Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ανοικοδόμηση: Η επόμενη μέρα στη Γάζα Εκτύπωση E-mail
20.01.09

Με την αποχώρηση των ισραηλινών τεθωρακισμένων να συντελείται πίσω στο φόντο ο πολύπαθος λαός της Παλαιστίνης επιχειρεί να μετρήσει τις πληγές του και να συναρμολογήσει ξανά τη ζωή του

από τα κομμάτια που τη σκόρπισε εδώ και εκεί η θανατηφόρα στρατιωτική λαίλαπα. Η εικόνα που αντικρίζουν οι ξένοι δημοσιογράφοι είναι πέραν πάσης περιγραφής: ισοπεδωμένα και κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένες υποδομές, πτώματα μέσα σε ερείπια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις σε δύο δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι ζημιές από τις πολεμικές επιχειρήσεις. Την εικόνα της βιβλικής καταστροφής θα διαπιστώσει από κοντά και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη, στο πλαίσιο περιοδείας στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον με ένα νέο εχθρό: τις επιδημίες. Μετρώντας πληγές

Οι νεκροί έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τους 1.310, έπειτα και από τον εντοπισμό την Κυριακή, 100 πτωμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χαμάς Μουαουίγια Χασάνεϊν, προσθέτοντας ότι οι τραυματίες φτάνουν τους 5.500.

Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν άμαχοι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται μόνον 49 μέλη της Χαμάς, δήλωσε παράλληλα ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Κάσαμ, που είναι η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

Τουλάχιστον άλλα 10 πτώματα βρέθηκαν σήμερα Δευτέρα, καθώς τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνές τους κατά τη δεύτερη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

"Οφείλαμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την επιχείρηση. Είμαι εντάξει με τη συνείδησή μου όσον αφορά το γεγονός ότι την κάναμε. Αποτέλεσμα των περιστάσεων", είναι οι θάνατοι αμάχων δήλωσε τη Δευτέρα η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, η οποία είναι υποψήφια για την ισραηλινή πρωθυπουργία στις εκλογές της 10ης Φεβρουαρίου.

Η Διεθνής Αμνηστία σε αυτοψία που πραγματοποίησε στα παλαιστινιακά εδάφη επιβεβαίωσε τη χρήση από τον ισραηλινό στρατό βομβών φωσφόρου, κατηγορώντας το ισραηλινό κράτος για "έγκλημα πολέμου", καθώς ένα τέτοιο όπλο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ζώνες όπου κατοικούν άμαχοι. Η έκρηξη αυτής της βόμβας μπορεί να αποδειχτεί μοιραία. Μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο δέρμα και σοβαρή βλάβη στο συκώτι, την καρδιά και τα νεφρά. Η ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε ότι βρήκε σωματίδια φωσφόρου και τις οβίδες που τα περιείχαν μέσα και κοντά σε σπίτια και κτίρια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για την εμφάνιση ασθενειών.

"Οι εκτοπισμένοι άνθρωποι έχουν αποδυναμωθεί από την πείνα, την έλλειψη καυσίμων για την θέρμανση και το μαγείρεμα, ενώ είναι ιδιαίτερα κουρασμένοι από ψυχολογική άποψη. Το πόσιμο νερό είναι σπάνιο, οι αποχετευτικοί σωλήνες έχουν καταστραφεί και τα σκουπίδια είναι στοιβαγμένα σε σωρούς", ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν, απαριθμώντας τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Σύμφωνα με το Ισραήλ επετράπη σήμερα να περάσουν στη Γάζα περίπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και 400.000 λίτρα καυσίμων, Συνολικά 40.000 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας--τρόφιμα και φάρμακα--έχουν φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας από τις 27 Δεκεμβρίου.

Προσπάθειες ανάκαμψης σε θολό τοπίο

Οι διάρκειας τριών εβδομάδων ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις στη Γάζα έχουν προκαλέσει ζημιές που ανέρχονται σε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε σήμερα η Παλαιστινιακή Κεντρική Υπηρεσία Στατιστικής, επισημαίνοντας ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε "καμένη γη".

Τουλάχιστον 22.000 ιδιωτικά και δημόσια κτίρια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, που αντιστοιχούν συνολικά το 14% όλων των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας. Εκτός από τις υποδομές και η οικονομία επλήγη σε μεγάλο βαθμό. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η γεωργία, με κατεστραμμένο το 80% της γης.

Η διαδικασία ανοικοδόμησης και ανάκαμψης της οικονομίας αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.

Η προσπάθεια, θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο μέρος από τη διεθνή κοινότητα. Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει 1 δισ. δολάρια.

Οι αραβικές χώρες, οι οποίες είναι διασπασμένες σχετικά με τον χειρισμό της ισραηλινής επίθεσης, θα επεξεργασθούν μεταξύ άλλων τη χορήγηση πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά του το Ισραήλ σκοπεύει να ελέγξει τη διαδικασία ανοικοδόμησης της Γάζας και απαιτεί εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν προγράμματα που θα ωφελήσουν την ισλαμική Χαμάς, δήλωσαν στην Ιερουσαλήμ δυτικές διπλωματικές πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν ανωνυμία.

Το Ισραήλ ζήτησε συνεργασία από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο των ελέγχων που επιθυμεί να υλοποιήσει στην προαναφερόμενη κατεύθυνση, όμως αξιωματούχοι του ΟΗΕ αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απαίτηση του Ισραήλ. Πάγια πολιτική του διεθνούς οργανισμού είναι να μη συνομιλεί απευθείας με τη Χαμάς παρά μόνον σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανθρωπιστική του δραστηριότητα στη Γάζα.

Όφελος από αυτή τη διαδικασία προσδοκούν και οι ΗΠΑ, με την επιθυμία τους, "εποπτικό" ρόλο στα προγράμματα ανοικοδόμησης να έχει η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, έτσι ώστε να επανέλθει στην περιοχή, απ' όπου εκδιώχθηκε από τη Χαμάς το 2006, και να μην καταλήξουν στα χέρια της ισλαμικής οργάνωσης οι πιστώσεις για την ανοικοδόμηση.

ert

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2903&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote