Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
«Ολοκληρώνουμε... προσεχώς» Εκτύπωση E-mail
13.01.09

Ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ δήλωσε ότι ο στρατός έχει αποκομίσει εντυπωσιακά κέρδη από τις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς, αλλά πρέπει να συνεχίσει να μάχεται για να ολοκληρώσει τους στόχους που έχει βάλει σε ό,τι αφορά τις εκτοξεύσεις ρουκετών στο Νότιο Ισραήλ. Χθες έπεσαν δεκαπέντε.

Είπε ακόμα ότι «το Ισραήλ είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των στόχων που έχει θέσει», αλλά δεν είπε τίποτα για χρονοδιάγραμμα αποχώρησης από τη Γάζα. «Χρειάζεται υπομονή, αποφασιστικότητα και προσπάθεια ακόμα για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους αυτούς, με τρόπο που θα αλλάξει την ασφάλεια στον Νότο», είπε. Ταυτοχρόνως, ο ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Μαστάν Βιλνάι εκτίμησε ότι το τέλος των ισραηλινών επιχειρήσεων είναι κοντά. Αλλά ο Βιλνάι έδωσε διαφορετική εξήγηση. Είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πιέζει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις.

Ανώτατος εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε ότι πλέον στη Γάζα στέλνονται οι έφεδροι που εκπαιδεύονταν τόσες ημέρες, που σημαίνει ότι το Ισραήλ είναι πολύ κοντά στην τρίτη φάση των επιχειρήσεων, που είναι η εκκαθάριση των κατοικημένων περιοχών.

Δύο ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν χθες στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ότι η Χαμάς έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα. Η καταστροφική επίθεση του Ισραήλ έχει πλήξει τη μαχητική ικανότητα της Χαμάς δήλωσε ο Αμος Γιαντλίν, αρχηγός των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών. Η Χαμάς αντιμετωπίζει έλλειψη πυρομαχικών και έχει χάσει πολλά ανώτερα στελέχη της, είπε, αλλά τόνισε ότι δεν αναμένεται η οργάνωση να σηκώσει λευκή σημαία. Ο αρχηγός της υπηρεσίας ασφαλείας (Σιν Μπετ) δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι πολλοί κάτοικοι της Γάζας είναι εξοργισμένοι με τη Χαμάς «γιατί έφερε την καταστροφή στη Γάζα».

Μάχες μέσα στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χθες τις πρώτες ανιχνευτικές επιχειρήσεις προς την Πόλη της Γάζας. Σφοδρότατες μάχες έγιναν στη συνοικία Σεΐχ Αζλίν, προάστιο της Πόλης, όπου τα ξημερώματα εισέβαλαν δυνάμεις πεζικού και άρματα μάχης. Η Χαμάς και η Τζιχάντ, οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις παλαιστινιακής αντίστασης, ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν τους Ισραηλινούς. Οι μάχες συνεχίστηκαν όλη μέρα και το απόγευμα οι Ισραηλινοί ήλεγχαν μερικά κτίρια στην αρχή της συνοικίας. Πυκνός καπνός είχε σκεπάσει την πόλη, καθώς ισραηλινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και ελικόπτερα μάχης, εισέβαλαν στα ανατολικά και νότια προάστιά της. Η Χαμάς απάντησε στην εισβολή με πυρά όλμων και αντιαρματικών όπλων. Δεκάδες οικογένειες εγκαταλείπουν την πόλη. Περίπου 30 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες, τουλάχιστον οι 15 ήταν άμαχοι. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν 10 μαχητές νεκρούς σε οδομαχίες και 3 (μαχητή της Χαμάς και δύο αστυνομικούς) σε βομβαρδισμούς. Το Ισραήλ βομβάρδισε χθες ανηλεώς και το νότια τμήμα της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο. Θραύσματα βομβών τραυμάτισαν Αιγύπτιους φρουρούς στα σύνορα, όπου σταμάτησε αποστολή ιατρών του ΠΑΣΟΚ, που είχε εξασφαλίσει άδεια εισόδου στη Γάζα και εκείνη την ώρα περνούσε. Μάρτυρες ανέφεραν ότι τα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν χαμηλά και παραβίασαν τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο. Μονάδα του ισραηλινού στρατού στον Βορρά δέχτηκε πυρά, χωρίς απώλειας, από τα υψίπεδα του Γκολάν. Το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε στην εκεί αποστολή του ΟΗΕ.

Στο Κάιρο χθες Αιγύπτιοι είχαν συνομιλίες με Παλαιστίνιους, με στόχο μόνο την εκεχειρία. Σήμερα θα έχουν με Ισραηλινούς, οι οποίοι επιμένουν ότι η Αίγυπτος και όχι διεθνής ειρηνευτική δύναμη πρέπει να αναλάβει να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων προς τη Γάζα, μέσω των υπόγειων σηράγγων. Το Ισραήλ κατηγόρησε την ηγεσία της Χαμάς ότι κρύβεται σε διπλωματικές αποστολές (αλλά δεν κατονόμασε ποιες) νοσοκομεία και υπόγεια καταφύγια. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι σταματά τις επιχειρήσεις συνοδείας παλαιστινιακών ασθενοφόρων, γιατί ασθενοφόρο του χτυπήθηκε και μάλιστα την ώρα που το Ισραήλ έκανε τρίωρη διακοπή εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ύστερα από έρευνα ότι από λάθος χτυπήθηκε το σχολείο του ΟΗΕ, όπου σκοτώθηκαν 40 άμαχοι. Εκατοντάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ εναντίον του πολέμου.

enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2867&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote