Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
"Θα αποφύγουμε κινήσεις προστατευτισμού" Εκτύπωση E-mail
02.03.09

Απέρριψαν το αίτημα της Ουγγαρίας για βοήθεια ύψους 180 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη οι 27 στις Βρυξέλλες και δεσμεύτηκαν να αποφύγουν κινήσεις προστατευτισμού, κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Οι  Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την παροχή βοήθειας στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης κατά περίσταση, εξετάζοντας χωριστά τα προβλήματα του κάθε κράτους μέλους και απορρίπτοντας την έκκλησή τους για μία πολυδάπανη, όπως προτάθηκε, λύση για όλους τους αδύναμους κρίκους.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου Κορυφής για το τρέχον εξάμηνο Μίρεκ Τοπολάνεκ εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ δεν θα αφήσει χωρίς προστασία τις ανατολικές χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα από την κρίση.

«Όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα λάβουν την αναγκαία βοήθεια, ανάλογα με την περίπτωση», διευκρίνισε αλλά πρόσθεσε ότι «η ιδέα να χωρίσουμε την Ευρώπη σε παλιά και νέα μέλη, σε Ανατολή και Δύση...είναι μια προσέγγιση που σαφώς απορρίπτουμε».

«Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τη μια χώρα στην άλλη στην ανατολική Ευρώπη. Δεν υπάρχει ειδικός λόγος να αντιμετωπιστεί διαφορετικά μια ομάδα κρατών», τόνισε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Υπήρξε συναίνεση για την αποφυγή μονομερών μέτρων προστατευτισμού», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν, όπως υπογραμμίζει το κοινό ανακοινωθέν, ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και να εξέλθει από την παρούσα οικονομική κρίση, μόνο αν εξακολουθήσει να δρα με συντονισμένο τρόπο, εντός του πλαισίου της ενιαίας αγοράς και της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Η Μέρκελ
Πριν την έναρξη της συνόδου, οι ηγέτες εννέα ανατολικών χωρών (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία) ζήτησαν συγκεκριμένη δράση από τους ηγέτες των πλουσιότερων δυτικών χωρών της ΕΕ και αποφυγή των κινήσεων προστατευτισμού εκ μέρους τους.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιουρκσάνι είχε κάνει έκκληση να μην χωριστεί και πάλι η Ευρώπη από ένα νέο οικονομικού τύπου Σιδηρό Παραπέτασμα. Έκκληση για κοινή δράση έκανε και ο Τσέχος πρωθυπουργός. «Δεν θέλουμε μία Ευρώπη διαιρεμένη σε νέες γραμμές Βορρά-Νότου ή Ανατολή-Δύση», υπογράμμισε.

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο απέρριψε την πρόταση να δοθεί ένα πακέτο στην ανατολική Ευρώπη αφού «δεν θα ήταν συνετό». Πρότεινε αντίθετα να εξεταστεί κάθε περίπτωση χωριστά καθώς, μιλώντας ειδικά για την Ουγγαρία, «δεν μπορεί να συγκρίνει κανείς» τη δεινή κατάσταση της χώρας με αυτή των άλλων χωρών.

ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3134&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote