Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ζητούμενο η ενότητα Εκτύπωση E-mail
04.11.07

Η ενότητα του κινήματος την "επόμενη ημέρα" είναι το μεγάλο ζητούμενο των τοποθετήσεων των στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Εθνικής Συνδιάσκεψης.

Την Παρασκευή οι διεκδικητές της ηγεσίας είχαν ανταλλάξει βαρύτοτους χαρακτηρισμούς και υπονοούμενα στην "αρένα" του τάε κβον ντο.

Την ξεκάθαρη στήριξη της στον Γ. Παπανδρέου εξέφρασε η Αννα Διαμαντοπούλου ενώ ο Πέτρος Ευθυμίου παρέμεινε ουδέτερος χωρίς να υποστηρίξει κανένα υποψήφιο.

Η μέχρι τώρα διαδικασία απέδειξε ότι η ηγεσία δεν είναι το μόνο πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό κυρίως εστιάζεται στο ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ που θα καταφέρει να υπάρχει, θ’ αλλάξει και θα νικήσει, υπογράμμισε η Άννα Διαμαντοπούλου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή της στην «παράταση» της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς, μεν, «πολλά δεν έγιναν», αλλά υποσχέθηκε πράγματα που θα «πράξει». 

Η κ. Διαμαντοπούλου δεν θεώρησε «καθόλου αυτονόητο» ότι «θα είμαστε όλοι μαζί στις 12 Νοεμβρίου» και υπ’ αυτήν την έννοια η στήριξή της στον κ. Παπανδρέου γίνεται καθώς θεώρησε ότι ο ηγέτης πρέπει να υποδείξει μεγαθυμία, νηφαλιότητα και ψυχραιμία. 

Σε ότι αφορά την πολιτική ενότητα του Κινήματος κατά την τελευταία περίοδο είπε ότι αυτή βασίζεται στην ομόφωνη στήριξη της Διακήρυξης, του Καταστατικού και του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ενώ επέκρινε αυτούς που «επιλεκτικά αφαιρούν τμήματα της ιστορίας μας».

 Η βουλευτής Α΄ Αθήνας τοποθετήθηκε με τέσσερα μεγάλα «όχι» απέναντι στη λογική κληρονομικότητας και ιδιοκτησίας του ΠΑΣΟΚ, στην λογική των εσωτερικών εχθρών, στον μηδενισμό και τα διλήμματα, και στην λογική του «μεσσία» είτε «ως υιού του Θεού», είτε ως «έχοντος την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος».

 Όσοι συνθέσουν αυτά τα «όχι» θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους και θα πουν «όχι» στην υπογραφή της ληξιαρχικής πράξης αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε η κ. Διαμαντοπούλου. 

Η κ. Φ. Γεννηματά εξέφρασε την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου, για «να φύγουμε», όπως είπε, από τη λογική της διαχειριστικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόβλημα ηγεσίας, αλλά πρόβλημα φυσιογνωμίας.

Και γι αυτό, τόνισε, δεν αρκεί να γίνουμε αρεστοί, πρέπει να γίνουμε αριστεροί και γι αυτό ζήτησε την υποστήριξη του κ. Παπανδρέου.

Επίσης η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά ένα κόμμα, είναι κάτι περισσότερο και γι αυτό θα ήταν λάθος να σταλεί μήνυμα ότι το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η εξουσία για την εξουσία.

 «Θέλω να πιστεύω ότι η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στη χθεσινή του ομιλία θα είναι αρχή για μια νέα πορεία, που με συγκεκριμένο τρόπο θα παίρνουμε θέση στα κοινωνικά πεπραγμένα της χώρας μας», τόνισε η Μαρία Δαμανάκη.

Πρόσθεσε δε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θέσει ως κεντρικό του στόχο τη μετάβαση από τον δικομματισμό στο δυναμικό διπολισμό, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία μια ευρύτατη συμμαχία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, με κορμό το ΠΑΣΟΚ 

«Το ζητούμενο είναι το χαρισματικό ΠΑΣΟΚ και όχι ο χαρισματικός ηγέτης» είπε ο Πέτρος Ευθυμίου ο οποίος, δεν εξέφρασε την υποστήριξή του σε κανένα υποψήφιο. Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι είδε στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου, έναν άνθρωπο αφοσιωμένο στο Κίνημα που πάλεψε, όσο δεν έκαναν άλλοι και τόνισε ότι δεν «χαρίζει» σε κανένα αυτό το πρόσωπο.

Το ίδιο είπε και για τους κ.κ. Βενιζέλο και Σκανδαλίδη. Διαπίστωσε «διολίσθηση» της ταυτότητας του ΠΑΣΟΚ από το 2000 ως το 2007, ενώ εκτιμώντας, ταυτόχρονα, την μέχρι τώρα πορεία του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «ο κύκλος μας έκλεισε» και ζήτησε αποσαφήνιση των θέσεων ώστε να προχωρήσει η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. 

Ο κ. Ευθυμίου, σε γραπτή του εισήγηση επισημαίνει ότι ούτε ο κ. Παπανδρέου, ούτε ο κ. Βενιζέλος αντιπροσωπεύουν μια «πλατφόρμα» που τους διαφοροποιεί από τον κοινό κορμό των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ και εκτιμά ότι ο τρόπος με τον οποίο εκτυλίσσεται η αναμέτρηση βαθαίνει την κρίση. Επιπλέον τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των «φίλων», χωρίς δικαίωμα ψήφου και προτείνει η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγεται από το συνέδριο.

Ο αριθμός των μελών της δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 150, ενώ οι βουλευτές δεν μπορεί να αποτελούν πάνω από το 1/3 της Κεντρικής Επιτροπής. Την διαφωνία του με τις «ισοπεδώσεις» και τις «καταστροφολογίες» διατύπωσε ο Γιάννης Μαγκριώτης, υποστηρίζοντας το «πολιτικό δικαίωμα» των κ.κ. Βενιζέλου και Σκανδαλίδη να θέσουν υποψηφιότητα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι όσοι είχαν ενστάσεις και διαφορετικές προτάσεις «έπρεπε να θέσουν τα θέματα από το 2000».

 «Έστω και με τον τρόπο που έγινε, άνοιξε ένας λυτρωτικός διάλογος» είπε ο κ. Μαγκριώτης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα υγιούς αυτοκριτικής και εκφράζοντας την υποστήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο θεωρεί ως «εγγύηση της νέας δυναμικής ενότητας και της νικηφόρας προοπτικής».

 Η μεγαλύτερη συνέπεια της εκλογικής ήττας είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής θα κυβερνήσει τη χώρα για λίγα χρόνια ακόμα και γι΄ αυτό κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην παρέμβασή του στη Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο χρέος των στελεχών, είπε, είναι να προσπαθήσουν να πάρουν μέρος στην εκλογή Προέδρου όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες.

 Επέκρινε το Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι ζήτησε και πάλι λευκή επιταγή, αφού, όπως είπε, δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει αν κερδίσει. Έντονη κριτική στον Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με όσα περί ανικάνων ηγετών είπε στη χθεσινή ομιλία του, άσκησε ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος επισήμανε ότι από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πολιτική ευπρέπεια στο λόγο του, ενώ ο κ. Βενιζέλος είπε πολλά.

 Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με τη λογική του κ. Βενιζέλου, που αποκάλεσε ανίκανο πολιτικό όποιον χάνει και ξαναχάνει, θα έπρεπε να ήταν ανίκανος και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος έχασε δύο φορές (1974 και 1977) πριν τη μεγάλη νίκη του 1981. Το ίδιο και ο Φρανσουά Μιττεράν που και εκείνος είχε χάσει δύο φορές πριν την ανάδειξή του στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 Ο Χ. Καστανίδης σχολίασε και την αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι η δεξιά και αρθρωμένα γύρω από αυτήν συμφέροντα μόνο εκείνον δεν θέλουν για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οι «λαμπρές προσωπικότητες της δεξιάς που πήραν θέση, οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ψωμιάδης, στήριξαν τον κ. Βενιζέλο". Το ερώτημα περί «του καταλληλότερου προσώπου που κερδίζει τον Καραμανλή» είναι παραπλανητικό και συνιστά ψευτοδίλημμα, καθώς, το θέμα είναι «ποιο ΠΑΣΟΚ θα είναι ξανά νικηφόρο», είπε απευθυνόμενη στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ η βουλευτής και πρώην Γραμματέας του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή της στον Γιώργο Παπανδρέου.

 Η κα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι τιμά τους κ.κ. Βενιζέλο και Σκανδαλίδη, υπογράμμισε όμως ότι «όχι και να υποτιμούμε όσους στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου», ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί υποτιμητική την διάκριση μεταξύ «λογικής» και «συναισθήματος». Αναφερόμενη στη ανάληψη της προεδρίας από τον κ. Παπανδρέου το 2004 είπε ότι «θεσμικά και τυπικά δεν ήταν η πιο τυπική διαδικασία», υπενθύμισε όμως ότι αφ’ ενός μεν το ΠΑΣΟΚ, τότε, ήταν σε «ελεύθερη πτώση», αφ’ ετέρου δε, ότι υπήρξε ομόφωνη αποδοχή για την ανάληψη της αρχηγίας από τον ίδιο. 

Τέλος, η κα Ξενογιαννακοπούλου επισήμανε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο μόνος που προέβη σε γενναία αυτοκριτική, κάτι, που, όπως είπε, δεν άκουσε από άλλα ανώτερα και ανώτατα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μηδέ εξαιρουμένης και της ίδιας 

Τις θέσεις και τις προτάσεις τους για την αναδιάρθρωση του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κινήματος τα μέλη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», τονίζοντας ότι «η ήττα της 16ης Σεπτεμβρίου και τα γεγονότα που ακολούθησαν πιστοποιούν την εκφυλιστική και παρακμιακή του πορεία».

 Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η ήττα έχει ονοματεπώνυμο και ο εκσυγχρονισμός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Δεν ηττήθηκε το ΠΑΣΟΚ, αλλά το «εκσυγχρονιστικό σύστημα» ως η ιδεολογία ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα υπάρχει μόνο ως μέσον για την κατάληψη και τη διαχείριση της εξουσίας», τονίζει η «Αριστερή Πρωτοβουλία» 

Υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου τάχθηκε ο Κώστας Γείτονας από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως είπε, στην παρούσα φάση ανταποκρίνεται περισσότερο στο αίτημα της ενότητας της παράταξης.

 «Με βάση τη δική μου εκτίμηση και με βάση τα γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα, και κατά κρίση δικαίου και αγαθού ανδρός θεωρώ ότι σ’ αυτή τη φάση ο καταλληλότερος πρόεδρος για το ΠΑΣΟΚ είναι ο Βαγγέλης Βενιζέλος και τον οποίο στηρίζω και ψηφίζω»,τόνισε από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κινήματος το μέλος του ΕΣ και από τα ιδρυτικά στελέχη του κινήματος Γιάννης Σουλαδάκης.

 «Στηρίζω το Γιώργο Παπανδρέου για την μεγάλη του προσφορά ιδιαίτερα ως υπουργού Εξωτερικών, γιατί προέβη σε ειλικρινή αυτοκριτική με στοιχεία υπέρβασης, γιατί κάθε πολιτική του πρωτοβουλία διακρίνεται από συνέπεια και ευαισθησία και γιατί θέλω ένα ισχυρό πρόεδρο» τόνισε από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Δημήτρης Ρέππας.

 Ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι «ισχυρός Γιώργος Παπανδρέου σημαίνει ισχυρή ενότητα και ισχυρό ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ότι τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο Κώστας Σκανδαλίδης προσφέρουν στο Κίνημα, τονίζοντας, εξάλλου, ότι κανείς δεν είναι «τόσο μεγάλος ώστε να μπορεί μόνος του και κανείς τόσο μικρός ώστε να αισθάνεται περιττός». 

Επιπλέον, ο Δ. Ρέππας είπε ότι μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε ειλικρινή αυτοκριτική, ενώ ταυτόχρονα είχε δώσει εξουσίες σε πολλούς που τις μεταχειρίστηκαν για προσωπικές στρατηγικές και υπογραμμίζοντας, τέλος, ότι «αν στις εκλογές κρίθηκαν τα πρόσωπα, τότε κρίθηκαν όλα τα πρόσωπα». 

Το βασικό ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε δεν είναι ποιόν θέλουμε για αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποιο ΠΑΣΟΚ θέλουμε για να αλλάξουμε την κοινωνία, τόνισε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την υποστήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση ενόψει της εκλογής Προέδρου, μίλησε για χαμηλή ποιότητα διαλόγου και για εκτροπές που παρατηρήθηκαν στη διάρκεια της περιόδου από τις 16 Σεπτεμβρίου, όπου δεν αναλύθηκαν ούτε τα αίτια της κρίσης, αλλά ούτε διατυπώθηκαν και προτάσεις για την έξοδο από αυτή.

 Χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης Σημίτη ήταν η αντικατάσταση της σοσιαλιστικής στρατηγικής από την στρατηγική του καπιταλιστικού συστήματος. Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του ηγέτη, τόνισε ότι το ζωτικό ερώτημα είναι ποιος Πρόεδρος θα αναμετρήσει το μπόι του με τις προκλήσεις του μέλλοντος.

 Και πρόσθεσε ότι ο ηγέτης κρίνεται με βάση αν υπηρετεί πιστά τον κόσμο, όχι με τη δυνατότητα προσαρμογής του, αλλά με τη δυνατότητά του να προχωρήσει σε ρήξεις. Κάτι το οποίο, όπως τόνισε, εγγυάται ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου ζήτησε την πανηγυρική επανεκλογή. 

«Όπως όλοι, αισθάνθηκα και εγώ πίκρα για την μεγαλύτερη ήττα της παράταξης» είπε η Μελίνα Αποστολάκη, υπογραμμίζοντας ότι ένιωσε το χρέος, όχι να εξηγήσει στους πολίτες τις αιτίες της ήττας, καθώς «ο λαός γνωρίζει τα αίτια», αλλά να στείλει ένα μήνυμα ανάταξης του φρονήματος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η ίδια δεν ανήκει ούτε στο «καθεστωτικό», ούτε στο «κυβερνητικό» ΠΑΣΟΚ αλλά και δεν καταφέρεται εναντίον του καθώς μέσα σε αυτά υπάρχουν «σύντροφοι που αγωνίστηκαν». Η κ. Αποστολάκη, αφού έθεσε το ρητορικό ερώτημα «τι μας εμπόδισε επί τρεισήμισι χρόνια να αναβαπτισθούμε» υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλει ριζικές ανατροπές που περιλαμβάνουν και πρόσωπα». 

Η ήττα του ΠΑΣΟΚ οφείλεται στο ότι δεν συζητούσαμε τα προηγούμενα χρόνια, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και εξέφρασε το φόβο ότι εάν το Κίνημα δεν αναταχθεί, τότε η ήττα του 2007 δεν ολοκληρώθηκε. Στη συνέχεια ο Λουκάς Αποστολίδης είπε ότι δεν θα ψηφίσει τον κ. Παπανδρέου γιατί θέλει να ξαναγυρίσει η πολιτική και η ιδεολογική συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ, γιατί τα ΜΜΕ αντικατέστησαν τις λειτουργίες του κόμματος και ξεκόπηκε η ηγεσία από τη βάση και γιατί το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια ηγετική φυσιογνωμία για να πάει μπροστά. 

Έντονη κριτική σε θέσεις που ανέπτυξε η πλευρά του κ. Βενιζέλου άσκησε ο Στέφανος Τζουμάκας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας βαθιά συντηρητικές τις περισσότερες από αυτές, με πιο συντηρητική εκείνη που υποστηρίζει εκείνη ότι «ο ένας αρχηγός μπορεί να κερδίσει τον άλλο αρχηγό».

 Ο Σταύρος Λαμπρινίδης εξέφρασε την υποστήριξή του στον Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας πως το «ΠΑΣΟΚ έχει αρχηγό με τσαγανό, διεθνές κύρος, κοινωνική ευαισθησία και ήθος», ενώ αναφέρθηκε με ιδιαίτερη οξύτητα στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν «φθάνει ως το δαχτυλάκι ενός ηγέτη όπως ο Γιώργος Παπανδρέου» και εξέφρασε την ευχή το ΠΑΣΟΚ «να σαρώσει στις επόμενες εκλογές». 

«Σύντροφοι, στηρίζω και ψηφίζω έναν σύντροφο, έναν φίλο που επί 33 χρόνια βρισκόμαστε μαζί, τον Κώστα τον Σκανδαλίδη», τόνισε στην ομιλία του ο Χρήστος Σμυρλής και πρόσθεσε: «τιμώ και σέβομαι τον Πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου, με φοβίζει ο σύντροφος Βαγγέλης Βενιζέλος».

 «Θέλω για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αυτόν που άκουσα εδώ χθες, τον Γιώργο Παπανδρέου, που ήταν οραματικός, ευαίσθητος, συνεπής, ειλικρινής, ενωτικός και αποφασιστικός. Αυτόν χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ, αυτόν έχει ανάγκη η Ελλάδα», τόνισε ο Φίλιππος Πετσάλνικος και πρόσθεσε ότι η ενότητα του Κινήματος δεν απειλείται καθώς, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ έρχεται από μακριά και θα προχωρήσει στο μέλλον πολύ μακριά μαζί με τον ελληνικό λαό.

 «Δεν έχω κανένα φόβο για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, στις 12 Νοεμβρίου θα είμαστε όλοι εδώ για να οδηγήσουμε το λαό, για να προσφέρουμε στην Ελλάδα», τόνισε και επισήμανε ότι ο μόνος που έχει δικαίωμα να καθορίζει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι ο λαός του. «Σ’ αυτήν τη στιγμή και για την προοπτική του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύω ότι είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει το Κίνημα σε μια επανίδρυση αξιακή, πολιτική και κοινωνική.

 Αυτή την ανάγκη έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ο κεντροαριστερός χώρος», τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου εγγυάται την ανάκτηση της χαμένης υπεροχής και του δίνει την ελπίδα να καταστήσει ξανά το ΠΑΣΟΚ ένα προοδευτικό Κίνημα αλλαγών που δείχνει το δρόμο στην ελληνική κοινωνία.

 Παράλληλα είπε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει ένα ιστορικό λάθος καθώς το έχουν χωρίσει σε δεξιά και αριστερή πτέρυγα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα έχει τύχη να κερδίσει τις εκλογές εάν ξαναδώσει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να το κατηγορεί για καθεστωτισμό. 

Την εκτίμησή του ότι «πλανάται η αγωνία για την ενότητα» διατύπωσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης, προσθέτοντας, ότι η ενότητα δεν είναι «ευχολόγιο», αλλά επιτυγχάνεται με την καθαρότητα του πολιτικού λόγου. 

Τη στήριξή του στον Κώστα Σκανδαλίδη εξέφρασε ο Γιάννης Κουτσούκος, λέγοντας ότι η υποψηφιότητα Σκανδαλίδη εκφράζει πάνω απ’ όλα την ενότητα, την αγωνία για την κοινή πορεία, την αγωνία για την επόμενη μέρα. 

 Ε-ΤΥΠΟΣ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=729&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 04.11.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote