Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η Μεσόγειος φλέγεται Εκτύπωση E-mail
28.08.07
Για το 95% των 50.000 πυρκαγιών που ξεσπούν κάθε χρόνο ευθύνεται ο άνθρωπος, επισημαίνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ

Η αγωνία και η οδύνη για τον πύρινο όλεθρο που βιώνουν για μια ακόμη φορά φέτος το καλοκαίρι πολλές γωνιές της «γηραιάς ηπείρου» ενώνουν τους Ευρωπαίους. 

Στη γειτονική μας Ιταλία, που έχει θρηνήσει 12 νεκρούς σε πυρκαγιές μέχρι στιγμής, σοβαρή παραμένει η κατάσταση με τα δεκάδες πύρινα μέτωπα, ιδίως στη Σικελία, στην Καλαβρία και την Καμπανία.

 Οικισμοί γύρω από το Παλέρμο εκκενώθηκαν από ντόπιους και τουρίστες, καθώς οι φλόγες εκτείνονται σε δεκάδες χιλιόμετρα, στα περίχωρα της Νάπολης τέσσερα παιδιά διασώθηκαν την ύστατη στιγμή από τις φλόγες, ενώ στη Σικελία έχουν συλληφθεί δύο νεαρά αδέλφια (βοσκοί) ως ύποπτοι για εμπρησμό.

 Εκτός από το δάκτυλο της Μαφίας για οικονομικά συμφέροντα, που κατήγγειλαν οι Αρχές από το πρώτο κύμα εμπρησμών του Ιουλίου, προκύπτει έντονα πλέον και το σενάριο του «πολέμου» μεταξύ κτηνοτρόφων-δασικών για τους βοσκοτόπους, πέραν των πυρομανών. Η Ιταλία έτεινε ωστόσο χείρα βοηθείας στη χώρα μας.

 «Το μέγεθος της τραγωδίας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο», αιτιολόγησε την απόφαση η κυβέρνηση Πρόντι.

 Σε μια ανάλογη έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης προχώρησε και η Πορτογαλία, που τα τελευταία 24ωρα είδε τις φλόγες να ζώνουν απειλητικά τη μεσαιωνική πόλη Σίντρα, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς στη σχετική λίστα της UNESCO, ελάχιστα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λισαβόνα.

 Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αυτή η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο και έχουν γίνει συνολικά περίπου 200 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό. Ισπανία και Γαλλία δοκιμάστηκαν επίσης μέχρι την περασμένη βδομάδα στη δυτική γωνιά της Ευρώπης από την πύρινη λαίλαπα που αναχαιτίστηκε.

 Μεγάλη ήταν παράλληλα η πρόκληση τα τελευταία 24ωρα για τη νοτιοανατολική «γηραιά ήπειρο».

 Καθώς η χώρα μας δίνει άνιση μάχη με τις φλόγες, επί ποδός βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες ενώπιον αρκετών εστιών, όπως και νωρίτερα τον Ιούλιο φέτος, και οι Αρχές σε Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία.

 Στην Κροατία, που πριν από τρεις βδομάδες έζησε τον εφιάλτη της εκκένωσης του Ντρουμπρόβνικ, μιας μαρτυρικής πόλης που συγκαταλέγεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, και φέτος πάλεψε με 912 πυρκαγιές, η κυβέρνηση προωθεί τις τελευταίες ημέρες αυστηρότερες ποινές για τους καταδικασθέντες για εμπρησμό.

 Στην αρθρογραφία των εφημερίδων των χωρών που δοκιμάστηκαν και αυτές τις ημέρες υπενθυμίζεται ένα πρόσφατο πόρισμα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας που εδρεύει στην Ιταλία: για το 95% των 50.000 πυρκαγιών που κατακαίουν τη Μεσόγειο κάθε χρόνο και απανθρακώνουν συνολικά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εκτάρια δασικών κατά κανόνα εκτάσεων ευθύνεται ο άνθρωπος.

 e-tipos, Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=493&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 28.08.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote