Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Βόμβα στις αυτοκινητοβιομηχανίες Εκτύπωση E-mail
13.12.08

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης βρίσκεται η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η Γερουσία απέρριψε το σχέδιο διάσωσής της ύψους 14 δισ. δολαρίων.

Μέχρι το τέλος του μήνα η General Μotors και η Chrysler θα αναγκαστούν να ζητήσουν προστασία από πτώχευση- μια κίνηση που αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία των ΗΠΑ. Στο άκουσμα της είδησης τα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη καταποντίστηκαν.
Το σχέδιο της κυβέρνησης Μπους προέβλεπε ένα πακέτο άμεσης οικονομικής βοήθειας στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, ύψους 14 δισ. δολαρίων, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους, κάτι που αδυνατούν να κάνουν, λόγω της μεγάλης μείωσης των πωλήσεων αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο. Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές προκειμένου να το εγκρίνουν, ζήτησαν από το συνδικάτο των εργαζομένων στις εταιρείες αυτές να δεχθούν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους το 2009. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ήδη βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, δεν το δέχθηκαν και έτσι οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν το σχέδιο. «Τελείωσε», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ, μόλις έγινε προφανές ότι δεν μπορούσε να εξασφαλισθεί η έγκριση του πακέτου. «Τρέμω τι θα γίνει τώρα στη Γουόλ Στριτ. Τα χειρότερα έρχονται. Έπειτα από αυτό, τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ δύσκολα για πάρα πολλούς ανθρώπους».

Πλήγμα για τον Λευκό Οίκο. Η απόφαση αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την απερχόμενη κυβέρνηση Μπους, αλλά και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πριν από δύο ημέρες είχε κάνει έκκληση στη Γερουσία να λάβει μέτρα, ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω απώλεια θέσεων εργασίας σε μια ήδη επιβαρυμένη οικονομία. Στις 3 μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, τη Ford, την Chrysler και την General Μotors εργάζονται περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι και η πιθανότητα να καταρρεύσει αυτός ο κλάδος της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει στην ανεργία πολλούς εξ αυτών. Όμως, οι επιπτώσεις δεν σταματούν εκεί. Η κρίση αναμένεται να επηρεάσει και όσους πωλούν αυτοκίνητα ή τα επισκευάζουν όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη.

Οι εξελίξεις. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υπό το φως των εξελίξεων αυτών θα εκτιμήσει τα περιθώρια για νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε με κάποιον τρόπο να στηριχθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Εκπρόσωπος του Τζορτζ Μπους εξέφρασε την απογοήτευσή του για την αποτυχία του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση, απέφυγε πάντως να διευκρινίσει ποιες κινήσεις εξετάζονται. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Μπους έχει απορρίψει επανειλημμένα το αίτημα των Δημοκρατικών για τη χρησιμοποίηση κεφαλαίων από το πακέτο των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Χθες πάντως, ανώτατος αξιωματούχος είπε πως, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση Μπους επανεξετάζει αυτό το ενδεχόμενο.


Τέσσερα ερωτήματα για την κρίση

1 Γιατί δεν εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης;
Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζήτησαν από τους εργαζόμενους στις αυτοκινητοβιομηχανίες να δεχθούν μεγάλες μειώσεις στους μισθούς τους προκειμένου να το εγκρίνουν. Τα συνδικάτα αρνήθηκαν και οι Ρεπουμπλικανοί δεν το ψήφισαν.

2 Τώρα τι θα γίνει;
Η General Μotors και η Chrysler έχουν προειδοποιήσει ότι τα ταμεία τους θα αδειάσουν μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ η Ford ακόμα αντέχει. Οι δύο πρώτες εταιρείες εξετάζουν πλέον την υπαγωγή τους στο άρθρο 11 της αμερικανικής νομοθεσίας για προστασία από πτώχευση. Νέο σχέδιο δεν αναμένεται να κατατεθεί πριν από την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα στις 20 Ιανουαρίου.

3 Γιατί η κατάσταση επιδεινώθηκε τόσο γρήγορα;
Η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρεάζει άμεσα τους καταναλωτές. Οι πωλήσεις της GΜ έπεσαν κατά 40%, της Ford και της Chrysler κατά 1/3. Εν μέσω κρίσης οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πάρουν δάνεια, αλλά και να τα ξεπληρώσουν.

4 Είναι πιθανή η κατάρρευση;
Εάν υπαχθούν στο άρθρο 11, θα κερδίσουν λίγο χρόνο να αναδιαπραγματευθούν με τα συνδικάτα. Όμως καθώς προβλέπεται οι αγορές αυτοκινήτων να μειωθούν ακόμα περισσότερο τον επόμενο χρόνο, τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα. Το χειρότερο σενάριο είναι η κατάρρευση, γεγονός που θα προκαλέσει ντόμινο καταστροφών. Υπολογίζεται ότι μπορεί να χαθούν 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας, πέραν των 2 εκατομμυρίων που έχουν ήδη χαθεί.
Κατηγορούν τον Ράμσφελντ για τα βασανιστήρια

Η θητεία της δεύτερης κυβέρνησης Μπους δεν έχει προλάβει να ολοκληρωθεί και έκθεση διακομματικής επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας της επιρρίπτει ευθύνες για βασανιστήρια κρατουμένων στου Αμπού Γράιμπ, στο Γκουαντάναμο και σε άλλες στρατιωτικές φυλακές. Ως κύριος υπεύθυνος κατονομάζεται ο πρώην υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Στην έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Καρλ Λέβιν και τον Ρεπουμπλικανό Τζον ΜακΚέιν, αναφέρεται ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους μεταξύ των οποίων και ο Ράμσφελντ, ο οποίος είχε δώσει «προσωπικές εντολές» συνέβαλαν στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτρέποντας «ενισχυμένες» όπως τις χαρακτήριζαν, τακτικές ανάκρισης κρατουμένων. Παρ΄ ότι ο Ράμσφελντ απέσυρε τη σχετική απόφαση έξι εβδομάδες μετά την έκδοσή της, στους κύκλους του αμερικανικού στρατού εξακολούθησαν οι πρακτικές βασανισμών στις στρατιωτικές φυλακές του Ιράκ, στο Γκουαντάναμο και αλλού. Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι οι πολιτικές αποφάσεις του Ράμσφελντ αποτελούν «ευθέως την αιτία για τα βαανιστήρια κρατουμένων».

«Ο βασανισμός κρατουμένων στο Αμπού Γράιμπ στα τέλη του 2003 δεν ήταν απλά το αποτέλεσμα αυτενέργειας ορισμένων στρατιωτών», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας. «Τεχνικές ανάκρισης όπως το γδύσιμο των κρατουμένων, η καθήλωσή τους σε στάσεις που προκαλούν στρες και η χρήση σκυλιών του στρατού εναντίον τους, εμφανίστηκαν στο Ιράκ μόνον αφού είχαν εγκριθεί για χρήση στο Αφγανιστάν και στο Γκουαντάναμο», επισημαίνεται στην έκθεση.
ta nea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2723&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote