Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Κόλαφος στην Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης Εκτύπωση E-mail
10.04.07
Η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει στη θέση ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για λύση του Κυπριακού από την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, τόνισε ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

 

 
Μάλιστα, χαρακτήρισε θλιβερό το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά αποφάσισε να δώσει τη χαριστική βολή στη διαδικασία Γκαμπάρι. Αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι στη συνάντηση Ερντογάν - Ταλάτ στην Αγκυρα μελετήθηκαν τρόποι αναβάθμισης του ψευδοκράτους, ο πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε πως, όταν το έλεγε αυτό πριν από δύο χρόνια, άλλοι έλεγαν ότι είναι υπεκφυγή δική του. Οι Τούρκοι, τόνισε, δεν ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού, αλλά μόνο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.


Ο πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα εγκριθεί το ενδιάμεσο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο απαιτεί από την Τουρκία να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διακρατική προσφυγή σε σχέση με τις παραβιάσεις της στην Κύπρο μετά την εισβολή.

Το ενδιάμεσο ψήφισμα, είπε, είναι αποτέλεσμα προσπαθειών, πέραν των 6 μηνών, των διπλωματικών αποστολών και της νομικής υπηρεσίας, καθώς και των κομμάτων που εκπροσωπούν την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι το ενδιάμεσο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ένα καλό μήνυμα προς την Αγκυρα, αν όχι και προς άλλες κατευθύνσεις.

Τόνισε ότι το ψήφισμα αυτό σχετίζεται ακριβώς με το αδιέξοδο το οποίο δημιουργεί σήμερα η Τουρκία αρνούμενη να συζητήσει έστω και το παραμικρό. Η ατομική ιδιοκτησία, πρόσθεσε, είναι η ψυχή του συστήματος και, εάν οι Ευρωπαίοι, που κόπτονται για το δικαίωμα αυτό, κλείνουν τα μάτια μπροστά στην εκμετάλλευση και την ουσιαστική εξαφάνιση των ελληνοκυπριακών περιουσιών από την Τουρκία, θα είναι απόλυτα ασυνεπείς.

Αγνοούμενοι, περιουσίες

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, με το ενδιάμεσο ψήφισμα, το οποίο υιοθέτησε στην τελευταία της συνεδρία η εξ υπουργών Επιτροπή, αναφέρεται σε τέσσερα θέματα για τις ευθύνες της Αγκυρας αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα από το 1974, με σημαντικότερα τα ζητήματα των αγνοουμένων και των περιουσιών.

Η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να δώσει αμέσως όλες τις πληροφορίες που κατέχει για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, αφού, όπως σημειώνεται, δεν προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες.

Για το θέμα των περιουσιών επισημαίνεται ότι η τουρκική πλευρά δεν ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά στις πληροφορίες που της έχουν ζητηθεί σε σχέση με τις αλλαγές ή μεταβιβάσεις τίτλων που έγιναν στις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων προσφύγων, λαμβανομένης υπόψη και της συνεχιζόμενης οικοδομικής ανάπτυξης στις κατεχόμενες περιοχές.

Η Επιτροπή καλεί την Τουρκία να απαριθμήσει τα μέτρα που έλαβε ή προτίθεται να λάβει σχετικά με τη διασφάλιση των περιουσιακών δικαιωμάτων των προσφύγων.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι 22 χώρες υποστήριξαν τις θέσεις της Κύπρου, ενώ την Τουρκία την υποστήριξε μόνο μία.

Στη Μόσχα ο Λιλλήκας

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Λιλλήκας μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας. Θα έχει συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους επισήμους. Θα έχει επίσης συναντήσεις με Ρώσους επιχειρηματίες και θα ενημερώσει εκπροσώπους μεγάλων ρωσικών εταιρειών για το θέμα των υδρογονανθράκων στην οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Πέθανε ο Γουέστον

Πέθανε σε ηλικά 62 ετών ο Αμερικανός πρώην συντονιστής στο Κυπριακό (από το 1999 έως το 2004) Τόμας Γουέστον. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες του σχεδίου Ανάν. Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δήλωσή του ανέφερε ότι ο Γουέστον εργάστηκε ευσυνείδητα και ακούραστα για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ανεξάρτητα, τόνισε, από τις διαφορές και τις εκτιμήσεις του για το σχέδιο Ανάν, διατηρήθηκε μεταξύ τους μία αγαστή συνεργασία και αλληλοεκτίμηση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 

 

 
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 17.04.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote