Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Οικονομική «Βαβέλ» πλέον η κυβέρνηση Εκτύπωση E-mail
01.11.08

Στα χαρακώματα, για τους ενδεδειγμένους χειρισμούς της οικονομικής κρίσης, βρίσκονται από χθες υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. Η «αντιπαράθεση» μεταξύ των κ. Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Σουφλιά για τις δημόσιες επενδύσεις αλλά και οι διαρροές του υπουργείου Απασχόλησης για χορήγηση επιδομάτων, αποτέλεσαν θρυαλλίδα για την αναζοπύρωση της σοβούσας κρίσης στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική.

Παρά τις προσπάθειες του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση έμοιαζε χθες με... «οικονομική βαβέλ» με κυβερνητικά στελέχη να ζητούν εμμέσως πλην σαφώς αλλαγή οικονομικής πολιτικής.

Η εικόνα αυτή βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση τόσο με τις δυσμενείς για τη Ν.Δ. τελευταίες δημοσκοπήσεις όσο και με τη δεδομένη αποσταθεροποίηση του επικοινωνιακού επιτελείου μετά την αποχώρηση του Θεόδ. Ρουσόπουλου. Ο κ. Αλογοσκούφης έσπευσε, χθες, να υπερκεράσει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για το θέμα των δημόσιων επενδύσεων, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς σκοπούς, αφού εξασφαλίζει ρευστότητα «για την κάλυψη των αναγκών των δημόσιων έργων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, και των έργων που εκτελούνται με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα». Συνεργάτες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ αρκούνταν, χθες, να παρατηρήσουν πως ήταν τα σχόλια των συνεργατών του κ. Αλογοσκούφη που δημιούργησαν εικόνα αντιπαράθεσης των δύο ανδρών. Στο παρασκήνιο, κορυφαίοι υπουργοί δήλωναν ότι οι ίδιοι εφεξής θα παρακολουθούν στενά τις οικονομικές εξελίξεις, αμφισβητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται να τάσσεται, καταρχήν, υπέρ της διατήρησης της αναπτυξιακής τροχιάς και μέσω της αύξησης του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων, ενώ, αντιθέτως, τοποθετείται επιφυλακτικά στις γενικευμένες επιδοματικές λογικές, αν και συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι, πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής. Ο υπουργός Υγείας κ. Δημ. Αβραμόπουλος παρακολουθεί τις εξελίξεις, υπενθυμίζοντας χθες σε συνομιλητές του ότι από τις 17 Σεπτεμβρίου είχε επισημάνει πως «την κρίση αυτή δεν γίνεται να την πληρώσουν οι πολίτες των κοινωνιών μας, ανάπτυξη χωρίς κοινωνική ασφάλεια δεν γίνεται». Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχ. Λιάπης επισήμανε ότι «χρειάζεται σωφροσύνη στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης και όχι ακρότητες, γιατί σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν μόνο αριθμοί, αλλά και άνθρωποι που περνάνε δύσκολα».

Η σχετική συζήτηση φούντωσε χθες και στα «πηγαδάκια» των βουλευτών στο κοινοβούλιο, με αρκετούς να ζητούν τη χορήγηση επιδομάτων (σ.σ. και για εκλογικούς λόγους), άλλους να συμφωνούν για την ανάγκη προώθησης των δημόσιων έργων και άλλους να επικρίνουν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ γιατί «προκάλεσε νέο κύκλο εσωστρέφειας». Κάποιοι δε, έκαναν λόγο ακόμη και για ανασχηματισμό εντός του Σαββατοκύριακου, προκειμένου στο Εκοφίν να συμμετάσχει ο νέος υπουργός Οικονομίας! Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, κ. Γ. Τραγάκης (ΝΕΤ) επισήμανε ότι «θα πρέπει όλοι να στρέψουμε το βλέμμα στους μικρομεσαίους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους», ενώ ο πρώην υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας (Real) ζήτησε «να προσεγγίσουμε τα προβλήματα κοινωνικά και όχι φιλελεύθερα ριζοσπαστικά». Ο κ. Αθ. Γιαννόπουλος (Φλας) σημείωσε ότι «δεν θα κοιτάξουμε να τελειώσει η εθνική οδός και ο πεδινός σιδηρόδρομος… εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να στηριχτεί ο μεροκαματιάρης, ο φουκαράς, ο αγρότης… Να στηριχτούν οι τράπεζες, αλλά πρέπει να στηριχτούν και τα νοικοκυριά».


kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2521&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote