Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Παρελθόν οι «ημέρες πλούτου» για τους Ρώσους μεγιστάνες Εκτύπωση E-mail
19.01.09

 

Η χειρότερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κυριολεκτικά γονατίζει τους Ρώσους δισεκατομμυριούχους, που αναζητώντας δάνεια για να διασώσουν τις «αυτοκρατορίες» τους προστρέχουν στο Κρεμλίνο, ενώ αποφεύγουν τις επαφές με τράπεζες του εξωτερικού.

 

Αστέρες του ρωσικού επιχειρηματικού στερεώματος, όπως ο βιομήχανος Βλαντιμίρ Γεφτουσένκοφ, ο τραπεζίτης και συλλέκτης Εργων Τέχνης κ. Πιότρ Αβεν και ο ιδιοκτήτης του βρετανικού ποδοσφαιρικού ομίλου Τσέλσι κ. Ρομάν Αμπράμοβιτς αρχίζουν να νιώθουν έντονα την πίεση κι όπως είναι φυσικό αντιδρούν. Ενα πράγμα είναι γεγονός: Οτι η παγκόσμια οικονομική κρίση συμπαρασύρει εύπορους, πλούσιους, πάμπλουτους αλλά και προσωπικότητες που μέχρι πρότινος ασκούσαν πολιτική επιρροή στη Ρωσία.
 
Η SITRONICS
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, παρατηρώντας τη βαριά επίπλωση των κεντρικών γραφείων της Sitronics, ιδιοκτησίας του Βλαντιμίρ Γεφτουσένκο στη Μόσχα, ότι από τον χώρο αυτό σχεδιάστηκε το «πέρασμα» της ρωσικής οικονομίας στον εκσυγχρονισμό. Τα έπιπλα εποχής κυριαρχούν στο προσωπικό γραφείο του κ. Γεφτουσένκο, όπου βιβλία «αντίκες» κατέχουν περίοπτη θέση μέσα σε γυάλινες θήκες. Από το γραφείο αυτό, ο Ρώσος μεγιστάνας προσπάθησε να μειώσει την τεράστια εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές πρώτων υλών.
Για να προωθήσει τον στόχο του, ανέθεσε σε μία από τις θυγατρικές του ομίλου Sistema, τη Sitronics, να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών στα περίχωρα της Μόσχας. «Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θα θυσιάσω», λέει με έμφαση ο βιομήχανος, ο οποίος δεν θέλει να δει την επιχείρησή του να μετατρέπεται σε μνημειώδες σύμβολο της ύφεσης, που ταλανίζει τη ρωσική οικονομία. Υστερα από μία δεκαετία ευφορίας, στη διάρκεια της οποίας οι ρυθμοί ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας κυμαίνονταν κατά μέσον όρο σε 7%, η χώρα αντιμετωπίζει face a face τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης.
Πρόσφατα, ο κ. Γεφτουσένκο αναθεώρησε τα χρέη της Sitronics, εξασφαλίζοντας δάνειο ύψους 182 εκατ. ευρώ από την κρατική τράπεζα Vnesheconombank. Τα χρήματα που πήρε, θα τα χρησιμοποιήσει για να εξυπηρετήσει τα χρέη της Sitronics προς την Dresdner Bank. Προς το παρόν, όμως, το πρόβλημα αυτό είναι το μικρότερο απ' όσα αντιμετωπίζει. Ο όμιλος συμμετοχών Sistema, που του ανήκει - και δραστηριοποιείται σε τομείς από τον κατασκευαστικό μέχρι τις τηλεπικοινωνίες - χρωστά πάνω από 7 δισ. δολάρια!
Στα τέλη του 2006, ο δισεκατομμυριούχος κ. Σουλεϊμάν Κερίμοφ, που κατά πληροφορίες ενδιαφερόταν να αποκτήσει μερίδιο της Deutsche Bank, είδε την αστρονομικά ακριβή Ferrari του να «θυσιάζεται» σε τροχαίο δυστύχημα στη Νίκαια. Συνεπιβάτις ήταν μία πανέμορφη τηλεπαρουσιάστρια μοσχοβίτικου καναλιού - που όλως τυχαίως ήταν παντρεμένη με κάποιον άλλο.
 
Ο ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ
Ο κ. Ρομάν Αμπράμοβιτς, που επί σειρά ετών συναγωνιζόταν Αραβες πρίγκιπες για το ποιος μπορεί να κατασκευάσει το μεγαλύτερο γιοτ στον κόσμο, έχει επενδύσει τουλάχιστον 600 εκατομμύρια ευρώ στον βρετανικό ποδοσφαιρικό όμιλο Τσέλσι. Παράλληλα, διαθέτει το ρευστό που απαιτείται για την εξαγορά του γερμανικού κολοσσού της λιανικής Arcandor.
Τέτοιες εκρηκτικές προσωπικότητες αποτελούσαν την κινητήρια δύναμη για την ιδιωτικοποίηση της ρωσικής οικονομίας μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού. Κάποιοι άλλοι εκπρόσωποι της ρωσικής ολιγαρχίας προτίμησαν να απαλλαγούν από παραπαίουσες επιχειρήσεις, ενώ οι πιο αξιοσέβαστοι αναδιάρθρωσαν παλαιές σοβιετικές επωνυμίες. Εξασφαλίζοντας πρακτικές διεθνούς μάνατζμεντ και εισάγοντας στη Ρωσία τη σύγχρονη τεχνολογία, συνέβαλαν στην επέκταση μεγάλων βιομηχανικών ονομάτων της χώρας τους στη Δύση. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Gazprom.
Ομως, οι «ημέρες πλούτου» αποτελούν παρελθόν κι όπως δείχνουν στατιστικά στοιχεία του «Forbes» οι 25 πλουσιότεροι Ρώσοι έχουν χάσει περίπου 180 δισ. ευρώ από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ο Αμπράμοβιτς, που κατά κύριο λόγο επένδυσε τα χρήματά του στην εταιρεία συμμετοχών Evraz, έχασε μέσα σε ένα εξάμηνο πολύ μεγάλα ποσά στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου. Στο διάστημα αυτό η αξία της Evraz συρρικνώθηκε από 28 δισ. σε μόλις 3,2 δισ. ευρώ.
Ο «βαρόνος» της ρωσικής χαλυβουργίας κ. Αλεξέι Μορντάσοφ, που κατέχει μερίδιο στον γερμανικό τουριστικό όμιλο TUI, έχει χάσει 18 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
ΥΨΗΛΑ ΧΡΕΗ
Το συνολικό χρέος των μεγαλύτερων ρωσικών επιχειρήσεων και τραπεζών ανέρχεται σε 360 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό είναι ανάλογο με το κονδύλι που έχει ξεχωρίσει το ρωσικό κράτος για κάποιες πιο δύσκολες ημέρες, μετά τις αλλεπάλληλες νομισματικές παρεμβάσεις που έσπρωξαν τις ισοτιμίες του ρουβλίου πολύ χαμηλά και την έγκριση πακέτων σωτηρίας των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.
Δύσκολοι καιροί για Ρώσους «πρίγκιπες» πόσο μάλλον για τους ολιγάρχες, που εξαρτώνται άμεσα από την κυβέρνηση για βοήθεια. Το γιοτ του Αμπράμοβιτς εξασφάλισε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ ο Γεφτουσένκο παρακολουθεί στενά από το παράθυρο του τρίτου ορόφου των κεντρικών γραφείων της Sistema όσα συμβαίνουν στο Κρεμλίνο.
Στο στάδιο αυτό, ο κ. Γεφτουσένκο διαπραγματεύεται την πώληση του μεριδίου που κατέχει στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο Svyazinvest. Αγοραστής θα είναι το ρωσικό δημόσιο. Αυτό θα του εξασφαλίσει τα κεφάλαια που χρειάζεται για να αποπληρώσει τα χρέη του και για να κάνει νέες επενδύσεις.
Πρόσφατα, ο τραπεζίτης κ. Πιότρ Αβεν είχε την ευχαρίστηση να «πετάξει» στη Σιβηρία με τον πρωθυπουργό κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγες ημέρες αργότερα η κυβέρνηση του χορήγησε δάνειο ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
 
Ο ΝΤΕΡΙΠΑΣΚΑ
Ο «τσάρος» του αλουμινίου κ. Ολεγκ Ντεριπάσκα, άλλοτε ο πλουσιότερος Ρώσος - αφού η περιουσία του έφθανε σε 23 δισ. ευρώ - αντιμετωπίζει το φάσμα της χρεοκοπίας της βιομηχανικής εταιρείας συμμετοχών Basic Element. Στα χρόνια της οικονομικής άνθησης αγόρασε από αυτοκινητοβιομηχανίες μέχρι και ασφαλιστικές εταιρείες. Η δική του Basic Element δραστηριοποιείται σε μία σειρά από τομείς. Τα εργοστάσιά της λειτουργούν από τη Νιγηρία μέχρι το Τατζικιστάν.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο κ. Ντεριπάσκα απέκτησε την παγκοσμίως μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής νικελίου, Norilsk Nickel. Εκείνη την εποχή δεσμεύθηκε ότι οι μετοχές του θα λειτουργούν και ως επικουρικές εγγυήσεις για 11 διεθνείς τράπεζες. Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η αξία αυτών των μετοχών έπεσε στο ναδίρ, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αρχίσουν να πιέζουν για νέες εγγυήσεις. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετατροπής των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε συνιδιοκτήτες αυτού του «διαμαντιού» της ρωσικής μεταλλουργίας, το Κρεμλίνο ενέκρινε δάνειο πολλών δισεκατομμυρίων ρουβλίων για λογαριασμό του κ. Ντεριπάσκα και σε αντάλλαγμα όρισε έναν δικό του εκπρόσωπο στο ελεγκτικό συμβούλιο της Norilsk Nickel.
Αυτό που πλέον φοβούνται οι ειδικοί είναι μήπως το κράτος μετατραπεί σε ένα είδος υπερ-ολιγάρχη, ανακαλώντας πολλές από τις ιδιωτικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της δεκαετίας του '90. Ο κ. Γεφτουσένκο πιστεύει ότι σε μεταγενέστερο χρόνο το Κρεμλίνο θα επανιδιωτικοποιήσει τις επιχειρήσεις που έχει ήδη αναλάβει. Βασικό του επιχείρημα είναι ότι όλοι γνωρίζουν πως οι γραφειοκράτες υστερούν πολύ σε επίπεδο εταιρικής διοίκησης.
Κέρδος
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2899&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote