Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρασε τους πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό Εκτύπωση E-mail
13.03.09

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ενημέρωσε , στη διάρκεια γεύματος εργασίας στο Προεδρικό Μέγαρο..

τους Πρέσβεις στην Κύπρο των χωρών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για την πορεία των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και είχε μαζί τους ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα, που αφορούν τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

''Είναι μια χρήσιμη διαδικασία αυτή, έχοντας υπόψη ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων αναπτύσσεται μέσα στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας'', είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την αναχώρηση των Πρέσβεων από το Προεδρικό Μέγαρο,.

Το γεύμα διήρκεσε περίπου δύο ώρες και, πλην των Πρέσβεων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, παρακάθησαν σε αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Προεδρικός Επίτροπος Γιώργος Ιακώβου και ο κ. Στεφάνου.

''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', είπε ο κ. Στεφάνου, ''στο πλαίσιο της συχνής επαφής που έχει με τους εδώ Πρέσβεις των χωρών των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρέθεσε σήμερα γεύμα σε αυτούς, με την παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κυπριανού, του κ. Ιακώβου και του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω''.

''Το γεύμα'', πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''ήταν μια ευκαιρία για να ενημερώσει ο Πρόεδρος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και να γίνει μια ανταλλαγή απόψεων σε διάφορα θέματα, που αφορούν την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις προσπάθειες που λαμβάνουν χώρα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

''Οι Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας'', δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ''επανέλαβαν την υποστήριξη που δίδει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, προσπάθειες που έχουν αναλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέσα από τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, ο κ. Ταλάτ''.

Ερωτηθείς εάν από τους Πρέσβεις έχει εκφρασθεί η επιθυμία για επιτάχυνση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Στεφάνου είπε πως ''όχι''.

''Είναι παραδεκτό'', πρόσθεσε, ''ότι η διαδικασία ανήκει στις δύο Κοινότητες, στους δύο ηγέτες'', οι οποίοι ''ακολουθούν μια διαδικασία με συχνές συναντήσεις, μία σε κάθε εβδομάδα και, από εκεί και πέρα, είναι παραδεκτό από όλους - υπάρχει και σε σχετικό ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούνιο- ότι η διαδικασία είναι και κυπριακής ιδιοκτησίας και ό,τι συνεπάγεται από αυτήν τη διαδικασία''.

Σε ερώτηση εάν έχει τεθεί στη συζήτηση στη διάρκεια του γεύματος το ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας στην τουρκική Κοινότητα και οι τυχόν επιπτώσεις στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Στεφάνου δήλωσε πως ''όχι, δεν ήταν αυτό αντικείμενο'' της συζήτησης.

''Εν πάση περιπτώσει'', συνέχισε, ''δεν θα ήθελα να πω περισσότερα πράγματα σε ό,τι αφορά το τί διεμείφθη''.

''Είναι'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''μέσα στο πλαίσιο του συχνού διαλόγου, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας'.

phileleftheros

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3198&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote