Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Φεύγουν «8» υπουργοί! Εκτύπωση E-mail
24.11.08

Όλα δείχνουν –και αποκλειστικές πληροφορίες μας συγκλίνουν σε αυτό– ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός, γεμάτος εκπλήξεις και ανατροπές εύθραυστων ισορροπιών και παραδοσιακών συσχετισμών. Φαίνεται πως ο Κώστας Καραμανλής, προφανώς και υπό το βάρος των εξαιρετικά αρνητικών δημοσκοπήσεων, έχει αποφασίσει να ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα.

Θα προσπαθήσει, όπως μας τόνισε στενός του συνεργάτης, να δώσει την εικόνα ενός νέου ξεκινήματος, αλλά και «απελευθέρωσης» από ισορροπίες και όχι μόνο…

Προκειμένου δηλαδή να φανεί πειστικός στο ότι έχει λάβει τα μηνύματα του λαού, αυτήν τη φορά δεν θα υπολογίσει ούτε ονόματα, ούτε συσχετισμούς, κάποιους απ' τους οποίους μάλιστα θα επιχειρήσει να τους σπάσει και μέσω του ανασχηματισμού.

Έτσι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π», τα βασικά στοιχεία τα οποία θα χαρακτηρίζουν τον ανασχηματισμό θα είναι τα εξής:

- Απομάκρυνση έως και οχτώ νυν υπουργών, τους οποίους ο Καραμανλής θεωρεί βασικούς υπεύθυνους για την αρνητική εικόνα της κυβέρνησής του.

- Είσοδος στην κυβέρνηση εκπροσώπων της «γενιάς των σαραντάρηδων», κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.

- Κάποιες δομικές αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης, είτε με τοποθέτηση αντιπροέδρου (ή δύο αντιπροέδρων) είτε με τη δημιουργία «κύκλων» με επικεφαλής υπουργούς.

Σε ό,τι αφορά πάντως τον χρόνο του ανασχηματισμού, όλες οι πληροφορίες που έχει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» στη διάθεσή του συγκλίνουν –όπως έχουμε πρόσφατα γράψει– στο ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, ενδεχομένως και πριν από τη λήξη των εργασιών της Εξεταστικής για το Βατοπέδιο. Δηλαδή όχι πριν από τις αρχές Γενάρη, αν και έχουν υπάρξει εισηγήσεις για την πραγματοποίησή του νωρίτερα, με το επιχείρημα ότι τον Γενάρη θα είναι αργά…

Εξάλλου, δεν φαίνεται πιθανό να υλοποιηθεί ούτε αυτήν τη φορά η εξαγγελία περί «μικρού και ευέλικτου» κυβερνητικού σχήματος. Ενδεχομένως να γίνουν ορισμένες οριακές συνενώσεις υπουργείων, ενώ μπορεί να κοπούν ορισμένες θέσεις υφυπουργών.

Επίσης, είναι πιθανό να σπάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε δύο υπουργεία, με τη δημιουργία αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, αν και κάτι τέτοιο δεν το θέλει ακόμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς…


Αυτοί που φεύγουν…

Αποκλειστικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να απομακρύνει απ' την κυβέρνηση τους:

- Γ. Αλογοσκούφη: Υπάρχει βέβαια μια ροή πληροφοριών σύμφωνα με την οποία ο νυν υπουργός Οικονομίας ενδεχομένως θα μετακινηθεί σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Ο ίδιος λέει ότι θα επιθυμούσε το… υπουργείο Εξωτερικών, αν και κάτι τέτοιο προσκρούει στην «επιθυμία» της Ντ. Μπακογιάννη να μην απομακρυνθεί απ' το ΥΠΕΞ, κυρίως επειδή δεν θέλει εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης να μετακινηθεί στο ΥΠΟΙΟ…

- Χρ. Φώλια: Αν και ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες… του καταλογίζονται λάθη και στο ζήτημα της ακρίβειας, όπου η κατάσταση φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, καθώς και σε χειρισμούς του στα ενεργειακά, κυρίως δε στο φλέγον θέμα της ΔΕΗ…

- Αλ. Κοντό: Έκανε λάθος χειρισμούς στα μείζονα αγροτικά θέματα, όπου η κυβέρνηση εμφανίζεται να χάνει το μεγάλο πλεονέκτημα που είχε έναντι του ΠΑΣΟΚ και ενεπλάκη στην υπόθεση του Βατοπεδίου, άσχετα αν θα αποδοθεί «αθώος» απ' την Εξεταστική.

- Έντονα συζητείται ότι η παραμονή του Σωτήρη Χατζηγάκη δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη.

Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν και 3-4 ακόμα υπουργοί, που επίσης συνιστούν μεγάλες εκπλήξεις… Και που οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους αμετακίνητους...

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα μπουν στην κυβέρνηση στον επικείμενο ανασχηματισμό οι:

- Θ. Ρουσόπουλος, ακόμα κι αν η Εξεταστική τον βγάλει εκτός ελέγχου για το Βατοπέδιο, κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό. Όπως γνωρίζουμε, ούτε ο ίδιος επιθυμεί τώρα την επιστροφή του σε κυβερνητικό πόστο. Προτιμά για ένα διάστημα να ασχοληθεί με την εκλογική του περιφέρεια.

- Στ. Δήμας: Αν και ακούστηκε το όνομά του, ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στις Βρυξέλλες ως το τέλος της θητείας του.


… κι αυτοί που έρχονται

Ένα πρόσωπο-έκπληξη αναμένεται να διαδεχτεί τον Ευ. Αντώναρο στη θέση του κυβερνητικού εκπρόσωπου. Δεσμευόμαστε προς το παρόν για την αποκάλυψή του. Αλλά είναι και της εμπιστοσύνης του Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα διατηρήσει και τις αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ.

Στην κυβέρνηση θα μπουν:

- Ο Αντ. Σαμαράς, ίσως μάλιστα σε θέση-έκπληξη.

- Νεώτεροι βουλευτές που θα αξιοποιηθούν για πρώτη φορά, όπως οι Μ. Χαρακόπουλος, Μ. Σαλμάς, Κ. Γκιουλέκας, Κ. Μαρκόπουλος και 2-3 άλλοι (ένας από νησί), των οποίων τα ονόματα επίσης συνιστούν εκπλήξεις.

Επίσης θεωρείται πιθανή η επιστροφή στην κυβέρνηση του Π. Παναγιωτόπουλου.


Πρόταση-έκπληξη για τον Π. Μολυβιάτη…

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, έχει γίνει πρόταση στον Κ. Καραμανλή να αξιοποιήσει τον Π. Μολυβιάτη σε ρόλο συντονιστικό. Ή δηλαδή σε θέση αντιπροέδρου ή σε ρόλο «Λιβάνη» του πρωθυπουργού, κάτι που ομολογείται απ' όλους ότι λείπει αυτήν τη στιγμή. Είναι μάλιστα αναγκαίο αυτό το πρόσωπο να είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και να μην έχει φιλοδοξίες… δελφίνου, κάτι που θα προκαλούσε τριβές και εσωκομματικό πόλεμο…

Πάντως απ' το περιβάλλον του Π. Μολυβιάτη δηλώνεται άγνοια για μια τέτοια εξέλιξη…


Αυστηρό non paper Καραμανλή

Φαίνεται πάντως ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να «σφίξει τα λουριά» πριν προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνησή του εμφανίζει σοβαρά συμπτώματα διχασμού, παράλυσης, ακόμα και διάλυσης.

Έτσι την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εκτός απ' τις αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς για συνοχή και τερματισμό της εσωστρέφειας, τους έδωσε, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες και non paper με αυστηρές οδηγίες προκειμένου να μη θυμίζει κάθε τόσο η κυβέρνηση… διαλυμένο μαγαζί!

Συγκεκριμένα τους ζητάει:

- Κανένα ταξίδι είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του πρωθυπουργού.

- Κανένα ταξίδι χωρίς έγκαιρο προγραμματισμό. Θέλει έτσι ο Καραμανλής να σταματήσουν τα φαινόμενα… αδειάσματος των υπουργείων (ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες βέβαια, αλλά συχνά-πυκνά και τις άλλες περιόδους) που δημιουργούν μια κατάσταση αποσύνθεσης…


Μαύρα τα μαντάτα απ' τις δημοσκοπήσεις…

Πάντως το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Μια σειρά λαθών, παραλείψεων, ανακολουθιών, οσμών σκανδάλων, έχουν οδηγήσει την κατάσταση στο μη παρέκει, κυριολεκτικά.

Κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις απ' τα μέσα Σεπτέμβρη και μετά και μάλιστα με αυξητική τάση. Με ορατό δε κίνδυνο να γίνει το κλίμα μη αναστρέψιμο.

Πράγματι, σοβαροί αναλυτές ερευνών εκτιμούν ότι αν ως τα τέλη Γενάρη δεν πετύχει η κυβέρνηση τουλάχιστον να μειώσει την υπέρ του ΠΑΣΟΚ διαφορά, τότε θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιστρέψει το κλίμα. Και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, εν όψει και των ευρωεκλογών.

Ήδη και σημερινές δημοσκοπήσεις (V-PRC για την «Ελευθεροτυπία», ενώ αύριο θα βγει η δημοσκόπηση της GPO για το MEGA) δείχνουν τη διαφορά να μεγαλώνει στα επίπεδα των 4,5 μονάδων, ενώ χειροτερεύει η εικόνα της κυβέρνησης σε όλα σχεδόν τα ποιοτικά στοιχεία. Μάλιστα φαίνεται να «γρατζουνίζεται» και η εικόνα του Κ. Καραμανλή, αν και παραμένει το ισχυρότερο όπλο της κυβέρνησης.

Βέβαια –και σε αυτό συμφωνούν επίσης οι αναλυτές– η διαφορά οφείλεται στην πελώρια αποσυσπείρωση της ΝΔ και όχι επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει πείσει στα σοβαρά. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «χάνει η ΝΔ, δεν κερδίζει το ΠΑΣΟΚ».

Αλλά ακόμα κι έτσι, και επειδή πολλές φορές επικρατεί η αρνητική ψήφος, πάλι τα πράγματα είναι εξαιρετικά προβληματικά για κυβέρνηση - Καραμανλή.

Βέβαια υπάρχουν προσδοκίες ότι αν πετύχει να αυξήσει τη συσπείρωσή της η κυβερνώσα παράταξη, τότε μπορεί να ελπίζει σε ανάκαμψη.

Κάτι άλλο εξάλλου στο οποίο μπορεί –ακόμα– να επενδύει είναι ο Καραμανλής.

Μάλιστα από δημοσκόπηση έγκυρης εταιρείας προκύπτει ότι ο Καραμανλής συνεχίζει, αν και με «γρατζουνιές», να αποτελεί πλεονέκτημα για τη ΝΔ, ενώ αντίθετα ο Γ. Παπανδρέου αποτελεί «βαρίδι» στην πορεία του ΠΑΣΟΚ προς την επανάκτηση της εξουσίας!
paron

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2629&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote