Σύνδεση


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αιχμές Βενιζέλου στη διακήρυξη Εκτύπωση E-mail
02.10.07
«Ζητώ μία συμφωνία τιμής με ιδεολογικό περιεχόμενο μεταξύ των στελεχών και στη συνεχεία μία συμφωνία τιμής με όλους τους Έλληνες», τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζοντας την Δευτέρα τη διακήρυξή του.

Είπε ακόμη ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε το πλειοψηφικό ρεύμα του ΠΑΣΟΚ, να πούμε όχι σε όσους γαντζωμένοι στην εξουσία και τα αξιώματα θέλουν ένα αποδυναμωμένο ηττοπαθές και φοβικό ΠΑΣΟΚ. 

 Υποστήριξε ακόμη ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε επειδή δεν έπεισε ως αντιπολίτευση, έχασε επειδή δεν έπεισε ως κυβερνητική πρόταση». Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά του ο κ. Βενιζέλος είπε: «Έθεσα ήδη, γιατί έτσι ένιωσα, τον εαυτό μου στην παράταξη για να συμβάλω στην ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ.

Πιστεύω στον πολιτικό διάλογο και τη συλλογική λειτουργία. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τιμής με σαφές ιδεολογικό περιεχόμενο». Στη συνέχεια, o κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ο κ. Καραμανλής στένεψε από μόνος του τον εκλογικό ορίζοντα, το προσχέδιο προϋπολογισμού διέψευσε τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού». 

 Υπογράμμισε τέλος ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να λειτουργήσει ως «αντίβαρο»: «Είναι θεμελιώδης υποχρέωση μας να ξεπεράσουμε ταχύτατα την κρίση, ώστε να λειτουργήσουμε ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας, το οφείλουμε στον τόπο». 

 Στο κείμενο των είκοσι σημείων αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ το οποίο θέλει ο κ. Βενιζέλος είναι ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της Σοσιαλιστικής Αριστεράς,που συγκροτεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. 

 Το ΠΑΣΟΚ αυτό θα εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τη μεγάλη κεντροαριστερά,όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Θα έχει σύγχρονο πολιτικό λόγο, θα διαφοροποιείται ουσιαστικά από το συντηρητισμό,χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες και θα ξαναφέρνει την πολιτική στο προσκήνιο,ενώ θα διασφαλίζει την αυτονομία της πολιτικής από κάθε εξωθεσμικό κέντρο. 

Τη δύναμή του θα την αντλεί από το λαό. Το κόμμα θα πρέπει να είναι ικανό να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών,που έχει ανάγκη ο τόπος. Θέλουμε, αναφέρεται στο κείμενο, ένα ΠΑΣΟΚ πατριωτικό,που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνισμού στον 21ο αιώνα,με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αποτελεσματικότητα.  Αναφορά γίνεται στο έργο των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, έργο για το οποίο, όπως αναφέραται, το Κίνημα είναι υπερήφανο, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ειλικρινή αυτοκριτική στάση για τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις της κυβερνητικής του θητείας. 

 Το ΠΑΣΟΚ,αναφέρεται επίσης,πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής και φορέας της ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών και του συστήματος διακυβέρνησης. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια γι'αυτήν, για μιά ΕΕ με διεθνή οντότητα,πολιτικά ολοκληρωμένη και χειραφετημένη με αυτόνομο ρόλο στη διεθνή σκηνή. 

 Για τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής αναφέρεται στο κείμενο ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε ένα νέο κοινωνικό κράτος,το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση, θα προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των χαμηλών αλλά και των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων. 

 Για την οικονομία, το μοντέλο που υιοθετείται στο κείμενο του Ευ. Βενιζέλου, θα στηρίζει και θα προωθεί μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, πράσινο, βασισμένο στην καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. 

 Το ΠΑΣΟΚ θα έχει οικολογική συνείδηση και σε όλες τις πολιτικές θα υπάρχει η περιβαλλοντική παράμετρος.  Το ΠΑΣΟΚ θα σέβεται το ιδιωτικό και θα υπερασπίζεται το δημόσιο,επίσης θα λειτουργεί ως ένα Κίνημα Παιδείας και Πολιτισμού,καθώς και ως Κίνημα Νέων. 

 Έμμεση μνεία γίνεται στο άρθρο 16 καθώς αναφέρεται ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν θα παίζει με το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά θα διασφαλίζει την αναβάθμισή του.  Ως κόμμα το ΠΑΣΟΚ θα συγκροτείται και θα λειτουργεί ως θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα.

Αρνούμαστε,τονίζεται, τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά,τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές,τις λευκές επιταγές. Θα αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς. 

 Θεμέλιο του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται στο κείμενο,θα είναι η αξιακή,πολιτική και προγραμματική ενότητα. Πρώτιστο καθήκον,αναφέρεται,είναι η διαφύλαξη της ενότητας, η οποία είναι μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου. 

 Το επιθυμητό ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα ικανό να αλλάξει το εαυτό του για να αλλάξει την κοινωνία, τονίζεται στο κείμενο.

 Στο κείμενο επίσης γίνεται άνοιγμα προς την Αριστερά, καθώς γίνεται λόγος για διαμόρφωση στρατηγικής σχέσης διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά, ενός διαλόγου που θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική και κομματική γεωγραφία. 

 Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει, προστίθεται, στην αλλαγή του κλίματος καχυποψίας με την Αριστερά. Τέλος, τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι αξιόπιστο και νικηφόρο, ικανό να πείσει και να συσπειρώσει ξανά τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μία κυβερνητική πολιτική.

 εθνος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=561&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 02.10.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Ποιά είναι η γνώμη σας για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων Ελλήνων