Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Οι «πράσινες καμπάνες» Εκτύπωση E-mail
15.12.08

Η τελευταία εβδομάδα έκρυβε για τον Γ. Παπανδρέου τη μεγαλύτερη ίσως παγίδα από την ημέρα που άρχισε να καταγράφεται το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ.

Μια λάθος κίνηση ή δήλωση, εν μέσω της κοινωνικής έκρηξης -υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές-, θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ και να προσφέρει σανίδα σωτηρίας στην υπό κατάρρευση κυβέρνηση Καραμανλή. Το πρώτο βήμα που επέλεξε ο Γ. Παπανδρέου ήταν να καταστήσει την κυβέρνηση «ένοχη» για την πρωτοφανή κοινωνική αναταραχή και να εμφανιστεί ο ίδιος ως ο «εγγυητής» μιας ομαλής διαδικασίας για το πέρασμα της κρίσης στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Οικονομία
Το δεύτερο βήμα έγινε με την προσπάθεια ανάλυσης του φαινομένου και σύνδεσής του με όλα τα πρόσφατα αρνητικά γεγονότα που χρεώνεται η κυβέρνηση (απαξίωση κράτους, λεηλασία δημόσιου πλούτου, Βατοπέδι, «τσουνάμι» στην οικονομία, αδιέξοδα στην Παιδεία).

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα μιλήσει εκτενώς για την κατάσταση στην οικονομία, όπου συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος «χρεοκοπίας» και τεράστια προβλήματα στον δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου, καθώς και για τα σκάνδαλα που προκαλούν την οργισμένη αντίδραση των Ελλήνων πολιτών, όπως δείχνουν άλλωστε και οι δημοσκοπήσεις.

Το πόρισμα και οι... κρυφές ελπίδες
Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι «πράσινοι» της Εξεταστικής Επιτροπής έγραφαν και έσβηναν σημαντικές λεπτομέρειες στο πόρισμα που θα παρουσιάσουν αύριο και που ίσως ξεπεράσει τα 20 κεφάλαια. Σε απανωτές συσκέψεις υπό τον Δ. Ρέππα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τεκμηρίωσαν με στοιχεία την άποψη περί πολιτικών ευθυνών εννέα γαλάζιων, ενώ στο πόρισμα θα συμπεριλαμβάνονται οι λόγοι για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Στο «κάδρο» του ΠΑΣΟΚ θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Ρουσόπουλος, Μπασιάκος Δούκας, Κοντός, Μπέζας, Κιλτίδης (με ερωτηματικό), ενώ για πολιτικές ευθύνες μόνο δεν αποκλείεται ότι θα κατηγορηθούν οι κ. Βουλγαράκης, Αλογοσκούφης και Μαγγίνας.

Στη Χαριλάου Τρικούπη προβλέπουν, ότι ο κ. Καραμανλής, στην προσπάθειά του να αποφύγει τον... πέλεκυ των ποινικών ευθυνών, δεν θα διστάσει να «κρεμάσει» δύο ή τρία στελέχη και να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Το ΠΑΣΟΚ, διά του αρχηγού του και των στελεχών, θα επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για τη διενέργεια εκλογών, θέτοντας όμως την προϋπόθεση της μη παραγραφής του σκανδάλου. Και βεβαίως «επενδύει» περαιτέρω στην εικόνα της ΝΔ να αποχωρεί ή από το αδιέξοδο να υπερψηφίζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
Ερωτηματικό υπάρχει αν στη λίστα των «κατηγορούμενων» θα είναι ο Κ. Κιλτίδης, ενώ δεν αποκλείεται να κατηγορηθούν για πολιτικές ευθύνες οι κ. Αλογοσκούφης, Βουλγαράκης και Μαγγίνας.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το πρώην «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού μπαίνει στο στόχαστρο ως ηθικός αυτουργός, ως ο άνθρωπος ο οποίος υπεδείκνυε στους υπουργούς να «ακούσουν» τη φωνή του Βατοπεδίου.

ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ
Ελαβε την απόφαση για την απόσυρση του ελληνικού Δημοσίου από τη δικαστική διεκδίκηση της Βιστωνίδας, μολονότι η Μονή έχανε την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Ροδόπης. Και υπέγραψε μαζί με τον κ. Μπασιάκο τη δεύτερη απόφαση για τις ανταλλαγές.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Μερίμνησε μαζί με τον Ευ. Μπασιάκο για την προώθηση της λύσης των ανταλλαγών εκτάσεων ανά την Ελλάδα, με αντίκρισμα την επιφάνεια του νερού της λίμνης. Και προσυπέγραψε τη δεύτερη απόφαση ανταλλαγών μαζί με Μπασιάκο-Δούκα.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
Ο πρώην υπουργός, μεταξύ άλλων, υπογράφει την πρώτη απόφαση των ανταλλαγών και ουσιαστικά υποδεικνύει, αδιαφορώντας για τον χαρακτήρα των εκτάσεων, τα καλύτερα «φιλέτα» δημόσιας γης, τα οποία και εκχωρεί στη Μονή.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΖΑΣ
Ο υφυπουργός Οικονομικών κατηγορείται ότι δεν έλαβε τα κατάλληλα νομοθετικά μέτρα για να επανέλθουν τα ακίνητα κατά την κυριότητα και κατοχή στο ελληνικό Δημόσιο.

ΝΕΑ ΠΑΡΑNOMIA
Αγνόησαν τον νόμο για τις ανταλλαγές

Βαρύτατη πολιτική ευθύνη έχουν, κατά το ΠΑΣΟΚ, οι υπογράφοντες τις αποφάσεις για εκχώρηση δημοσίων εκτάσεων στη Μονή Βατοπεδίου και μόνο από το γεγονός ότι δεν τήρησαν το «γράμμα» του νόμου για τη μεταβίβαση και μίσθωση ακινήτων του Δημοσίου υπό προϋποθέσεις.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι οι εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου δεν ελέγχθηκαν και κυρίως δεν συνοδεύονταν από τα απαραίτητα δημόσια έγγραφα που να πιστοποιούν τον χαρακτήρα τους, τη χρήση τους και τη νομιμότητα της εκποίησής τους.

Η παράλειψη αυτή ήταν μια άλλη ακόμη σκόπιμη παράλειψη για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου χωρίς εμπόδια να μεταβιβάζονται στη Μονή οικόπεδα - φιλέτα.

Ελιγμοί
Σημειώνεται ότι στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι αυτή η παράμετρος θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία τους και την τεκμηρίωση των απόψεών τους ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ελισσόταν συνεχώς για να ξεπεράσει κάθε νομικό κώλυμα.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με το άρθρο 446 του ΠΔ 14/1999 (κωδικοποίηση πολεοδομικής νομοθεσίας) απαιτείται γνωμοδότηση των πολεοδομικών υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη μελέτη και εισήγηση προς έγκριση ή επέκταση σχεδίων πόλεων των οικισμών προκειμένου να εκποιηθούν, να παραχωρηθούν δωρεάν ή να μισθωθούν πέραν των 9 ετών έκτασης γης, με ή χωρίς κτίσματα.

Τα παραπάνω αφορούν εκτάσεις γης δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ. (δημόσιες πολιτικές ή στρατιωτικές υπηρεσίες ή ΝΠΔΔ για την ακρίβεια). Εντούτοις μέχρι αργά χθες το βράδυ η παραπάνω «οδηγία» του νόμου απασχολούσε το επιτελείο της πράσινης Εξεταστικής Επιτροπής, το οποίο συζητούσε για το αν ήταν τελικώς προς αξιοποίηση σε τούτη τη φάση.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2726&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote