Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Στα χαρακώματα για ασφαλιστικό Εκτύπωση E-mail
22.11.07
Στην ατραπό της σύγκρουσης με μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες ετοιμάζεται να εισέλθει η κυβέρνηση, καθώς ο σχεδιασμός της στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος έχει εισέλθει στην τελική του ευθεία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος εμφανίστηκε, για δεύτερη συνεχή ημέρα, με σκληρή γραμμή έναντι των διαμαρτυρόμενων επαγγελματικών ομάδων, αντιπαραβάλλοντας -σε κάθε ευκαιρία- τα μέτρα ενίσχυσης των μισθωτών και συνταξιούχων, που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2008.

Οι επίσημες κυβερνητικές θέσεις δεν φαίνεται, πάντως, να αποθαρρύνουν τους διαφωνούντες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που επιμένουν να διαφοροποιούνται επί του ασφαλιστικού αλλά και του προωθούμενου εκλογικού νόμου.

Η κυβέρνηση πλέον άνοιξε, διά του υπουργού Απασχόλησης κ. Βασίλη Μαγγίνα, μέτωπο προς συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όπως οι μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, επενδύοντας στην «αίσθηση» της κοινής γνώμης ότι πρόκειται για «προνομιούχους εργαζόμενους» και, κατά συνέπεια, «προνομιούχους συνταξιούχους». Μάλιστα, εκκινώντας τον κύκλο συναντήσεων με τις οργανώσεις των δημοσιογράφων κατήγαγε, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, μία πρώτη επικοινωνιακή νίκη. Να πέσουν δηλαδή οι επικοινωνιακοί προβολείς σε δημοσιογράφους και λοιπούς προνομιούχους, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση αναμετράται με τα «ρετιρέ». Στο κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται ότι κυριαρχεί το σενάριο της ταχείας αντιμετώπισης του ασφαλιστικού, με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται εντός του Ιανουαρίου στη Βουλή. Το ίδιο διάστημα θα έχει, πιθανότατα, ολοκληρωθεί και η συζήτηση του ασφαλιστικού νόμου, έτσι ώστε η κυβέρνηση να έχει «κλείσει» δύσκολα θέματα τους πρώτους μήνες και να μπορεί να σχεδιάσει τις εφεξής κινήσεις της.

Σε μία διελκυστίνδα με τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος υπήρξε υπαινικτικός χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αν το ταμείο έμενε μόνο του, θα δημιουργείτο η ψευδής εντύπωση ότι οι δημοσιογράφοι επιθυμούν να είναι ξεχωριστοί απ' όλους τους άλλους Ελληνες, πράγμα το οποίο νομίζω πρώτοι οι δημοσιογράφοι δεν θα ήθελαν», σχολίασε για να προσθέσει καυστικά: «Η μεγάλη δημοσιότητα για το ασφαλιστικό άρχισε από την ημέρα που ο κ. Μαγγίνας επισκέφθηκε την Ενωση Συντακτών, όλως τυχαίως». Σφοδρή υπήρξε η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ: «Οι δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου αποτελούν βαρύτατο ατόπημα, οφείλει να ανακαλέσει ακόμη κι αν αφορούν πρώην συναδέλφους του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθη για τις θέσεις που διατύπωσε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή δεν θα θιγούν όρια ηλικίας, ύψος συντάξεων και εισφορών για να απαντήσει πως «όσα είπε ο πρωθυπουργός ισχύουν στο ακέραιο». Επανέλαβε, πάντως, τη διευκρίνιση ότι τα ανώτατα όρια είναι 65 έτη για τους άνδρες και 60 για τις γυναίκες, προσθέτοντας πως δεν θα αυξηθούν και όποιος επιθυμεί, εθελουσίως, θα μπορεί να παραμείνει για τρία επιπλέον έτη.

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει τα φιλολαϊκά μέτρα του προϋπολογισμού, απορρίπτοντας την κριτική για φορολογική επιδρομή εις βάρος των μισθωτών.

Η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, δεν περιορίζει όμως τις διαφωνίες. Μετά τους Γ. Μανώλη και Αρ. Ντινόπουλο, επί του ασφαλιστικού διαφοροποιήθηκαν χθες οι βουλευτές κ. Γιώργος Σαλαγκούδης και Γιώργος Κοντογιάννης επικαλούμενοι, αμφότεροι, τις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, αλλά και η κ. Φωτεινή Πιπιλή. Στις θέσεις του για την ανάγκη μεγαλύτερης αναλογικότητας του εκλογικού νόμου και άρα στη διαφωνία του επί της κυβερνητικής πρότασης επέμεινε και ο κ. Πέτρος Τατούλης. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο εάν θα επιμείνει στην αντίθεσή του όταν η σχετική διάταξη έλθει στο Κοινοβούλιο.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=815&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote