Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ Εκτύπωση E-mail
18.01.09

Την απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ανακοίνωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ

Όπως είπε «δημιουργήσαμε τις συνθήκες για την επίτευξη των στόχων μας» καθώς η Χαμάς δέχθηκε τόσο ισχυρό πλήγμα σε όλα τα επίπεδα, που, όπως εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες, θα κάνει χρόνια να συνέλθει.

«Το Ισραήλ έδειξε ότι είναι δυνατό απέναντι σε όποιον το απειλεί» τόνισε με έμφαση ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η κατάπαυση του πυρός τίθεται σε ισχύ από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (02:00 ώρα Ελλάδος) αν και όπως προειδοποίησε ο Εχούντ Ολμέρτ απευθυνόμενος στη Χαμάς, «αν αποφασίσει να συνεχίσει τον πόλεμο, το Ισραήλ θα απαντήσει».

Πάντως η κατάπαυση του πυρός δεν σημαίνει ότι θα αποσυρθούν τα ισραηλινά στρατεύματα καθώς όπως σημείωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός αυτό θα συμβεί «σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος» και με την προϋπόθεση ότι η Χαμάς θα σταματήσει την εκτόξευση πυραύλων.

Αναφερόμενος στις απώλειες αμάχων, ζήτησε συγνώμη εκ μέρους του Ισραήλ αν και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες.

Απηύθυνε παράλληλα μήνυμα προς το Ιράν χαρακτηρίζοντας την ισλαμιστική οργάνωση εκπρόσωπο του Ιράν όπως «πριν από δύο χρόνια ο Λίβανος».

Ο κ. Ολμέρτ επανέλαβε, επίσης, απευθυνόμενος στο λαό της Γάζας ότι «δεν είναι εχθρός του Ισραήλ».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να ευχαριστήσει τη διεθνή κοινότητα για τη συνεργασία στο επίπεδο δημιουργίας των συνθηκών για την κατάπαυση του πυρός, κυρίως ως προς την διακοπή του λαθρεμπόριου όπλων προς τη Χαμάς τόσο μέσω θαλάσσης όσο και μέσω του αιγυπτιακού εδάφους.

Προοίμιο της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου αποτέλεσε η θετική απάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού στην έκκληση του Αιγύπτιου πρόεδρου Χόσνι Μουμπάρακ για κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, σε τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

Η κατάπαυση του πυρός πρέπει να συνοδευτεί από απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η δήλωση του Ισραήλ για μονομερή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας δεν θέτει τέλος στην «αντίσταση» της οργάνωσης.

«Η μονομερής κατάπαυση του πυρός δε σημαίνει και το τέλος της ισραηλινής επίθεσης και το τέλος του αποκλεισμού μας. Αυτά συνιστούν πράξεις πολέμου κάτι που αυτονόητα σημαίνει ότι η αντίστασή μας δεν τελειώνει» ανέφερε σε ξένα μμε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Φαουζί Μπαρχούμ.

Πάντως λίγο πριν την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου πύραυλος Γκράντ εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζα χτυπώντας σπίτι στην πόλη Ασντότ, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

e-tipos

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2887&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote