δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Β. Χριστιανός. Η ελληνική πλευρά προσκόμισε τα στοιχεία για την ανάκτηση από το δημόσιο των 540 εκατ. ευρώ μέσω συμψηφισμού, τα οποία το δικαστήριο δέχθηκε να παραλάβει.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να έχει αυξημένες προσδοκίες ότι η Ο.Α θα δικαιωθεί τελικά. Βασίζουν, μάλιστα, την εκτίμηση αυτή στη στάση των εκπροσώπων της Κομισιόν στη δίκη. Οι οποίοι στην επιχειρηματολογία τους ανέφεραν ότι η ανάκτηση των 540 εκατ. ευρώ έγινε καθυστερημένα και με λάθος τρόπο (η Κομισιόν ζητούσε να επιστραφούν τα χρήματα εντός διμήνου το φθινόπωρο του 2005 και δεν δεχόταν τον συμψηφισμό).

**Ωστόσο, λένε νομικές πηγές, η πλευρά της Κομισιόν δεν τοποθετήθηκε στα αποδεικτικά στοιχεία του συμφηφισμού που προσκόμισε η ελληνική πλευρά. Επιπλέον, δεν έθεσε οποιοδήποτε θέμα (ένσταση κ.λπ.) όταν -στο τέλος της διαδικασίας- ο πρόεδρος του δικαστηρίου το ζήτησε από τις δύο πλευρές.

**Παρά το γεγονός ότι η Ε.Ε. εμφανίζεται ανυποχώρητη στην επιδίωξή της να μπει λουκέτο στην Ο.Α., νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για τις διαιτησίες (σύμφωνα με αυτές η Ο.Α. παίρνει 900 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο), ούτε ενδεχόμενη θετική απόφαση στην προσφυγή της εταιρείας για την υπόθεση των 540 εκατ. ευρώ.

**Με αφορμή τη νέα προσφυγή της Ryanair, ωστόσο, έρχεται και πάλι στην επιφάνεια ο ανελέητος πόλεμος μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη που μάχονται για τα μερίδια αγοράς.

Οι ανταγωνιστές

Η Ryanair ζητάει ουσιαστικά από την Κομισιόν το κλείσιμο της Ολυμπιακής με στόχο να πάρει αυτή τη θέση της στην αγορά, ιδιαίτερα στα χρυσοφόρα δρομολόγια από Λονδίνο προς Αθήνα (αν και τα Σπάτα είναι απαγορευτικά γι' αυτή λόγω κόστους) και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, έχει διερευνήσει το ενδεχόμενο πτήσεων και προς Πάτρα, Ρόδο, Κέρκυρα, Ηράκλειο.

**Τις κινήσεις της Ryanair εμφανίζονται να στηρίζουν μεγαλοξενοδόχοι και ισχυροί επιχειρηματίες του τουρισμού, φίλα προσκείμενοι στη Ν.Δ. Οι τελευταίοι, μάλιστα, φέρονται ότι επιδίωξαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλου με εκπροσώπους της Ryanair στο Λονδίνο πριν από δέκα μέρες. Ετσι, η κυβέρνηση εμφανίζεται σήμερα να επιδιώκει συνεργασία με την εταιρεία που θέλει να βάλει λουκέτο στην Ολυμπιακή!

enet
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=873&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote