Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Οι πασάδες πιέζουν για εισβολή στο Βόρειο Ιράκ Εκτύπωση E-mail
10.06.07
Κλίμα εισβολής στο Βόρειο Ιράκ καλλιέργησε η Τουρκία την εβδομάδα που πέρασε, εξαπολύοντας περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις κατά ανταρτών του ΡΚΚ εντός ιρακινού εδάφους.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που μετέδωσε την Παρασκευή το βράδυ το «Haber Turk» ότι ο τουρκικός στρατός είχε την υποστήριξη του ιρανικού πυροβολικού.

Η έντονη κινητικότητα, αλλά και η φημολογία για μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση θορύβησαν την Ουάσιγκτον, όμως ήταν παράλληλα κι ένα μήνυμα του στρατού προς τον κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν όψει των εκλογών του Ιουλίου.

 Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά από την έκταση που πήρε η είδηση για τις «θερμές καταδιώξεις» δήλωσε με νόημα ότι για εισβολή χρειάζεται έγκριση της Βουλής, στέλνοντας με τη σειρά του το μήνυμα ότι είναι αυτός που «κάνει κουμάντο», αν και από διπλωματικές πηγές είχε διαρρεύσει ότι για τη «μίνι εισβολή» της περασμένης Τετάρτης η κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί. 

Την Παρασκευή το Γενικό Επιτελείο στην Αγκυρα με ανακοίνωσή του επισήμανε τη βούληση του στρατού να συνεχίσει «τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και να απαντήσει στις επιθέσεις του ΡΚΚ», ενώ εμμέσως ζήτησε για ακόμη μία φορά από την κυβέρνηση να εγκρίνει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση κατά βάσεων των Κούρδων ανταρτών.

 Ο κ. Ερντογάν απέρριψε απευθείας διάλογο με τον ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ, κ. Μασούντ Μπαρζανί, λέγοντας ότι συνδιαλέγεται μόνο με την επίσημη ηγεσία της χώρας, ενώ από την πλευρά τους οι Κούρδοι ηγέτες δήλωσαν ότι μια πιθανή επέμβαση θα θεωρηθεί επίθεση όχι μόνο κατά των Κούρδων, αλλά και ολόκληρης της χώρας. 

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα γεγονότα και στην παρούσα φάση το μόνο που δεν θέλει είναι να δει να επεκτείνονται οι συγκρούσεις και στο βορρά, τη μόνη περιοχή του Ιράκ στην οποία μέχρι στιγμής επικρατεί σχετική ηρεμία. 

Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές από τα Ινστιτούτα Brookings και CSIS εκφράζουν το φόβο ότι αυτές οι «θερμές καταδιώξεις» των ανταρτών του ΡΚΚ μπορεί να παρασύρουν την Τουρκία σε μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να ενθαρρύνει ακόμη και το Ιράν, ενώ η κυρία Ζέινο Μπαράν του Ινστιτούτου Hudson εκτιμά ότι η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει επέμβαση, φοβούμενη την εμπλοκή της σε μια μακροχρόνια σύρραξη, αλλά και ένα πιθανό φιάσκο, έχοντας πάρει ένα μάθημα από την περσινή αποτυχία του Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ. 

 

 Ελεύθερος Τύπος   

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=354&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 10.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote