Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Ρεαλιστικό το πρόγραμμα σταθερότητας» Εκτύπωση E-mail
17.02.09

Πολιτική και κοινωνική υπευθυνότητα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε στη ομιλία του ότι σε μια τέτοιας έντασης οικονομική καταιγίδα, όπως είναι αυτή που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα, η χώρα μας δεν αντέχει διαγωνισμούς πλειοδοσίας και συγκρούσεων, εντάσεων και ισοπέδωσης των πάντων.

Πρόσθεσε ότι όλοι έχουμε υποχρεώσεις σε αυτή τη συγκυρία και ο καθένας πρέπει να λάβει ξεκάθαρη θέση. Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανειλημμένη της υποχρέωση για τη θωράκιση της οικονομίας, ενώ πρόσθεσε, ότι οι κοινωνικές ανάγκες του σήμερα δεν μπορούν να υπονομεύσουν τις μελλοντικές ανάγκες του τόπου.

Πρόσθεσε, ότι το επικαιροποιημένο πρόγραμμα για την οικονομία 2008-2011 είναι ρεαλιστικό και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι. Τέλος, σημείωσε με έμφαση ότι η αβεβαιότητα είναι το μόνο κυρίαρχο και γνωστό στοιχείο των εξελίξεων τις οποίες βιώνουμε. Δεν είναι τυχαίο πρόσθεσε, ότι μέσα σε 14 μήνες άλλαξες τέσσερις φορές προς το δυσμενέστερο οι εκτιμήσεις στην ΕΕ για την ανάπτυξη και την οικονομία.

Την εμφάνιση του σχεδίου εξόδου από την κρίση στη Βουλή ζήτησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση. Επισήμανε, επίσης, πως αν είναι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, αυτό έχει ήδη απορριφθεί από την ΕΕ ενώ «και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος το θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων ανρήθηκε να σχολιάσει  ενώ σημείωσε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι στην ασφαλιστική αγορά, ανεξαρτήτως του ότι βρίσκεται η οικονομία σε περίοδο κρίσης.

Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στα νομοθετήματα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί για την εξυγίανση και τη διαφάνεια στον κλάδο και σημείωσε με έμφαση, ότι και οι ίδιες οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμόσουν τη δράση τους, με βάση την κοινωνική ευθύνη ενώ σχολίασε ότι η εξόρμηση των επιχειρήσεων του κλάδου στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συνεχιστεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας Φωκίων Μπράβος στην ομιλία του, είπε ότι πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του κλάδου και για το θέμα αυτό ζήτησε διάλογο όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Το αίτημα για την έναρξη διαλόγου για τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τον κλάδο την έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπράβος στην ομιλία του ανέφερε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής θα πρέπει να συζητηθεί η συνεργασία των ασφαλιστικών εταιριών με τα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να τεθεί τέρμα στις αυθαιρεσίες των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, να παταχθεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων που φθάνουν στο μισό εκατομμύριο και σκαφών, να αναγνωριστεί ο ρόλος των ασφαλιστικών εταιριών στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης στα επαγγελματικά ταμεία και να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνια συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Ο κ. Μπράβος ανέφερε ότι η ύφεση οδήγησε τον κλάδο το 2008 σε μόλις 1,5% ανάπτυξη και 5,6 δισ. ασφαλιστηρίων και δικαιωμάτων και αυτό διότι, αν δούμε τους κλάδους αναλυτικά οι γενικές ασφάλειες στο δωδεκάμηνο παρουσίασαν ανάπτυξη 4,5%, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου ήταν 6% και οι ασφάλειες ζωής υποχώρησαν στο δωδεκάμηνο στο -1% κυρίως από την υποχώρηση των τραπεζοασφαλειών bankassurance, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο του 2008 έδειχνε ανάπτυξη 14,5%.

Τέλος, η γενική διευθύντρια της Ένωσης Μαργαρίτα Αντωνάκη σημείωσε από την πλευρά της ότι ο ασφαλιστικός της κλάδος έχει αντέξει στην κρίση και συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, ενώ ο συγγραφέας και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην κρίση τόνισε μεταξύ άλλων ότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι σαν να βρισκόμαστε σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις δυνατότητες του ευρωπαϊκού ομολόγου να ανταπεξέλθει στις υψηλές απαιτήσεις της οικονομίας.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3054&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote