Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σάλος για τουρκο-βρετανικό έγγραφο Εκτύπωση E-mail
24.10.07
Με διάβημα αντέδρασε η Λευκωσία στο έγγραφο, το οποίο υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Τουρκίας, Μπράουν και Ερντογάν, και στο οποίο το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου αποκαλείται εντός εισαγωγικών «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου».

Το έγγραφο προνοεί, μεταξύ άλλων, για μέτρα για τον τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και την ανάπτυξη άμεσων σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό η Βρετανία θα υποστηρίξει τη αντιπροσώπευση των Τουρκοκυπρίων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 Κατόπιν εντολής της υπουργού εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου εξωτερικών πρέσβης κ. Αριστείδης Αγαθοκλής θα συναντηθεί την Πέμπτη στο γραφείο του, στο υπουργείο εξωτερικών, με τον Βρετανό πρέσβη Σάιμον Γκας, προκειμένου να προβεί σε διάβημα, σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας των Ταγίπ Ερντογάν και Γκόρντον Μπράουν.

 Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Μαρκουλλή, κάλεσε στο γραφείο της το Βρετανό ύπατο αρμοστή, Πίτερ Μίλετ, στον οποίο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης.

 Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βασίλης Πάλμας, δήλωσε ότι τo έγγραφο στρατηγικού συνεταιρισμού Βρετανίας - Τουρκίας «διέπεται σε ό,τι αφορά την Κύπρο από καθαρή διχοτομική λογική».

 Ο κ. Πάλμας χαρακτήρισε την εξέλιξη αρνητική και τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα ενεργήσει για την προστασία των συμφερόντων της Κύπρου, «αναθεωρώντας εκεί όπου χρειάζεται διαχρονικές πολιτικές». 

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια του. Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι πρόκειται για απαράδεκτη ενέργεια και υπέδειξε ότι η Κύπρος «δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να συμφωνήσει με τις διατάξεις του εγγράφου». Βρισκόμαστε, είπε, σε δύσκολη θέση, η οποία γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

 Θα πρέπει ακόμη, πρόσθεσε, να πιέσουμε τα πράγματα, ώστε να αναληφθούν και πρωτοβουλίες από τα Ηνωμένα Έθνη, που θα μας φέρουν κοντά με τους Τουρκοκύπριους.

 Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε εντελώς απαράδεκτη τη στάση της Βρετανίας και επεσήμανε ότι πρόκειται για μια νέα αρνητική εξέλιξη, « η οποία αποσκοπεί στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους». Για άλλη μια φορά, είπε, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι αρκετό να λέμε ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ότι θα κάνουμε εκ των υστέρων διαβήματα.

 Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ενέργεια της Βρετανικής κυβέρνησης συνιστά ευθεία παράβαση ρητών κανόνων του διεθνούς δικαίου, καθώς και κυνική παραβίαση των υποχρεώσεων της Βρετανίας, όπως αυτές καθορίζονται στη Συνθήκη Εγγυήσεως.

 Για μια ακόμα φορά, αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, «η Βρετανία επιβεβαιώνει την αντικυπριακή της πολιτική, υπονομεύοντας το Κυπριακό κράτος του οποίου την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα ανέλαβε να προασπίζει».

 Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε την ενέργεια της Βρετανικής κυβέρνησης απροκάλυπτη και απαράδεκτη, που αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε γραπτή δήλωσή του ο κύριος Καρογιάν σημειώνει ότι «το έγγραφο προδίδει τις προθέσεις και τις μεθοδεύσεις των Βρετανών, που στοχεύουν στην έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους».

 Εξάλλου, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη και κατηγόρησε την Βρετανία για «εχθρική ενέργεια κατά του Κυπριακού λαού». Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας- Βρετανίας αποτελεί μεγάλη προειδοποίηση «για να σκεφτούμε σοβαρά τι θα ψηφίσουμε στις προεδρικές εκλογές, καθώς δεν πέρασε ο κίνδυνος επαναφοράς του σχεδίου Ανάν».

 Δεν μπορεί μια εγγυήτρια δύναμη, είπε ο κύριος Κουτσού, να συμφωνεί με άλλη εγγυήτρια, που είναι και κατοχική δύναμη, να πλήξουν την κρατική οντότητα της Κύπρου. Δηλώσεις Μπακογιάννη και ΡυοσόπουλουΗ Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει το θέμα και «αναλόγως θα προβούμε στα συγκεκριμένα διαβήματα που είναι απαραίτητα». 

Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλος ζήτησε να ενημερωθεί και μετά να δώσει απάντηση σε ερώτηση σχετική με το μνημόνιο που υπέγραψαν οι κ.κ.Μπράουν και Ερντογάν και στο οποίο γίνεται αναφορά στην «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν πρόχειρο να πει ο,τιδήποτε πριν ενημερωθεί. Ο κ. Ρουσόπουλος ρωτήθηκε για τις κινήσεις της κυβέρνησης μετά την απόφαση της Συρίας να ανοίξει ακτοπλοϊκή γραμμή με την Αμμόχωστο, κάτι που συνιστά έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Β. Κύπρο, και αφού κάλεσε το δημοσιογράφο να απευθυνθεί στο υπουργείο Εξωτερικών είπε πως σε κάθε περίπτωση είτε έμμεση, είτε άμεση προσπάθεια αναγνώρισης μάς βρίσκει αντίθετους.

 H Βρετανία δεν αναγνωρίζει και δεν θα αναγνωρίσει χωριστή οντότητα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, διαβεβαιώνει σε γραπτή δήλωση του ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Πίτερ Μίλετ. Σύμφωνα με το Βρετανό ύπατο αρμοστή «δεν υπάρχει τίποτε το καινούργιο στα σημεία που αφορούν την Κύπρο στη συμφωνία Στρατηγικής Συμμαχίας Ηνωμένου Βασιλείου-Τουρκίας που υπογράφηκε χθες στο Λονδίνο.

Η πολιτική της μη αναγνώρισης της ούτω καλούμενης ‘Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου’ παραμένει αναλλοίωτη». Αναφέρει ακόμα ότι «τίποτε στο περιεχόμενο του κειμένου της συμφωνίας δεν αποτελεί προσπάθεια αναβάθμισης του καθεστώτος του βορρά ή της προώθησης της διαίρεσης».

 Καταλήγοντας, ο Βρετανός ύπατος αρμοστής σημειώνει ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι πλήρως δεσμευμένη στην επανένωση της Κύπρου και στην υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών για εφαρμογή της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, 2006. Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου Ψήφισμα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με εισηγήτρια την Ολλανδή ευρωβουλευτή Ομεν Ρούιτεν.

 Oι μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το αρμενικό ζήτημα, η Κύπρος, αλλά και το κουρδικό πρόβλημα στο βόρειο Ιράκ, αποτελούν τα κυριότερα σημεία του ψηφίσματος.

 Με το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές «συγχαίρουν την Τουρκία για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», χαιρετίζουν την εκλογή του νέου προέδρου «ως ένδειξη της δύναμης της τουρκικής Δημοκρατίας» και αναμένουν από τη νέα τουρκική κυβέρνηση «να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων».

 Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν και αφορούσαν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, απορρίφθηκαν και εγκρίθηκε το κείμενο της εισηγήτριας που έχει ως εξής: «Το Ευρωκοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς την τουρκική και την αρμενική κυβέρνηση να δρομολογήσουν διαδικασία συμφιλίωσης για το παρόν και το παρελθόν». Απορρίφθηκαν επίσης οι τροπολογίες που αφορούσαν τη στρατιωτική κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και ζητούσαν «την άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων». 

Το κείμενο που υιοθετήθηκε έχει ως εξής: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν έχει συντελεσθεί ουσιαστική πρόοδος στην εξεύρεση μιάς ολοκληρωμένης διευθέτησης του κυπριακού ζητήματος (?) και υπενθυμίζει τα προηγούμενα ψηφίσματά του στα οποία δηλώνεται ότι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις για ένα διακανονισμό».

 Στον τομέα των θρησκευτικών ιδρυμάτων και ελευθεριών, οι ευρωβουλευτές ζητούν «να εγκριθεί το ταχύτερο ένας νόμος περί ιδρυμάτων, ο οποίος να αντιμετωπίζει τη σημερινή νομική αβεβαιότητα των θρησκευτικών μειονοτήτων (?) επιτρέποντας μεταξύ άλλων να διατηρούν ιδιοκτησία και να εκπαιδεύουν κληρικούς». 

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν τη δολοφονία του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, του χριστιανού ιερέα Αντρέα Σαντόρο, καθώς και τριών χριστιανών στη Μαλάτια, την τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρα και όλες τις πράξεις βίας με πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα. 

Τέλος, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ο σεβασμός όλων των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών, της ελευθερίας της έκφρασης με την κατάργηση του άρθρου 301, και τονίζουν την ανάγκη «ολοκληρωμένης στρατηγικής για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του νοτιοανατολικού τμήματος της Τουρκίας». 

  Ε-ΤΥΠΟΣ

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=678&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote