Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ψήφισαν επιστροφή του «τσάρου» Εκτύπωση E-mail
21.11.08

Ψηφίζοντας σε χρόνους ρεκόρ, η Κρατική Δούμα υιοθέτησε χθες και σε δεύτερη ανάγνωση τις τροποποιήσεις του Συντάγματος, που πρότεινε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, με κεντρική επιλογή την παράταση της βουλευτικής θητείας στα πέντε χρόνια και της προεδρικής στα έξι, σχέδιο που θεωρείται ότι ετοιμάζεται για την επιστροφή -αργά ή γρήγορα- του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της χώρας.

Το 10ο Συνέδριο

Καλώς εχόντων των πραγμάτων σήμερα ξεκινά και το 10ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας» υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δυσκολευόταν ώς χθες να ορίσει ώρα συνάντησης στον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, λόγω της εντατικής ενασχόλησής του με τα «κομματικά διαδικαστικά».

Κάποια από τα πολυάριθμα σενάρια θέλουν τον Β. Πούτιν να εγκαταλείπει την πρωθυπουργία και να επιστρέφει στην προεδρία ακόμη και εντός του 2009, μέσω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Αλλα κάνουν λόγο για αποχώρηση από τη «φθοροποιό» πρωθυπουργία για κάποιο ενδιάμεσο πόστο, όπως η προεδρία της Βουλής ή απλώς του κόμματος, που θα αρχίσει να ασκεί κριτική στην «κρατική γραφειοκρατία», ενώ όλο και πιο επίμονα τελευταία εκτιμάται ότι στην αντιμετώπιση της αναπόφευκτης οικονομικής βύθισης θα «θυσιαστεί» ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, έτσι ώστε να επιστρέψει ακμαίος και τροπαιούχος ο Β. Πούτιν, όταν η καμπύλη της κρίσης αρχίσει και πάλι να κινείται ανοδικά.

Ξεκαθαρίζοντας κάποιες από τις σκέψεις της πολιτικής ελίτ του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος -στο ορατό μέλλον- Μεντβιέντεφ διαφώνησε με κάθε λογική κοινοβουλευτικής μετεξέλιξης της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας την προοπτική αυτή «ισοδύναμη με θάνατο» για τη Ρωσία, που φαίνεται πως αποζητά για να κυβερνηθεί ένα ισχυρό κέντρο. Ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ διαφώνησε ευθέως και με την ψιθυριστή πρόταση του δημάρχου της Μόσχας να αρχίσουν πάλι να εκλέγονται οι κυβερνήτες των ρωσικών περιφερειών, αν και ο Γιούρι Λουσκόφ έσπευσε πάραυτα να την ανασκευάσει, προδίδοντας την όλο και μεγαλύτερη διάσταση απόψεων με το Κρεμλίνο.

«Σ' όποιον αρέσει...»

Κατά την άποψη των πιο προσεκτικών μελετητητών του φαινομένου Πούτιν, η απομάκρυνση και τυχόν δίωξη του δημάρχου της Μόσχας, ενός από τους ισχυρότερους, αλλά και αμφιλεγόμενους, περιφερειακούς ηγέτες, θα μπορούσε να έχει ευεργετικά για τη συσπείρωση της χώρας αποτελέσματα σε συνθήκες κρίσης, αντίστοιχα με τη δίωξη και φυλάκιση του «ολιγάρχη» Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ σαν να έριξε ήδη την προειδοποιητική βολή: «Οποιος δεν είναι ευχαριστημένος μπορεί να φύγει».
enet

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2616&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote