Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
ΝΑΤΟ το αδιέξοδο στο Σκοπιανό Εκτύπωση E-mail
29.05.07
 Το μακρύ ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στο Βιετνάμ (σ.σ.: αρχικώς είχε προταθεί το Αφγανιστάν, αλλά επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις) δεν θα απασχολούσε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αν η κυβέρνηση δεν είχε τη φαεινή ιδέα να μεταφέρει στο νότιο ημισφαίριο την ένταση και τον παλμό για το θέμα των Σκοπίων, που έχει χάσει προ ετών στο βόρειο ημισφαίριο.

Η κίνησή της αυτή αποκάλυψε ορισμένα πράγματα: 

*Πράγματι, η κυβέρνηση και ο Κ. Καραμανλής «ψάχνεται» για τις εκλογές, αναζητώντας μια πειστική αιτιολογία για την πρόωρη διενέργειά τους.

 *Πράγματι, το Σκοπιανό και οι χειρισμοί του μπορούν να στερήσουν από τη Ν.Δ. σημαντικό αριθμό ψήφων, κυρίως στη Β. Ελλάδα, όπου η κοινή γνώμη της Μακεδονίας παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα των Σκοπίων. 

*Πράγματι, η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σ' ένα αδιέξοδο και κινδυνεύει να βρεθεί σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την Ουάσιγκτον, που έχει προσκολληθεί στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ως ανάχωμα σε πιθανές εκρήξεις Αλβανών από τα Τίρανα μέχρι την Πρίστινα και ως στήριγμα του νέου κράτους του Κοσόβου, που λίγο απέχει από το να κηρύξει το ίδιο την ανεξαρτησία του στέλνοντας περίπατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

*Το πρόβλημα των Σκοπίων είναι υπαρκτό για την κυβέρνηση που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα κληθεί να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για μια κατάσταση που δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κρυμμένες πίσω από την Ενδιάμεση Συμφωνία, που έφτιαξαν και επέβαλαν στις δύο πλευρές οι Αμερικανοί. Το σύνολο των ελλήνων πολιτικών ξέχασαν ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι προσωρινή και το συνειδητοποιούν τώρα, που οι ίδιοι οι Αμερικανοί την «αποσύρουν» και σπεύδουν να επιβάλουν την τελική, μέσω της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ το 2008, με τη συνταγματική ονομασία της. 

*Η Ελλάδα έχει χάσει προ πολλού το διεθνές ενδιαφέρον για το θέμα της τελικής ονομασίας των Σκοπίων, που παραμένει διεθνές θέμα μόνον γιατί η διαπραγμάτευση βρίσκεται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Στην πραγματικότητα έχει περιοριστεί σε μια διμερή διαφορά Αθήνας-Σκοπίων και ως τέτοια την αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός χωρών, που με τη σειρά τους έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

 Πόση αξία έχει το ελληνικό βέτο 

*Η κυβέρνηση απέτυχε μέχρι τώρα να μεταπείσει την Ουάσιγκτον για την αναγκαιότητα εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή, η οποία υποστηρίζει ότι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ως «Μακεδονία» θα σφραγίσει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα, κωφεύει συστηματικά στα υπονοούμενα της Αθήνας ότι θα εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ αν δεν έχει συναινέσει σε αποδεκτή ονομασία.  Στην πραγματικότητα, το επαπειλούμενο ελληνικό βέτο θα έχει την αξία μιας «ένστασης» (reservation) στα νατοϊκά κείμενα, που θα πιστοποιεί μάλλον την απομόνωση της Ελλάδας και όχι την στήριξή της από τους συμμάχους. 

*Ως οδό προσωρινής διαφυγής, η Αθήνα ίσως σκεφθεί την αποσύνδεση της ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ από τη μελλοντική της ΠΓΔΜ.

Γι' αυτό ακριβώς και αποκτά ενδιαφέρον η στάση της αμερικανικής πλευράς στην τετραμερή συνάντηση των Τιράνων, (ΗΠΑ, Αλβανία, Κροατία, ΠΓΔΜ), το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

 *Το ζητούμενο, πάντως, είναι αν η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαταράξει σοβαρά τις σχέσεις της με την Αθήνα για την ονομασία των Σκοπίων.

 Θα είναι ένα βαρόμετρο για το ποιος «ζυγίζει» περισσότερο για την Ουάσιγκτον στην περιοχή.    

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=317&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 29.05.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote