Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Βουτιά εκ νέου για την Wall Street, απώλειες και στην Ευρώπη Εκτύπωση E-mail
21.11.08

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με μεγάλη πτώση, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων πεντέμισι ετών. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 444,99 μονάδες ή -5,56% και έκλεισε στις 7.552,29 μονάδες.

Ο δείκτης είχε κλείσει την Τετάρτη κάτω από τις 8000 μονάδες, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2003.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 1.316,12 μονάδες, έχοντας χάσει 70,30 μονάδες ή -5,07%. Τέλος, ο δείκτης Standard & Poor's 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έχασε 54,14 μονάδες (-6,71%) και έκλεισε στις 752,44 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο του δείκτη από τον Απρίλιο του 1997.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα πρέπει να κυμανθεί για το 2009 ανάμεσα στο -0,2% και έως το 1,1%. Πρόκειται για μια αναθεώρηση με σημαντική μείωση από τις προηγούμενες προβλέψεις της FED.

Οι τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των θαλασσίων μεταφορών που έχουν πληγεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τροφοδοτούν την αβεβαιότητα στην αγορά, εκτιμούν οι αναλυτές.

Ευρώπη

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών βρέθηκαν τα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια. Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές των τραπεζών και εταιριών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, στον απόηχο της γνωστοποίησης σχεδίου της Citigroup για εκκαθάριση δομημένων επενδυτικών οχημάτων, ενώ η υποχώρηση της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού σε επίπεδα κάτω από τα 52 δολάρια το βαρέλι, παρέσυρε σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών εταιριών.

Ο δείκτης DAX στη Γερμανία υποχώρησε κατά 3,08%, στο Λονδίνο ο FTSE κατά 3,26% και ο CAC κατά 3,48%. Ο φόβος των αγορών έχει επεκταθεί στο σύνολο της οικονομίας, με τις ανησυχίες των επενδυτών να καλύπτουν ευρύτατο φάσμα εταιρικών κλάδων· από τις εταιρείες χημικών προϊόντων και τις χρηματιστηριακές εταιρείες έως τους παραγωγούς πρώτων υλών.

Ασία

Στην Ασία, σήμερα, οι δείκτες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, αφού τα νέα δυσμενή στοιχεία για τις εξαγωγές της Ιαπωνίας, οι οποίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση επτά ετών, συνέβαλαν στο ήδη αρνητικό κλίμα.

Ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με πτώση κατά 6,89% και διαμορφώθηκε στις 7.703,04 μονάδες. Με απώλειες κατά 6,70% έκλεισε το χρηματιστήριο της Σεούλ. Ο δείκτης KOSPI υποχώρησε κατά 68,13 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 948,69 μονάδες. Οι εταιρίες Nintendo Co. και Sony Corp. υποχώρησαν κατά 6%. Επίσης, οι ιαπωνικές ασφαλιστικές κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1987. Η Rio Tinto Group έπεσε κατά 13%.

Η πτώση των αγορών στις αναπτυσσόμενες χώρες υπερβαίνουν εκείνη των ανεπτυγμένων, λόγω των φόβων για τις επιπτώσεις που θα έχουν στις οικονομίες τους οι χαμηλές τιμές των μετάλλων και του αργού πετρελαίου.

Στη Ρωσία διακόπηκαν σήμερα για μία ώρα οι χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς ο δείκτης Micex παρουσίασε μεγάλη πτώση κατά 9%, εξαιτίας της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου που πλησιάζουν τα 50 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές των μετοχών στη Ρωσία, που θεωρείται η μεγαλύτερη προμηθεύτρια χώρα ενέργειας στον κόσμο, έχουν καταγράψει μέχρι τώρα φέτος πτώση 73%, σε σύγκριση με την πτώση 45% του δείκτη αναφοράς S&P 500.

www.kathimerini.gr

 

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2615&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote