Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Για το Κατάρ «ταξιδεύει» η Ολυμπιακή Εκτύπωση E-mail
25.11.07

Ενα δεύτερο κύμα αραβικών κεφαλαίων ετοιμάζεται να έρθει στην Ελλάδα, με προέλευση αυτή τη φορά όχι το Ντουμπάι, αλλά το ακόμη πλουσιότερο κράτος του Κατάρ. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε αυτά τα κεφάλαια για τη λύση και ευαίσθητων πολιτικά ζητημάτων, με πρώτη την Ολυμπιακή.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στη συνέχιση της ροής «πετροδολαρίων» προς την Ελλάδα είναι η προετοιμασία μιας επίσκεψης του Κώστα Καραμανλή στο Κατάρ, πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο.

Το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε πρόσφατα από την Qatar Airways για τον παραπαίοντα «εθνικό αερομεταφορέα» θεωρείται από κυβερνητικούς παράγοντες «μάννα εξ ουρανού» για τη λύση ενός προβλήματος, την ώρα ακριβώς που δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη διέξοδος.

 Μάλιστα, το ενδιαφέρον των Αράβων εκτιμήθηκε ως αρκετά σοβαρό και οι συζητήσεις βρίσκονται σε ένα επίπεδο ωρίμανσης, ώστε να μπορεί να τεθεί το θέμα και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Αλλωστε, ο κ. Καραμανλής -σημειώνουν συνεργάτες του- δεν θα εμπλακεί, εκτός εάν βλέπει σοβαρές πιθανότητες για θετική κατάληξη.

Η κίνηση των Αράβων έγινε δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, με επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της Qatar Airways προς το υπουργείο Οικονομίας - τότε υπό τον Πέτρο Δούκα (Βήμα, 28/10).

Ο κ. Δούκας, άλλωστε, είχε ήδη μια πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό όταν συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Κατάρ το 2006. Η Quatar Airways ανανέωσε το ενδιαφέρον της με μια δεύτερη επιστολή μετά τις εκλογές. Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο, προειδοποιούν (και συναδέλφους τους) ότι δεν πρέπει να καλλιεργηθούν «για μια ακόμη φορά υπερβολικές προσδοκίες» για το ζήτημα της Ολυμπιακής, επειδή παραμένει «εξαιρετικά περίπλοκο».

«Το ενδιαφέρον επενδυτών είναι σημαντικό στοιχείο, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. Πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία με την Κομισιόν» για τα βάρη από παρελθούσες κρατικές επιδοτήσεις. «Θα ήταν ανόητο να συζητάμε πώληση πριν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Αλλιώς κανείς επενδυτής δεν πρόκειται να την αγοράσει», αναγνωρίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

 Στο υπουργείο Μεταφορών θα ήταν ευτυχείς εάν η διαπραγμάτευση έφτανε σε θετική κατάληξη μέσα στο 2008.

Τα ατού
Η Ολυμπιακή, ωστόσο, έχει ειδικό ενδιαφέρον για την Qatar Airways, καθώς είναι μια εταιρεία με την αίγλη κρατικού αερομεταφορέα και με άψογο παρελθόν σε θέματα ασφαλείας. Διαθέτει επίσης υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις για τη συντήρηση αεροσκαφών, έχει υπερατλαντικές γραμμές, ενώ βρίσκεται σε επίκαιρο γεωγραφικά σημείο.

Ετσι, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο για μια φιλόδοξη και πλούσια εταιρεία, όπως η Qatar, η οποία έχει την άνεση να «χτίσει» πάνω σε ένα παλιό σήμα με κύρος και απήχηση σε ένα ευρύ ευρωπαϊκό επιβατικό κοινό που, για μια σειρά από λόγους, δεν προτιμά εταιρείες με έντονο αραβικό χρώμα.

Ο ίδιος ο Εμίρης (που έχει το δυσπρόφερτο όνομα Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ-Θάνι) θυμάται από παλιά την Ολυμπιακή και κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ακούστηκε να λέει πως η εταιρεία «επί Ωνάση ήταν άψογη».

Δεν είναι τυχαίο, πάντως, ότι ο κ. Καραμανλής σε εκλογικό χρόνο, μέσα στον Σεπτέμβριο, βρήκε καιρό να συζητήσει και να αποδεχθεί πρόσκληση για επίσκεψή του στο Κατάρ. Η Ολυμπιακή είναι η «ευκαιρία» για την κυβέρνηση να κλείσει μια πολιτική πληγή στο εσωτερικό, αλλά δεν είναι και το μόνο που επιδιώκουν να συζητήσουν οι Αραβες. Ενδιαφέρον έχουν δείξει και για την περίπτωση του ΟΤΕ, παρά το γεγονός ότι -μέσω της Marfin Investment Group- έχει ήδη πάρει μεγάλες θέσεις στον Οργανισμό το Dubai Group, η κρατική επενδυτική εταιρεία της γειτονικής τους χώρας.

 Θέλουν να αγοράσουν νησί στο Ιόνιο

Οι επενδυτές από το Κατάρ, δείχνουν να έχουν μεγαλύτερη εκτίμηση στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες που συνδέονται με το επιχειρηματικό σκηνικό στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό διερεύνησαν με διακριτικότητα εάν η κυβέρνηση θα προτιμούσε να προχωρήσουν σε εξαγορές ή να κάνουν πρωτογενείς επενδύσεις.

Το ύψος των επενδύσεων που συζητούν είναι πραγματικά ιλιγγιώδες. Η πρώτη επενδυτική «ιδέα» που έριξαν στο τραπέζι αφορούσε την αγορά ενός νησιού (!) στο Ιόνιο - το οποίο ο Εμίρης του Κατάρ γνωρίζει καλά αφού επί πολλά χρόνια επιλέγει την Κέρκυρα για τις διακοπές του.

Το σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία τουριστικών υποδομών (ξενοδοχεία 5 αστέρων και άλλα...) για την πώληση ακριβών «πακέτων» διακοπών σε Αραβες τουρίστες, που θα περνούσαν ένα διάστημα στην Ελλάδα καθ οδόν προς τα τακτικά τους ψώνια σε Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο.

 Οι Ελληνες παράγοντες μάλλον τρόμαξαν όταν άκουσαν ότι η αρχική μόνον επένδυση υπολογιζόταν σε «όχι λιγότερο από ένα δισ. ευρώ». Για μια σύγκριση, οι 17 μεγάλες ξένες επενδύσεις που έγιναν πέρυσι στην Ελλάδα έφτασαν συνολικά τα 837 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό πάντως που τώρα ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η Ολυμπιακή και η ευκαιρία να κλείσει μια πολιτική πληγή στο εσωτερικό.

Ο ρόλος και η εγγύηση Παπούλια

Η «επένδυση» στις αραβικές χώρες είναι ένα σχέδιο που ωρίμασε σταδιακά και αφανής πρωταγωνιστής του ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Καταλύτης υπήρξε η επίσκεψή του στην περιοχή, το Μάιο του 2006, παρότι σκιάστηκε από την περίφημη δήλωση περί διαπλοκής του Μανόλη Κεφαλογιάννη με το αξέχαστο «είμαστε όλοι καραγκιόζηδες».

Από τότε οι επαφές της Ελλάδας με το Κατάρ, χωρίς πολλή δημοσιότητα, είναι πιο τακτικές από ό,τι με κράτη πολύ εγγύτερα, ακόμη και μέλη της Ε.Ε. Μόνο τον περασμένο χρόνο έγινε σειρά διαβουλεύσεων σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Το Μάρτιο ήρθε στην Αθήνα ο πρωθυπουργός του Κατάρ, τον Ιούνιο ο Εμίρης, ενώ είχε μεσολαβήσει το Μάιο μια επίσκεψη προετοιμασίας πιθανών επενδύσεων από τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Τον κ. Στυλιανίδη συνόδευαν η οικονομική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Λουρή και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Δημήτρης Παζαϊτης (δεν πρόκειται για συνωνυμία, είναι εξάδελφος του πρωθυπουργού εξ αγχιστείας - αλλά με καλές σπουδές στο Imperial του Λονδίνου και το γαλλικό Ιnsead).

Προεδρική κληρονομιά
Ο κ. Παπούλιας είναι ένα πολύ γνωστό και σεβάσμιο πρόσωπο για τις σημερινές πολιτικές ηγεσίες του αραβικού κόσμου. Τον θυμούνται από την εποχή του πολύκροτου ανοίγματος προς τους Άραβες, την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, και διατηρεί προσωπική σχέση φιλίας με τον Εμίρη του Κατάρ.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Παπούλιας ξαναζεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας, και μάλιστα με κυβέρνηση της Ν.Δ., μια φάση ταυτόχρονων «ανοιγμάτων» (ενεργειακών, οικονομικών και όχι μόνον) προς τους Άραβες και τη Ρωσία, που σε ορισμένους θυμίζουν κάτι από τις αρχές της δεκαετίας του 80, παρά τις μεγάλες αλλαγές που έχουν μεσολαβήσει στο διεθνές περιβάλλον.

 «ΕΠΙΘΕΣΗ» ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Θέλουν να «ξοδέψουν» 50 δισ. πετροδολάρια

Η Quatar Investment Authority είναι ο φορέας των ξένων επενδύσεων του κράτους και έχει παρουσία σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα, όμως, έχει μια ιδιαίτερη πολιτική σημασία για το Κατάρ, όπως και για τα άλλα αραβικά κεφάλαια. Η χώρα αναζητεί συνεχώς τρόπους επένδυσης στο εξωτερικό, καθώς έχει γιγαντιαία κεφάλαια και έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή να προχωρεί σε τοποθετήσεις που σταδιακά θα της εξασφαλίσουν την οικονομική απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Το Κατάρ έχει πετρελαϊκά αποθέματα για άλλα 25 χρόνια, αλλά «κάθεται» πάνω σε ένα πρακτικά ανεξάντλητο κοίτασμα φυσικού αερίου, που με τα σημερινά δεδομένα επαρκεί για περισσότερο από τρεις αιώνες.

Στην Ευρώπη, η κεντρική επιλογή του Κατάρ ήταν η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Γαλλία - καθώς διατηρούσαν άριστες σχέσεις με την κυβέρνηση Ντε Βιλπέν, ενώ τώρα διανύουν μια περίοδο προσαρμογής στη νέα πολιτική πραγματικότητα στο Παρίσι.

 Στην αποκατάσταση της επαφής με το κλίμα Σαρκοζί θα βοηθήσει και το μερίδιο 5% που έχει η Qatar Investment στον κολοσσιαίο γαλλικό όμιλο Lagardere. Ο ιδιοκτήτης του Arnaud Lagardere, με δραστηριότητες στη βιομηχανία και τα ΜΜΕ, είναι από τα «μεγάλα αφεντικά» που μετέχουν στο στενό κύκλο των φίλων του κ. Σαρκοζί.

 Η Qatar Investment Authority είναι η εταιρεία διαχείρισης του πλούτου που συσσωρεύει το κράτος του Κατάρ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, όπου διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στον κόσμο. Διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 50 δις δολλαρίων και τους τελευταίους μήνες έχει επιδοθεί σε οργασμό προσφορών, που συχνά έχουν προκαλέσει αναταραχή στις χώρες όπου στοχεύουν.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά την πρόταση εξαγοράς αντί 22 δις δολλαρίων του μεγαλύτερου βρετανικού ομίλου λιανικών πωλήσεων, της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsburys, που ανήκει σε μια από τις ελάχιστες παραδοσιακές επιχειρηματικές οικογένειες που παραμένουν ενεργές στην αγορά της Βρετανίας.

 Ο στρατηγικός χαρακτήρας των επενδύσεων στην Ευρώπη φαίνεται και από το γεγονός ότι η QIA έχει επίσης πακέτο μετοχών, από κοινού με την Dubai International Capital, στο ημι-κρατικό ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ της αεροναυπηγικής βιομηχανίας, την EADS, που κατασκευάζει από τα Airbus μέχρι τα Εurofighter.

Το ταξίδι του εξαδέλφου της Νατάσας

Το πρωθυπουργικό ενδιαφέρον για την υπόθεση φάνηκε από τα πρόσωπα που συνόδευσαν τον περασμένο Μάιο τον τότε υφυπουργό εξωτερικών κ. Στυλιανίδη στο Κατάρ. Ηταν η οικονομική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Λουρή και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων Δημήτρης Παζαϊτης (δεν πρόκειται για συνωνυμία, είναι εξάδελφος του πρωθυπουργού εξ αγχιστείας - αλλά με καλές σπουδές στο Imperial του Λονδίνου και το γαλλικό Ιnsead).

Ο πλούτος του Κατάρ σε αριθμούς 

50 δισ. δολάρια είναι τα κεφάλαια που διαχειρίζεται η Κατάρ Investment Authority και τους τελευταίους μήνες έχει επιδοθεί σε οργασμό προσφορών στην Ευρώπη.300 χρόνια
Φυσικό αέριο θα διαθέτει το Κατάρ. Η χώρα αυτή του Κόλπου έχει πετρελαϊκά αποθέματα για άλλα 25 χρόνια.

22 δισ.δολάρια.
Σε αυτό το ποσό ανήλθε η πρόταση εξαγοράς του μεγαλύτερου βρετανικού ομίλου λιανικών πωλήσεων, της αλυσίδας σούπερ μάρκετ
Sainsburys.

1 δισ. δολάρια πρότεινε να επενδύσει στον τουριστικό τομέα το Κατάρ. Υπενθυμίζεται ότι οι 17 μεγάλες ξένες επενδύσεις που έγιναν πέρυσι στην Ελλάδα έφτασαν συνολικά τα 837 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΘΝΟΣ 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=833&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 26.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote