Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τον λόγο έχει τώρα η κοινωνία Εκτύπωση E-mail
06.11.07
Ενισχυμένος από την Εθνική Συνδιάσκεψη, με δεδομένους τους υπέρ του συσχετισμούς βγαίνει ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με όπλο του το προβάδισμα στις μετρήσεις και το κλίμα που επικράτησε για ένα τριήμερο στο κλειστό του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ «έκλεισε» ενωτικά και εξέφρασε την ελπίδα μαζικής συμμετοχής του κόσμου στην ψηφοφορία της 11ης Νοεμβρίου. Οι συνεργάτες του επιμένουν ότι δεν έχει να φοβάται, αλλά αντίθετα ελπίζει στη μεγάλη συμμετοχή.

Με την ελπίδα ότι η μαζική συμμετοχή μπορεί να ανατρέψει το προβάδισμα του βασικού του αντιπάλου, έφυγε και ο Ευ. Βενιζέλος από το Π. Φάληρο. Χθες χρησιμοποίησε σαφώς χαμηλότερους τόνους από την Παρασκευή, με εξαίρεση τη διπλή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Γ. Παπανδρέου και της Α. Διαμαντοπούλου, μετά την απόφαση της τελευταίας να στηρίξει -έστω και υπό προθεσμία- τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Με την ελπίδα ότι θα επιβιώσει από τις «μυλόπετρες» των δύο βασικών διεκδικητών της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε και ο Κ. Σκανδαλίδης, αναμένοντας -όπως και οι συνυποψήφιοί του πλέον- την ετυμηγορία της «πράσινης» κάλπης την Κυριακή.

Για νέα αρχή «χωρίς υποκριτικές αναφορές, ανύπαρκτους πρίγκιπες και φανταστικούς βαρόνους» έκανε λόγο στη δευτερολογία του ο Γ. Παπανδρέου, στην οποία εμφανίστηκε περισσότερο ενωτικός από τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και την Παρασκευή. Επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να δώσει μάχη ενάντια «στους αεριτζήδες του κεφαλαίου και του μεσάζοντες που πλουτίζουν από τα κρατικά ταμεία», μάχη υπέρ της αυτονομίας της πολιτικής και επανέλαβε τις αιχμές ενάντια στον Ευ. Βενιζέλο περί «κόμματος της ασαφούς πολυσυλλεκτικότητας, συγκόλλησης μικροσυμφερόντων, με συνεκτικό ιστό τη δίψα για την εξουσία».

Υποστήριξε ότι πέραν των εσωτερικών προβλημάτων, ο Κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει την επίσπευση των εξελίξεων και την κατάθεση νέου εκλογικού νόμου, επειδή βλέπει ότι η 11η Νοεμβρίου μπορεί να δώσει νέα δυναμική στο ΠΑΣΟΚ. «Η Νέα Δημοκρατία κατάλαβε όσα δεν κατάλαβαν όσοι επένδυαν στην κρίση μας και εύχονταν την ήττα μας» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι από τη 12η Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός θα είναι «περισσότερο ανήσυχος».

Ζήτησε μαζική συμμετοχή την 11η Νοεμβρίου -οι συνεργάτες του έλεγαν ότι έχουν στα χέρια τους δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου ενισχύεται από τη μεγάλη συμμετοχή και δεν αποδυναμώνεται όπως υποστηρίζει η πλευρά Βενιζέλου- και ανέφερε εκ νέου τους ως εν δυνάμει συμμάχους του στη νέα του προσπάθεια: «Τους εργαζόμενους που δικαιούνται μεγαλύτερο μέρισμα από το προϊόν που παράγουν, τους ανέργους που δικαιούνται μία αξιοπρεπή θέση εργασίας, τους αγρότες που δικαιούνται πλήρη στήριξη και όλους τους υγιείς επιχειρηματίες που δικαιούνται να βρουν όπλα για να κερδίσουν τη μάχη της επιβίωσης, της επιτυχίας, της αειφορίας.

Ευ. Βενιζέλος: Να επενδύσουμε στη νίκη

Δύο διαφορετικές εικόνες του ΠΑΣΟΚ που θα αναμετρηθούν την 11η Νοεμβρίου ανέδειξε η Εθνική Συνδιάσκεψη για τον Ευ. Βενιζέλο. Από τη μια το ΠΑΣΟΚ που χρεώνει στον Γ. Παπανδρέου και τους υποστηρικτές του και που επιλέγει να δώσει παράταση στο πρόβλημά του. Προεξοφλεί τη μελλοντική του ήττα και θέτει υπό ομηρεία έναν πρόεδρο αδύναμο, όμηρο παραγόντων, και μελλοντικών φιλοδοξιών που δεν ωρίμασαν.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ που, όπως είπε, εκπροσωπεί εκείνος και όσοι τον στηρίζουν που δίνει προοπτική υπέρβασης της κρίσης, που επενδύει στη νίκη, ανταποκρίνεται στις αγωνίες και τις ανάγκες του ελληνικού λαού.

Μετρήσεις
Αναφερόμενος εμμέσως στην εικόνα των μετρήσεων που τον φέρνουν να έπεται του Γ. Παπανδρέου, μίλησε για ορισμένους που δεν έχουν αντιληφθεί τη σημασία που έχει για το ΠΑΣΟΚ να επικρατήσει η δεύτερη εκδοχή και για άλλους που τρομάζουν με την ιδέα ότι η αυτο-οργάνωση των πολιτών μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε ότι η 11η Νοεμβρίου δεν αφορά μόνο το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αλλά «τις αντοχές του πολιτικού συστήματος απέναντι στη συσπείρωση του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου που αντιλαμβάνεται τις βαθύτερες επιπτώσεις μίας ανατροπής την 11η Νοεμβρίου».

Έστειλε και εκείνος μήνυμα στον Καραμανλή να μην παίζει με τους θεσμούς και τον εκλογικό νόμο, να μην κομματικοποιεί τη Δικαιοσύνη, να μην παίζει με τις ιστορίες των υποκλοπών και των ομολόγων, να μην αντιμετωπίζει το Σκοπιανό με όρους εσωτερικής πολιτικής. Έθεσε ζήτημα αναντιστοιχίας του ΠΑΣΟΚ των μηχανισμών με το ΠΑΣΟΚ της κοινωνίας και ζήτησε με τη σειρά του μαζική συμμετοχή την 11η Νοεμβρίου.

«Ελάτε, ψηφίστε, ανατρέψτε» ήταν το μήνυμά του σε όσους ψήφισαν ή δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις 16 του Σεπτέμβρη, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι «να πέσει η Δεξιά, αλλά να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ ώριμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα διακυβέρνησης». Η σημερινή κρίση στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο κρίση ηγεσίας, αλλά αφορά τις οδύνες της νέας μεταπολίτευσης, είπε ο Κ. Σκανδαλίδης, χαρακτηρίζοντας βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του ΠΑΣΟΚ την είσοδο ανθρώπων που «το 2020 θα είναι 20 και 30 χρόνων».

Ανέλυσε την πρότασή του για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη συνισταμένη της Κυβερνώσας Αριστεράς και είπε με ειλικρίνεια ότι την επόμενη Κυριακή πηγαίνει στις κάλπες το ΠΑΣΟΚ της ήττας που «δεν πρέπει να κανακεύουμε και να ωραιοποιούμε, ένα ΠΑΣΟΚ που, όπως είναι, δεν μπορεί να κυβερνήσει». Από την άλλη εξέφρασε την ελπίδα ότι «το σκάφος κλυδωνίζεται, αλλά δεν βυθίζεται και στις 12 του Νοέμβρη θα απαντήσει στην ανασφάλεια του λαού που σήμερα πληρώνει τα σπασμένα».

Δυσαρέστησε και τους δύο...

Τη σκληρή επίθεση του Ευάγγ. Βενιζέλου εναντίον της και την καχυποψία στελεχών που στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου προκάλεσε η Α. Διαμαντοπούλου. Του κ. Βενιζέλου, επειδή τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου και των στελεχών που στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου, επειδή τάχθηκε υπέρ της «παράτασης της θητείας του».

Ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι κάποιοι επενδύουν στην επόμενη ήττα, καθώς και ότι κάποιοι -όπως είπε- θέλουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όμηρο βαρόνων και υποψηφίων προέδρων, «προκειμένου να εκτελεστεί στην παράταση, ως πέναλτι».

Υπαινίχθηκε με σαφήνεια ότι η κ. Διαμαντοπούλου με την επιλογή της υπηρετεί προσωπική στρατηγική για το μέλλον, εξηγούσαν λίγο αργότερα συνεργάτες του, ενώ ενδεικτική ήταν η παρέμβαση του υποστηρικτή της υποψηφιότητάς του, Ν. Μπίστη: «Πάρε παράταση, σημαίνει αναστολή εκτελέσεως μπροστά στο μοιραίο. Εμείς δεν παίζουμε με τη νοημοσύνη και τα νεύρα της παράταξης» είπε ενδεικτικά ο Ν. Μπίστης.

Στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου η στάση της κ. Διαμαντοπούλου αντιμετωπίστηκε θετικά «ως επιλογή που μας ικανοποιεί, ως απόφαση υπέρ της ενότητας του ΠΑΣΟΚ». Στη δευτερολογία του ο Γ. Παπανδρέου δεν έδειξε να έχει ενοχληθεί από τη φράση περί «παράτασης της θητείας», αλλά στελέχη που τον στηρίζουν -και δε βλέπουν με καλό μάτι τη στήριξη από την κ. Διαμαντοπούλου- έριξαν τα... καρφιά τους, εναντίον της. «Ηρθαμε εδώ για να βάλουμε υπό αίρεση τη θητεία του προέδρου ή υπό παράταση, όπως στους ποδοσφαιρικούς αγώνες; Θα κερδίσουμε αν λέμε ότι ο πρόεδρος είναι υπό παράταση;» αναρωτήθηκε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος.

«Δε μπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίζεται ως συμβασιούχος αορίστου χρόνου», είπε, η Κ. Μπατζελή. «Καμία παράταση στην αμφισβήτηση του προέδρου και την αβεβαιότητα» διαμήνυσε ο Χρ. Παπουτσής. Η ίδια η κ. Διαμαντοπούλου, απάντησε χθες στις επικρίσεις, όχι του κ. Βενιζέλου κα του επιτελείου του, αλλά της πλευράς Παπανδρέου.

«Κανένας ηγέτης, κανενός είδους δεν μπορεί να τεθεί υπό παράταση» απάντησε στις επικρίσεις, κυρίως των στελεχών της πλευράς Παπανδρέου. Απέδωσε τις παρερμηνείες στην τάση ποδοσφαιρικοποίησης της πολιτικής και διευκρίνισε ότι χρησιμοποίησε αυτή τη φράση έχοντας στο μυαλό της πράγματα που υποσχέθηκε ο Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν έγιναν και πράγματα που έγιναν κα δεν έπρεπε να γίνουν...

Τα στελέχη του ιστορικού ΠΑΣΟΚ

«Υπόθεση όλων» χαρακτήρισε τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν σύντομα στο ΠΑΣΟΚ, η Βάσω Παπανδρέου. Προσέθεσε με έμφαση ότι η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ και το άνοιγμά του στην κοινωνία θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα, διότι «η πολιτική δε μπορεί να περιμένει».

Σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικράτησε από τις 16 Σεπτεμβρίου και μετά, κάλεσε τους πάντες «να ξεχάσουν τι άκουσαν και ορισμένοι να ξεχάσουν τις δηλώσεις τους». Προέβλεψε ότι οι επόμενες εκλογές δεν πρόκειται να αργήσουν και αυτό συνάγεται τόσο από τις εξελίξεις στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

  • Τη στήριξή του στον Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ο Απ. Κακλαμάνης. Διαφώνησε με την αντίληψη που ρίχνει τα βάρη της ήττας του 2007 στις προηγούμενες περιόδου, με την ατεκμηρίωτη -όπως είπε- καταγγελία περί «υπονομευτών».
  • Ο Α. Τσοχατζόπουλος δεν ξεκαθάρισε δημοσίως την επιλογή του, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Βενιζέλου. Ζήτησε νέο ξεκίνημα και στροφή του ΠΑΣΟΚ προς τα Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι «η στροφή στο πολιτικό κέντρο ισοδυναμεί με πολιτικό αυτοχειριασμό».
  • Ο Κ. Γείτονας ανακοίνωσε τη στήριξή του στον Γ. Παπανδρέου, αποδίδοντας την επιλογή του στην ανάγκη ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε, ωστόσο, καθαρές λύσεις, συγκεκριμένες λύσεις και διαυγή ταυτότητα και εκτίμησε ότι ο Γ. Παπανδρέου έβγαλε τα δικά του συμπεράσματα από την ήττα.

    Οι υποστηρικτές των δύο υποψηφίων

    Υπέρ Παπανδρέου
    Δ. Ρέππας: Μεγάλο είναι το ΠΑΣΟΚ του σοσιαλισμού και όχι του Μεσσιανισμού. Στηρίζω τον Γ. Παπανδρέου διότι θέλω ισχυρό πρόεδρο. Την επόμενη Κυριακή σας καλώ να δώσουμε το υψηλότερο δυνατό ποσοστό στον πρόεδρο του Κινήματος.

    Χ. Καστανίδης: Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο Α. Παπανδρέου και ο Φρανσουά Μιτεράν που έχασαν και ξαναέχασαν εκλογές, είναι ανίκανοι.

    Χρ. Παπουτσής: Η ενότητα είναι υπόθεση όλων μας. Αν κάποιοι έχουν επενδύσει στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού μετά την 11η Νοεμβρίου, ματαιοπονούν.

    Β. Παπαχρήστος: Είναι ακραία νεοφιλελεύθερη άποψη η θέση στην οικονομική πρόταση του Β. Βενιζέλου ότι η πολιτεία θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού και πως δεν τον ενδιαφέρει αν οι υπηρεσίες παρέχονται από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

    Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Εμπιστεύομαι τον Γ. Παπανδρέου, διότι πιστεύω πραγματικά ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα προοδευτική εναλλακτική πρόταση, σε μία νέα προοδευτική κοινωνική συμμαχία και να εξασφαλίσει την αυτονομία του ΠΑΣΟΚ.

    Μ. Δαμανάκη: Χρειαζόμαστε νέα πολιτική στρατηγική. Να περάσουμε από το δικομματισμό στον δυναμικό διπολισμό.

    Υπέρ Βενιζέλου
    Α. Λοβέρδος: Είναι καθαρό ότι χρειαζόμαστε αλλαγές. Δεν μπορεί ύστερα από τρεις συνεχόμενες ήττες να λέμε ότι θα πάμε όπως είμαστε. Και για να κάνεις αλλαγές, πρέπει να πεις τι εννοείς πριν ψηφίσει ο κόσμος. Ο Γ. Παπανδρέου, ζήτησε και πάλι λευκή επιταγή. Διότι όποιος δεν ζητάει λευκή επιταγή, εξηγεί τι εννοεί και με τι δεσμεύεται.

    Γ. Φλωρίδης: Χρειαζόμαστε διακριτό πολιτικό λόγο, ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, ηγετική ικανότητα που να οδηγεί σε πολιτική σύνθεση και νικηφόρα προοπτική.

    Χρ. Βερελής: Όταν αναφερόμαστε διαρκώς σε συμφέροντα, δεν φοβόμαστε να μας πει η κοινωνία, συνέχεια φωνάζετε, λύκος στα πρόβατα στις δημοσκοπήσεις, λύκος στα πρόβατα με τα συμφέροντα, λύκος στα πρόβατα με τις τηλεοράσεις;

    Π. Κουκουλόπουλος: Οι Κινέζοι λένε ότι αν είσαι πάνω από 50 ετών και δεν πονάς πουθενά μόλις ξυπνήσεις, σημαίνει ότι το προηγούμενο βράδυ πέθανες και δεν το έχεις καταλάβει. Αυτό ας αναλογιστούν όσοι ξύπνησαν στις 17 του Σεπτέμβρη και λένε δεν έγινε τίποτε.

    Σ. Ράπτη: Αν θα μας αντέξει το σκοινί δεν θα φανεί στο χειροκρότημα, θα φανεί στη ζωή. Εκεί που δίνονται, χάνονται, αλλά και κερδίζονται μάχες και το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να χάσει άλλη μάχη.

  • imerisia


  • Σχόλια
    Προσθήκη νέουΑναζήτηση
    Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

    Copyright (C) 2007

    Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
    : http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=738&Itemid=1

    Τελευταία ανανέωση ( 06.11.07 )
     
    < Προηγ.   Επόμ. >

    Currently no polls available to vote
    Currently no polls available to vote