Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Εκκληση Αχτισάαρι προς Ομπάμα Εκτύπωση E-mail
11.12.08

Με έκκληση προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να εντείνει τις προσπάθειες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή παρέλαβε την Τετάρτη ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι το Νόμπελ Ειρήνης 2008 κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που διοργανώθηκε στο Όσλο.

Ο Μάρτι Αχτισάαρι τιμήθηκε με το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για τρεις δεκαετίες προσπαθειών να οικοδομήσει διαρκή ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Ναμίμπια στην Αφρική και την επαρχία Ατσέχ στην Ινδονησία έως το Κοσσυφοπέδιο.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αντίστοιχο με 950 χιλιάδες ευρώ, προς τον βετεράνο διπλωμάτη που είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας του από το 1994 μέχρι το 2000, είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Η απονομή του βραβείου έγινε κατά την διάρκεια τελετής στο Δημαρχείο του Όσλο παρουσία 1.000 περίπου προσκεκλημένων μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς της Νορβηγίας Χάραλντ και η βασίλισσα Σόνια.

«Η ειρήνη είναι ζήτημα βούλησης. Όλες οι διενέξεις μπορούν να επιλυθούν και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να διαιωνίζονται» δήλωσε στην ομιλία του ο 71χρονος Μάρτι Αχτισάαρι.

«Ελπίζω ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα ορκιστεί τον άλλο μήνα, θα δώσει μεγάλη προτεραιότητα στη διένεξη στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της θητείας του» επισήμανε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι εταίροι της Ουάσινγκτον στο Κουαρτέτο -ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ- πρέπει να δεσμευθούν σοβαρά «ώστε μία λύση να μπορέσει να βρεθεί στις κρίσεις που υπάρχουν από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη μέχρι το Ιράκ και το Ιράν».

«Εάν θέλουμε να επιτύχουμε διαρκή αποτέλεσματα πρέπει να κοιτάξουμε όλη την περιοχή. Όλες οι κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Μέση Ανατολή μπορούν να επιλυθούν» επισήμανε.

Στην ίδια ομιλία, η οποία έγινε δεκτή με επεφημίες από τους παρισταμένους, ο Αχτισάαρι υπογράμμισε ότι είναι σημαντικότερο να υποστηριχθεί ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου στην Μέση Ανατολή, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ από το να αναμειχθεί ο ίδιος.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι μεσολαβητές δεν επιλέγουν τις διενέξεις στις οποίες αναμειγνύονται, αλλά οι πλευρές στην διένεξη επιλέγουν τον μεσολαβητή.

ethnos
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2707&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 11.12.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote