Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
G8: Ο Μπους «καθησυχάζει» τη Ρωσία, η οποία όμως δεν πείθεται... Εκτύπωση E-mail
08.06.07
Προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και να δείξει κατά το δυνατό φιλειρηνικό πρόσωπο έκανε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά η Μόσχα εμμένει στις ανησυχίες της για την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, θέμα που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο των Οκτώ.

Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε χθες ότι «η Ρωσία δεν είναι εχθρός... δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Ευρώπη... και δεν χρειάζεται στρατιωτική αντίδραση» των ΗΠΑ στις απειλές Πούτιν για στόχευση της Ευρώπης από ρωσικούς πυραύλους, «γιατί οι Δυτικοί δεν είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, δήλωσε στο BBC ότι σκοπεύει να έχει «μια ειλικρινή συνομιλία» με τον πρόεδρο Πούτιν στη Σύνοδο των Οκτώ οικονομικά αναπτυγμένων χωρών του κόσμου, για να του εξηγήσει όχι μόνο τα της ασπίδας, αλλά και τη θέση του Λονδίνου ότι πρέπει να εκδοθεί στη Βρετανία ο Ρώσος Αντρέι Λουκοβόι, ύποπτος για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλέξανδρου Λιτιβένκο.

 Ο Μπλερ είπε ότι θα εξηγήσει στον Πούτιν πως είναι προς το συμφέρον όλων να έχει η Ρωσία καλή σχέση χωρίς τριγμούς με όλη τη Δύση. Πυραυλικές... ισορροπίες 

Η Ρωσία όμως θεωρεί ότι δικαιολογημένα ανησυχεί.

 Ο Μπομπ Αϊερς, πρώην στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στο Ινστιτούτο Τσάπχαμ Χάουζ, στο Λονδίνο, θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν αλλάξει τη στρατιωτική τους ανάπτυξη στην Ευρώπη, εγκαθιστώντας δυνάμεις σε πολωνικές βάσεις και σε άλλες χώρες του πρώην Σοβιετικού Μπλοκ.

 «Και παρανοϊκοί να ήταν, δεν μπορούν να μη ρωτήσουν "γιατί το κάνετε αυτό;"», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αϊερς.

 Ο Γκενάντι Εστάβιεφ, πρώην μέλος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, λέει ότι κάθε αντιπυραυλικό σύστημα είναι ντε φάκτο εξισορροπητικός στρατηγικός παράγων, οπότε οι αμερικανικές δικαιολογίες είναι ανεδαφικές.

 Αλλωστε, το πραγματικό παιγνίδι δεν είναι οι 10 αντιβαλλιστικοί πύραυλοι, «αλλά αυτό που οι Αμερικανοί προβλέπουν να κάνουν μετά», εξήγησε ο Ρώσος στρατηγός εν αποστρατεία.

«Και τα ραντάρ που θα καθοδηγούν τους πυραύλους», συνέχισε, «θα στηρίζονται σε δορυφόρους που θα παρακολουθούν το ρωσικό έδαφος ώς τα Ουράλια».

 Μόσχα: Εξοπλιζόμαστε... 

Πάντως, ο Πούτιν φαίνεται απομονωμένος στη Σύνοδο των Οκτώ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι όχι μόνο χρησιμοποιεί ψυχροπολεμική ρητορική, αλλά και ενεργεί στο πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, πιθανολογούμενος διάδοχος του Πούτιν, δήλωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει νέα είδη εξοπλισμού, όχι για να απειλήσει κάποιους, «αλλά για να μην μπορεί κανείς να την εκβιάσει».

 Ο Λαβρόφ πάντως είπε ότι η Ρωσία δεν θα επιδιώξει να εγκαταλείψει τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη.

 Θεωρητικώς στη σύνοδο θα κυριαρχήσει η υπερθέρμανση του Πλανήτη. Κύριο οικονομικό θέμα θα είναι η αναζωογόνηση των συνομιλιών του κύκλου της Ντόχα και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

 Ο πρόεδρός του, Πασκάλ Λαμί, δήλωσε ότι πρέπει να διευρυνθεί ο κύκλος των Οκτώ. Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία έχουν καλέσει ως παρατηρητές πέντε αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Μεξικό, Νότια Αφρική).   

 (Πηγές: Ασοσιέιτεντ, Γαλλικό, BBC, Ουάσιγκτον Ποστ)   

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=345&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 08.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote