Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Αφήνουν το εδαφικό και πάνε για ασφάλεια Εκτύπωση E-mail
03.07.09

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συνέχισαν και ολοκλήρωσαν σήμερα την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το κεφάλαιο του εδαφικού

και συμφώνησαν όπως στην επόμενη συνάντησή τους, στις 9 Ιουλίου, αρχίσουν τη συζήτηση για το κεφάλαιο της ασφάλειας. Οπως δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, μετά την 35η συνάντηση των Χριστόφια-Ταλάτ, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν αρχικά ένα διευρυμένο τετ-α-τετ με τη συμμετοχή και των δύο συμβούλων τους, Γιώργου Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί, για μιάμιση ώρα. Στη συνάντηση αυτή συζήτησαν για την πρόοδο στο θέμα της συμφωνίας για διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη – Κόκκινα. Ακολούθως, πρόσθεσε, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση κατά την οποία συνεχίστηκε η αρχική ανταλλαγή απόψεων για το κεφάλαιο του εδαφικού. Οι δύο ηγέτες, είπε ο κ. Ζεριχούν, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την πρώτη εξέταση για το κεφάλαιο του εδαφικού. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουλίου κατά την οποία θα αρχίσει η συζήτηση για το κεφάλαιο της ασφάλειας. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων συμφώνησαν σήμερα τις ημερομηνίες των επόμενών τους συναντήσεων μέχρι και τον Οκτώβριο. Χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθούν σχεδόν δέκα συναντήσεις. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο θα πραγματοποιηθούν ακόμη τέσσερεις συναντήσεις (9, 17, 23, 30), ενώ τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθεί μόνο μια συνάντηση στις 6 του μήνα, λόγω των θερινών διακοπών. Οι δύο ηγέτες θα επανέλθουν το Σεπτέμβριο για άλλες τρεις συναντήσεις στις 3, 10 και 17. Για τον Οκτώβριο έχει μέχρι στιγμής καθοριστεί μια συνάντηση για τις 2 του μηνός.

 «Ψυχραιμία»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «σήμερα έχουμε ολοκληρώσει την πρώτη ανάγνωση πάνω στο εδαφικό, τις εδαφικές αναπροσαρμογές». «Μπήκε κάτω η φιλοσοφία των δύο πλευρών πάνω σε αυτά τα ζητήματα και θα προχωρήσουμε από την ερχόμενη εβδομάδα στο θέμα ασφάλειας και σιγά σιγά θα ανακοινώνουμε τι κάνουμε πάρα πέρα», πρόσθεσε. Έσπευσε να ξεκαθαρίσει, πάντως, ότι για την ώρα δεν υπάρχουν συμπεράσματα. «Έχουμε συμφωνήσει ότι σε αυτό το στάδιο δεν θα δώσουμε χάρτες και ενώ ο καθένας είπε τις απόψεις του για τα κριτήρια που νομίζει ότι πρέπει να χαρακτηρίζουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές αποφύγαμε και για λόγους εάν θέλετε και ευνόητους». «Φανταστείτε τώρα να σας έλεγα ότι εμείς ζητήσαμε τις τάδε περιοχές και οι Τουρκοκύπριοι τις τάδε. Πού θα πάει αυτή η υπόθεση; Θα γίνει καθημερινό θέμα συζήτησης χωρίς να έχουμε καταλήξει πουθενά», σημείωσε. «Άρα», πρόσθεσε, «εγώ καλώ τον κόσμο να είναι ψύχραιμος, να γνωρίζει, επαναλαμβάνω, ότι υπερασπιζόμαστε και αρχές και τα συμφέροντα, κατά τη δική μου εκτίμηση, και των δύο κοινοτήτων και να αναμένουμε στο ακουστικό. Δεν θα μείνει τίποτε κρυφό στο κάτω κάτω». Κληθείς να σχολιάσει το ότι κάποια κόμματα θεωρούν ότι επιχειρείται από το διεθνή παράγοντα μια διασύνδεση του Κυπριακού με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, κατά τρόπο που να ευνοηθεί η Τουρκία σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις της, καθώς επίσης και το ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού συνέστησε ψυχραιμία, είπε ότι «πολύ περισσότερο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συστήσει ψυχραιμία». «Δεν είναι κρυφό ότι υπάρχουν κάποιοι στο διεθνή χώρο που θα ήθελαν σώνει και καλά να προχωρήσει η Τουρκία αλλά εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία και με ζημία στην Κύπρο», είπε. Τόνισε ότι «οι θέσεις μας είναι πολύ γνωστές», και επανέλαβε ότι θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο «για να κουβεντιάσουμε και αυτό το θέμα της δικής μας στρατηγικής σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας». «Εμείς δεν θέλουμε να σταματήσει η Τουρκία, δεν είναι αυτό που θέλουμε, θέλουμε να προχωρήσει αλλά να προχωρήσει υπό τις σωστές προϋποθέσεις, υλοποιώντας τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ για το Κυπριακό, οι οποίες θα μπορούσε να ερμηνευθούν ως έμμεσα εκβιαστικές από τη δική μας πλευρά, είπε: «φανταστείτε να αρχίσω τώρα, μόλις άρχισε η Σουηδική Προεδρία να τα βάλλω με τον κ. Μπιλντ». «Ό,τι έχουμε θα τα πούμε στον κ. Μπιλντ, θα τα πούμε και στον Πρωθυπουργό και γενικότερα στην Προεδρία παρά να σπεκουλάρουμε για διάφορα και να δίνουμε τις δικές μας ερμηνείες, καμιά φορά και ολίγον τι αυθαίρετα», είπε. «Διότι», πρόσθεσε, «ο κ. Μπιλντ τόνισε ότι πρέπει η Τουρκία να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της και για το πρωτόκολλο της Άγκυρας που αφορά την Κύπρο». Ανέφερε επίσης ότι «από εκεί και πέρα, δεν κρύβει τη συμπάθεια του ο κ. Μπίλντ ή η σουηδική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Αυτό είναι γνωστό», σημείωσε. Τόνισε ότι «δεν μας νοιάζει αν συμπαθεί την Τουρκία, εκείνο που μας νοιάζει εμάς είναι αυτό να μη γίνεται σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». «Σας διαβεβαιώ ότι έχουμε και γνώση και μέσα από τη σχέση μας με τη σουηδική κυβέρνηση χειριζόμαστε το θέμα», είπε. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέφυγε τέλος να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την ΕΔΕΚ να είναι έντονα δυσαρεστημένη αναφορικά με το διορισμό των μελών της ΕΔΥ.

ΠΟΛΙΤΙΣ 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3735&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote