Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Eπιστολή Καραμανλή σε Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
22.01.09

Συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κ. Μπαράκ Ομπάμα, για την ανάληψη των καθηκόντων του, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Στην επιστολή του, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την εκτίμησή του προς την δέσμευση του κ. Ομπάμα να αντιμετωπίσει τη σοβούσα παγκόσμια κρίση σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα. Ο Πρωθυπουργός εξάλλου επισημαίνει πως η χθεσινή βαρυσήμαντη ομιλία του κ. Ομπάμα, η οποία είχε απήχηση και εκτός των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών, εξέπεμψε τις αρχές της κατανόησης, της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της δύναμης του παραδείγματος - αξίες που οι δύο ηγέτες από κοινού ενστερνίζονται. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την προσδοκία της συνεργασίας με τον κ. Ομπάμα προσβλέποντας σε συνάντησή τους στο προσεχές μέλλον. Στην πρώτη του μέρα σαν πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος σε ζητήματα διαφάνειας ο κ. Ομπάμα τόνισε: "Εδώ και καιρό υπάρχει μεγάλη μυστικότητα σε αυτήν την πόλη, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, την Ουάσινγκτον. Οι παλιοί κανόνες ανέφεραν ότι, εάν υπήρχαν στοιχεία που άξιζαν υπεράσπισης ώστε να μην αποκαλυφθεί κάτι στους Αμερικανούς πολίτες, τότε αυτό δεν θα έπρεπε να αποκαλυφθεί. Αυτή η εποχή έχει πλέον περάσει. Δεσμεύομαι και εγώ ως πρόεδρος ότι θα υπάρξουν πλέον νέοι κανόνες διαφάνειας".

 Όπως έγινε γνωστό, από το πρακτορείο Ρόιτερ, υπάρχει ανυπόγραφο προσχέδιο στο οποίο προβλέπονται αρκετές αναθεωρήσεις του καθεστώτος των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο και των ειδικών στρατιωτικών επιτροπών που τους δικάζουν.  Είναι πιθανό ο κ. Ομπάμα να διατάξει το κλείσιμο εντός ενός έτους της φυλακής στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, εάν κι όταν υπογράψει το προσχέδιο του σχετικού διατάγματος.

 

 Προχωρώντας σε μια κίνηση υπαγορευμένη από τις πιέσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το πάγωμα των μισθών των βασικών του συνεργατών, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Σε αυτή την περίοδο των οικονομικών δυσκολιών, οι αμερικανικές οικογένειες είναι υποχρεωμένες να σφίξουν τη ζώνη, και είναι κάτι που πρέπει να κάνει και η Ουάσινγκτον.  Για το λόγο αυτό επιβάλλω πάγωμα στους μισθούς των βασικών μου συνεργατών στον Λευκό Οίκο. Ορισμένους στην αίθουσα αυτή τους αφορά το πάγωμα του μισθού, και θέλω να γνωρίζετε ότι εκτιμώ την καλή σας θέληση".

 

Eπιστολή προς τον κ. Ομπάμα, απέστειλε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι: "Το μήνυμά σας προς τον κόσμο ήταν ισχυρό και ξεκάθαρο. Οι αναφορές σας στην κυριαρχική ισότητα των κρατών, η υποστήριξη στο διεθνές δίκαιο, η αποφασιστικότητα σας να εξαλείψετε τη φτώχεια, η οποία επικρατεί άδικα στον κόσμο, μας εντυπωσιάζουν και μας εμπνέουν βαθύτατα".

Αναφερόμενος ο κ. Χριστόφιας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζει ότι: "ένα μικρό νησιωτικό κράτος το οποίο είναι θύμα μιας άδικης επιθετικότητας, προσβλέπει σε σας να στηρίξετε τις προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης, που θα τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή του νησιού".

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2914&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote