Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
"Σπάει τον πάγο" με την Κούβα ο Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
14.04.09

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε διεθνώς η νέα πολιτική που εγκαινιάζει ο Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στη Κούβα.

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να αρθούν οι περιορισμοί στα ταξίδια και στα εμβάσματα των αμερικανο-κουβανών στην πατρίδα τους δεν τερματίζει το εμπάργκο που επιβλήθηκε το 1962 αλλά -σύμφωνα με αναλυτές- προκαλεί μια τεράστια ρωγμή στο καθεστώς του αποκλεισμού. Σε άρθρο που εμφανίστηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Αβάνας Κούμπαντιμπέιτ και φέρει την υπογραφή του Φιντέλ Κάστρο, διαμηνύεται προς την Ουάσιγκτον οτι οι Κουβανοί δεν ζητούν ελεημοσύνη αλλά τον τερματισμό του αποκλεισμού. Οι αναφορές πάντως στο πρόσωπο του Ομπάμα είναι ήπιες έως επαινετικές.

Από την πλευρά του ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο κάλεσε την Τρίτη τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να τερματίσει το μακρόχρονο εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Κούβα, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της Αβάνας στην κίνηση της Ουάσιγκτον να άρει τους περιορισμούς στους Κουβανο-Αμερικανούς για τα ταξίδια και την αποστολή εμβασμάτων στη νήσο.

"Δεν ειπώθηκε μία λέξη για τον αποκλεισμό, ο οποίος είναι το σκληρότερο από όλα τα μέτρα", σχολιάζει ο Κάστρο σε άρθρο του, που αναπαράγεται σε όλον τον κουβανικό Τύπο. Μολαταύτα, ο τόνος στο μήνυμα του "Λίδερ Μάξιμο" είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του συμβιβαστικός. "Οι προϋποθέσεις υπάρχουν ώστε ο Ομπάμα να στρατεύσει το ταλέντο του σε μία εποικοδομητική πολιτική, η οποία θα θέτει τέλος σε μία πολιτική που για μισό αιώνα έχει αποτύχει", τονίζει.

Ο 82χρονος Κάστρο υπογραμμίζει τις «αυξανόμενες φωνές εντός κι εκτός των ΗΠΑ» υπέρ της κατάργησης του εμπάργκο, αλλά τόνισε πως «δεν κατηγορεί» τον Ομπάμα για «τις ωμότητες που έχουν διαπραχθεί από άλλες κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον», ενώ δεν αμφισβητεί την "ειλικρίνεια του Ομπάμα και την βούλησή του να μεταβάλει την πολιτική και την εικόνα των ΗΠΑ".

"Η Κούβα αντιστάθηκε και θα αντισταθεί. Δεν πρόκειται ν' απλώσει τα χέρια της και να διακονέψει. Θα συνεχίσει να πορεύεται μπροστά με τα χέρια της ψηλά, συνεργαζόμενη με τους αδελφούς λαούς στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, είτε υπάρχει Σύνοδος των Αμερικών, είτε όχι, είτε ο Ομπάμα βρίσκεται στην προεδρία των ΗΠΑ, είτε όχι".

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3349&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote