Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Αχτίδες ελπίδας» για την κρίση Εκτύπωση E-mail
14.04.09

Αχτίδες ελπίδας για την αμερικανική οικονομία είδε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μετά την Ευρώπη ετοιμάζεται για τη δεύτερη μεγάλη έξοδο στη Λατινική Αμερική.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία του Αμερικανού προέδρου και του κορυφαίου του συμβούλου, Λόρενς Σάμερς βασίστηκε στην αύξηση 20% του τραπεζικού δανεισμού προς τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και στην πτώση των επιτοκίων που έδωσε κάποια ανάσα στην αγορά κατοικίας.

Ωστόσο, ο Ομπάμα προσπάθησε να μην καλλιεργήσει πρόωρες ελπίδες ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί το φάσμα της αυξημένης ανεργίας, ούτε οι δυσκολίες των δανειοληπτών.

Προτού συμπληρώσει 100 μέρες στην εξουσία, ο ένοικος του Λευκού Οίκου τα πήγε αρκετά καλά στην Ευρώπη, αλλά δύσκολα θα επιβάλει τη γοητεία του και στους Λατινοαμερικάνους γείτονες.

Κούβα
Το θέμα της Κούβας ίσως εξελιχθεί σε πονοκέφαλο της 5ης Παναμερικανικής Συνόδου Κορυφής, που θα φιλοξενηθεί στο τέλος της εβδομάδας στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Εκεί ο Ομπάμα θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και τους άλλους «μπολιβαριανούς»/«σοσιαλδημοκράτες» ηγέτες της Νοτίου Αμερικής, που θα τον πιέσουν να άρει το 47χρονο εμπάργκο κατά της Κούβας.

Παρά τις καλές του προθέσεις και την εξαγγελία για χαλάρωση των επισκέψεων στο νησί του Φιντέλ, ο Ομπάμα δεν αναμένεται να κάνει εντυπωσιακά ανοίγματα στο θέμα του εμπορικού αποκλεισμού. Προς το παρόν, υπερισχύει η γραμμή του «βαθέος Στέιτ Ντιπάρτμεντ» και του κουβανικού λόμπι της Φλόριντα.

Γι αυτό η υπεύθυνη του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Ουάσιγκτον, Τζούλια Σουάιγκ, προειδοποίησε πως το πρώτο ραντεβού του Ομπάμα με τους Λατινοαμερικάνους «αντάρτες» μπορεί να καταλήξει σε ναυάγιο εξαιτίας της Κούβας.

Λαθρομετανάστες
Στη διάσκεψη θα κυριαρχήσει ακόμη το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης και του πολέμου των ναρκωτικών στο Μεξικό, όπως και η συμβολή των ΗΠΑ στην περιφερειακή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Αν η Ουάσιγκτον θέλει να βρει κοινή γλώσσα με τους γείτονές της, τότε δεν πρέπει μόνο να αμβλύνει τη στάση της στο κουβανικό ζήτημα, αλλά και να μην υιοθετήσει πολιτική συρματοπλεγμάτων και αυξημένης καταστολής στο νέο κύμα μεταναστών από την Κεντρική και τη Λατινική Αμερική, επισήμανε ο πρόεδρος της Παναμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, Λουίς Αλμπέρτο Μορένο.

Παρότι οι αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής έβγαλαν 40 εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, αρκεί ένα μικρό κύμα ύφεσης για να γυρίσει 15 εκατομμύρια από αυτούς στα «πέτρινα χρόνια», προειδοποίησε ο Μορένο. Κρίσιμοι παράγοντες για την αποφυγή μιας τέτοιας προοπτικής είναι η σταθεροποίηση της αμερικανικής οικονομίας και η προσήλωση της Ουάσιγκτον σε μια αντιπροστατευτική πολιτική.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3346&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote