Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Προκλητικός και αλαζόνας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο Εφραίμ Εκτύπωση E-mail
25.11.08

Ρεσιτάλ αλαζονείας και προκλητικότητας έδωσε την Δευτέρα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος έφθασε στη Βουλή με λιμουζίνα και συνοδευόμενος από μπράβους και δικηγόρους.

Ο Εφραίμ και το δεξί του χέρι μοναχός Αρσένιος αρνήθηκαν επιδεικτικά να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών, καταθέτοντας υπομνήματα. Με τις ψήφους ΝΔ και ΚΚΕ οι γραπτές εξηγήσεις έγιναν δεκτές, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων.

Το μόνο που είπε ο Εφραίμ ενώπιον της Εξεταστικής, ήταν ότι «οι συνήγοροί μου με συμβούλευσαν, ότι δεν μπορώ να είμαι μάρτυρας εδώ και εκεί να φέρομαι ως ύποπτος, γι’ αυτό έφερα υπόμνημα. Σέβομαι την Επιτροπή, προσεύχομαι για εσάς. Να σας φωτίσει ο Θεός να διερευνήσετε σωστά το θέμα». Ευλογημένοι αλλά εμβρόντητοι, οι βουλευτές δεν πίστευαν, ότι ο Εφραίμ έφθασε μέχρι τα έδρανα της Εξεταστικής, μόνο και μόνο για τους πει ότι δεν θα απαντούσε στις ερωτήσεις τους, δεν θα φώτιζε τη σκοτεινή υπόθεση. Απέναντί τους είχαν ένα καλόγερο αγέρωχο και χαμογελαστό, λες και η καταιγίδα του μεγάλου σκανδάλου αφορούσε άλλον.

Τον ίδιο έδειξε να τον απασχολεί μόνο η παρουσία του Τύπου, καθώς είπε ότι «είμαι της γνώμης, να μην έρθουν μέσα δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, διότι έχω γίνει τόσο γνωστός με τους δημοσιογράφους και δεν θέλω να έρθουν. Αντίθετα θέλω να σας παρακαλέσω, να είναι εδώ μαζί μου οι δικηγόροι μου». Ομόφωνα οι βουλευτές αρνήθηκαν την παρουσία συνηγόρων μέσα στην αίθουσα και ο Εφραίμ σφράγισε ακόμα περισσότερο το στόμα του. Έξω από την αίθουσα τον πλησίασε και του συστήθηκε ο βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης και έξαλλος ο ηγούμενος μόλις έμαθε, ότι απέναντί του είχε μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, είπε: «Είναι αυτή Εξεταστική Επιτροπή; Πώς λειτουργεί; Με άκουσαν; Έχουν δικάσει ήδη. Έχουν ήδη βγάλει απόφαση». Με δουλοπρεπές ύφος ο βουλευτής της ΝΔ απάντησε ότι «πολλές φορές βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα».

Ο βουλευτής της ΝΔ μάλιστα, έσκυψε και του φίλησε το χέρι, λες και τα λόγια του Εφραίμ τον είχαν μαγέψει. Ακούγεται απίστευτο, αλλά πολλοί έτρεξαν να γνωρίσουν από κοντά τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου και όλοι στο τέλος συμφώνησαν, ότι αυτός ο άνθρωπος έχει μεγάλο επικοινωνιακό χάρισμα, ακόμα και όταν προσβάλει ανθρώπους, που τολμούν να του πουν, ότι ακόμα δεν έχουν παντρευτεί, όπως ένας αστυνομικός στον οποίο είπε ο Εφραίμ ότι «είσαι πονηρός και με πειρασμούς». Ο αστυνομικός σχολίαζε λίγο μετά, ότι σήμερα κατάλαβε, γιατί ο Εφραίμ μπορούσε να πείθει τους συνομιλητές του, όσο προκλητικός και αν γινόταν στα σχόλιά του, όπως απέναντι σε δημοσιογράφο στον οποίο είπε ότι «είσαι αλειτούργητος, αλιβάνιστος και μπερδεμένος».

Εφραίμ και Αρσένιος περίμεναν αρκετή ώρα σε μία άδεια αίθουσα του Κοινοβουλίου, μέχρι η Εξεταστική Επιτροπή να αποφασίσει, πως θα αντιδράσει στην άρνησή τους να υποστούν τη βάσανο των ερωτήσεων. Τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί βρισκόταν συνεχώς δίπλα τους και μόνο δημοσιογράφοι μπόρεσαν να τους πλησιάσουν. Η μόνη φορά που ο Εφραίμ έχασε τη γαλήνη από το πρόσωπό του, ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης τον προειδοποίησε για την προκλητική του στάση, λέγοντας προς τους βουλευτές ότι «διαπράττεται ποινικό αδίκημα τούτη εδώ την ώρα, απείθεια ή άρνηση μαρτυρίας, όπως θέλετε πείτε το και να πράξουμε αυτό που πράττει ο κάθε προανακριτικός υπάλληλος, ενώπιον του οποίου διαπράττεται ένα αυτόφωρο αδίκημα. Ήτοι σύλληψη και παραπομπή στον εισαγγελέα».

Πάντως, ανώτατες εισαγγελικές πηγές ανέφεραν, ότι «σωστά Εφραίμ και Αρσένιος επικαλέστηκαν το δικαίωμά τους να μη μιλήσουν», σημειώνοντας ότι «ακόμα και στην ποινική δικαιοσύνη κάθε ύποπτος ή μάρτυρας μπορεί να σωπάσει, για να μην επιβαρύνει τη θέση του». Τελικά, με την πλειοψηφία των 13 βουλευτών της ΝΔ και του ΚΚΕ το υπόμνημα έγινε δεκτό και ο μοναχός Αρσένιος χαμογέλασε με ανακούφιση, αφού ήταν πλέον ώρα να φύγουν. Μάλιστα το «δεξί χέρι» του Εφραίμ είπε φεύγοντας με προκλητικότητα, ότι «τους αγαπάμε τους βουλευτές. Δεν φοβόμαστε τίποτα. Μας μάλωσαν και μας παίδεψαν λίγο, αλλά το δέχθηκαν το υπόμνημα». Έντονα αντέδρασαν στην αποδοχή του υπομνήματος οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «με την απόφασή αυτή αποδυναμώνουν τη δυνατότητα διαλεύκανσης του μείζονος αυτού σκανδάλου από την Εξεταστική Επιτροπή και δημιουργούν προηγούμενο».

Για το «ζουμί» της υπόθεσης οι δύο μοναχοί απέφυγαν να πουν οτιδήποτε ακόμη και στους δημοσιογράφους, που έσπευσαν να τους υποβάλλουν ερωτήματα. Ο έγκριτος νομικός Αντώνης Βγόντζας σχολιάζοντας τη στάση του ηγούμενου Εφραίμ υποστήριξε ότι «επέλεξε από τώρα το εδώλιο του κατηγορούμενου». Τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου επέκρινε και ο ποινικολόγος Ιωάννης Βλάχος, λέγοντας ότι «η παροχή εξηγήσεων προς βουλευτές, όπως και η εξομολόγηση, έχουν νόημα, όταν γίνονται από κοντά και όχι γραπτώς».

Πηγή: ALPHA

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2634&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 25.11.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote