Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Το τεστ κοπώσεως δείχνει... έμφραγμα Εκτύπωση E-mail
29.03.09

Αν η ΝΔ ηττηθεί με μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές ο «κουρασμένος πρωθυπουργός» θα επιχειρήσει, μέσω συνεδρίου, την αναβάπτισή του, ενώ με μεγάλη ήττα τα περιθώρια περιορίζονται και για τον ίδιο

 

Στον ρυθμό των όσων είπε ο πρωθυπουργός περί κόπωσης και περί αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση ήττας στις επόμενες εθνικές εκλογές «κινούνται» πλέον τα μέλη της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.
 
 
Στις... χάντρες «μετράει» ο πρωθυπουργός το πολιτικό του μέλλον τη στιγμή που η Ντόρα Μπακογιάννη δεν κρύβει τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Οι ημέρες αυτές δεν θυμίζουν σε τίποτε το κλίμα που είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό και με τις αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις του για την οικονομική κρίση.
 
Βουλευτές και υπουργοί «κοιτούν» και συζητούν ευθέως για την επόμενη μέρα στη ΝΔ, ενώ στη χώρα επέστρεψε -ύστερα από μια ολιγόμηνη διακοπή- το καθεστώς της ακυβερνησίας.
 
Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, ύστερα από μια παρατεταμένη σιωπή που διήρκεσε σχεδόν μία εβδομάδα, επιχείρησε και πάλι να δηλώσει «παρών» και να διαλύσει τα σενάρια περί διαδοχής του στη ΝΔ. Ωστόσο, η ζημιά που έχει υποστεί η δική του εικόνα αλλά και το προφίλ της κυβέρνησης είναι μεγάλη, γεγονός που παραδέχονται στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους και κορυφαίοι υπουργοί.
 
Ουσιαστικά, με την τοποθέτησή του περί κόπωσης και με την καθυστερημένη αντίδρασή του, ο κ. Καραμανλής: Ενέτεινε την ηττοπάθεια στο εσωτερικό της ΝΔ και δη στην κομματική του βάση, και έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει και επισήμως η κούρσα διαδοχής στη ΝΔ.
 
Τα δύο αυτά σημεία θα επηρεάσουν σαφώς την πορεία του κόμματος και προς τις ευρωεκλογές αλλά και έπειτα από αυτές.
 
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φαίνεται να «κρατά» συνειδητά όλες τις επιλογές του «ανοιχτές». Το μόνο που φαίνεται επί του παρόντος να απομακρύνεται (και αυτό όχι οριστικά, ακόμη) είναι το ενδεχόμενο «διπλών εκλογών» τον Ιούνιο.
 
Από εκεί και πέρα τα σενάρια είναι δύο και όλα θα εξαρτηθούν από τη διαφορά που θα έχει η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές:
 
Μπούμερανγκ
Εάν η διαφορά είναι μικρή και η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα, τότε ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να επιλέξει τη λύση του έκτακτου συνεδρίου. Να προχωρήσει δηλαδή στη σύγκληση του ανώτατου κομματικού οργάνου, προκειμένου να πείσει ότι «έλαβε το μήνυμα» να συσπειρώσει την κομματική του βάση, να αναβαπτιστεί ο ίδιος και το φθινόπωρο να δώσει με καλύτερους όρους (σε κομματικό επίπεδο) τη μάχη των εθνικών εκλογών.
 
Εάν η διαφορά είναι μεγάλη και κινηθεί σε όρια άνω του 3%, τότε οι δυνατότητες που έχει ο πρωθυπουργός περιορίζονται δραματικά. Η λύση του συνεδρίου είναι πιθανόν να του γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς θα αμφισβητηθεί η πολιτική που ακολούθησε.
 
Το συνέδριο είναι πολύ πιθανόν να μεταβληθεί από δύναμη συσπείρωσης σε εστία εσωστρέφειας και γι αυτό θα αποκλειστεί ως ενδεχόμενο. Ο κ. Καραμανλής θα προσπαθήσει επικοινωνιακά να ξεπεράσει τον σκόπελο και θα αναμείνει (και πάλι) τις δημοσκοπήσεις προκειμένου να βρει τον χρόνο των εκλογών.
 
Ωστόσο, το κλίμα για τον ίδιο ύστερα από μια σημαντική εκλογική ήττα θα είναι ακόμη πιο βαρύ και παραμένει ερωτηματικό το τι θα επιχειρήσει να προωθήσει ως κυβερνητικές επιλογές.
 
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Ολοι πλέον μιλούν για τη μετά Καραμανλή εποχή
 
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ το κλίμα έχει αλλάξει άρδην... Η απόλυτη κυριαρχία του πρωθυπουργού στο εσωτερικό της ΝΔ αποτελεί παρελθόν και ήδη υπάρχουν στελέχη που μιλούν ευθέως για τη μετά Καραμανλή εποχή.
 
Το γεύμα που είχαν οι κ. Σουφλιάς και Μπακογιάννη σαφώς δεν θεωρείται τυχαία εξέλιξη. Τα δύο στελέχη προφανώς συζήτησαν (και δεν το έκρυψαν) το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και τους τρόπους εξόδου από την παρατεταμένη κρίση. Η υπουργός Εξωτερικών δεν κρύβει τις πολιτικές της φιλοδοξίες, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ήταν και παραμένει ο ισχυρός ρυθμιστής των εξελίξεων στο εσωκομματικό πεδίο.
 
Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος συνεχίζει τον «κύκλο» των περιοδειών του στην περιφέρεια, όπου συναντά κομματικά στελέχη, ενώ και ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έχει ξεκινήσει επαφές με κομματικά στελέχη και εκπροσώπους της ΟΝΝΕΔ, είναι πιθανόν να δηλώσει «παρών» στην κούρσα, αν και θα ήθελε να είχε χρόνο μπροστά του προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα.
 
Ο κ. Β. Μεϊμαράκης παραμένει ένας από τους «κρίσιμους κρίκους» στο παιχνίδι της διαδοχής και μέχρι στιγμής δεν «ανοίγει τα χαρτιά του».
 
Στο μέσο όλων αυτών βρίσκονται οι βουλευτές της ΝΔ, ορισμένοι εκ των οποίων αναζητούν ήδη τον επόμενο αρχηγό της ΝΔ.
 
Η πλειονότητα των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας θεωρεί ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά τα ίδια πρόσωπα εκφράζουν ευθέως την άποψη ότι η μάχη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
 
Η ηττοπάθεια των ψηφοφόρων και των μελών της ΝΔ, που αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις (στους πίνακες με την παράσταση νίκης), είναι πιο έντονη από ποτέ.
 
Για τον λόγο αυτόν, κορυφαίοι υπουργοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό στις αρχές της εβδομάδας να απορρίψει ο ίδιος με δημόσια τοποθέτησή του τα περί κόπωσης και αποχώρησής του. Ο κ. Καραμανλής καθυστέρησε, με αποτέλεσμα η ζημιά να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, παρά το ότι σύμβουλοί του θεωρούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οικονομία και όχι από το κλίμα των ημερών αυτών.
 

ΕΘΝΟΣ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3264&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote