Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Κρίση... off shore Εκτύπωση E-mail
01.11.08

"Ολοι αντιλαμβάνονται την κρίση, μόνο η αντιπολίτευση δεν την καταλαβαίνει" ήταν η βολή του πρωθυπουργού απο το βήμα της Βουλής για να του απαντήσει ο Γ.Παπανδρέου οτι "την κρίση την έφερε ο νεοφιλελευθερισμός που εκπροσωπεί η κυβέρνηση".

Η αντιπαράθεση στη Βουλή για την οικονομική κρίση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων συνεχίζεται με τον πρωθυπουργό να επιμένει οτι "δεν δίνουμε 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Όποιος το ισχυρίζεται ψεύδεται και παραπλανά".

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Καραμανλής δήλωσε με έμφαση πως «δεν χαρίζεται τίποτα σε καμία τράπεζα? δεν ζημιώνεται αλλά κερδίζει το δημόσιο και οι φορολογούμενοι. Κερδίζουν οι φορολογούμενοι γιατί εξασφαλίζονται τόσο οι καταθέσεις όσο και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων».

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμη ότι η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση έχει επιφέρει πολύ σοβαρές - δραματικές ορισμένες φορές - επιπτώσεις σε όλες τις οικονομίες του κόσμου.

Η κρίση, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, επιβαρύνει σημαντικά και την ελληνική οικονομία οδηγώντας σε ανατροπή βασικών παραδοχών του Προϋπολογισμού. Ανέφερε συγκεκριμένα πως στο εννεάμηνο η κρίση προκάλεσε μείωση στα έσοδα του κράτους, αύξηση του κόστους δανεισμού, έκρηξη της ακρίβειας, και επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Επισήμανε ωστόσο ότι η ελληνική οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτικότερη σε σχέση με πολλές άλλες χάρη στη μεταρρυθμιστική στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι και επανέλαβε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν. Αναφέρθηκε ακόμη στις πρωτοβουλίες για απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων «χωρίς ανατροπές» και για την ενίσχυση της Eπιτροπής Ανταγωνισμού.

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης, άλλοι όμως κάνουν ότι δεν βλέπουν. Μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτοί που ούτε είδαν την κρίση ούτε την κατάλαβαν;», διερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι κάνουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία όσοι λαϊκίζουν. «Οι ασθενέστεροι θα προστατευθούν με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με κραυγές δημαγωγίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Πρωτοφανής υποκρισία"

Πρωτοφανής η κρίση, αλλά και η υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ παρατήρησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας πως η ελληνική οικονομία είναι αθωράκιστη από τις άδικες φοροεπιδρομές της κυβέρνησης και την απουσία δημόσιων επενδύσεων.

Η διεθνής οικονομική κρίση έχει σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσωπο, αυτό της νεοδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, που εκπροσωπεί η κυβέρνηση Καραμανλή, επεσήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου.

Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις έφεραν την κρίση, οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις θα φέρουν τη λύση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, σημειώνοντας ότι επιβεβαίωση αποτελεί η υιοθέτηση των προτάσεων Μπράουν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές μίλησε για τη δημιουργία ενός κατεστημένου με τη συγκέντρωση πλούτου και εξουσίας στα χέρια ολίγων και χαρακτήρισε «όχημα απίθανης κερδοσκοπίας» τις offshore εταιρείες και τα δομημένα ομόλογα τα οποία, όπως σημείωσε, έφερε στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τι θα είχε συμβεί σήμερα αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε βάλει φρένο στα δομημένα ομόλογα στα οποία είχαν επενδυθεί τα χρήματα των ασφαλισμένων, ρώτησε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Αντι να μας κατηγορείτε για λαϊκισμό, θα έπρεπε να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό ... Θα είχαν χάσει τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι».

Ειδικά όσον αφορά το σχέδιο στήριξης των τραπεζών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι τα 28 δισ.€ που έδωσε η κυβέρηση, χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, χωρίς εγγύηση ότι θα φθάσουν στον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον παραγωγό -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- είναι χρήματα του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ενίσχυση των ασθενέστερων, ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την επαναφορά του αφορολογήτου των ελευθέρων επαγγελματιών, μείωση της φορολογίας και κατ' επέκταση την απόσυρση του σχεδίου προϋπολογισμού του 2009.

Τέλος ο κ. Παπανδρέου πρότεινε τρεις δέσμες μέτρων. Η πρώτη αφορά την ενίσχυση των ασθενέστερων με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, επιδόματος θέρμανσης, και ΕΚΑΣ σε επιπλέον 300.000 συνταξιούχους. Η δεύτερη αφορά την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την εισαγωγή ενός νέου παραγωγικού προτύπου, και η τρίτη την αντιμετωπιση της ανεργίας με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, τη θέσμπιση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας για τους απολυμένους μεγάλης ηλικίας κ.α. Τέλος, η τετάρτη δέσμη προτάσεων περιλαμβάνει μέτρα υπέρ των δανειοληπτών.

Εξάλλου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την κατάργηση του νόμου της ΝΔ για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ) και την επαναφορά του φρόυ μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

"Σε θέση μάχης"

Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε από το βήμα της Βουλής τους εργαζόμενους  να μην δεχτούν την "κοροϊδία", όπως χαρακτήρισε τα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και να αντιταχθούν στην συνολική πολιτική που ακολουθείται αλλά και τις "ψευτοαντιπολιτευτικές προτάσεις - παγίδες".

Η ΓΓ της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ σημείωσε επίσης ότι η κρίση δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα και πως τα μέτρα λαμβάνονατι εις βάρος των εργαζομένων.

"Σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο"

Σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο χαρακτήρισε το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών ο Αλέκος Αλαβάνος προειδοποιώντας ότι? «έρχεται καταιγίδα διαρκείας».

Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε «όχι» στα 28 δις, για την ενίσχυση των τραπεζών σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είναι ο «υπ’ αριθμόν ένα εχθρός του λαού» και άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στις «καταστροφικές» της επιλογές.

«Πιστεύω ότι είστε μία κυβέρνηση στο τέλος της εποχής, γιατί οι βασικές αρχές και η βασική φιλοσοφία στην οποία στηριχτήκατε είναι πλέον καταστροφική».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «την επανεθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας που μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα μπορεί να αποτελέσει πυρήνα σταθερότητας» και παράλληλα πρότεινε σύστημα εθνικοποίησης.

«Οποιαδήποτε τράπεζα ζητήσει τη συμμετοχή του δημοσίου αμέσως να εθνικοποιείται» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σημείωσε  ότι η « βαθειά κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού» θα οδηγήσει σε μια «καταιγίδα διαρκείας» εάν δεν υπάρξει έγκαιρη αντιμετώπιση και κατηγόρησε ηγεσία της Ε.Ε. ότι «δεν έχει καταλάβει τίποτα».

«Είμαστε μία μέρα πριν την καταιγίδα, η καταιγίδα όμως έρχεται και στην Ελλάδα και η καταιγίδα θα είναι διαρκείας και βάθους αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

"Θα έχουμε όφελος"

Το Δημόσιο, όχι μόνο δεν θα χάσει από το σχέδιο, αλλά θα έχει όφελος έως και 500 εκ ευρώ ετησίως, που θα διατίθενται για έργα ανάπτυξης και για κοινωνικές παρεμβάσεις, είπε ο κ. Καραμανλής στη δευτερολογία του και επισήμανε ότι το ελληνικό σχέδιο εντάσσεται στη συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

«Αυτή είναι η αλήθεια. Και ερωτώ όποιον επιμένει να δημοκοπεί και να λαϊκίζει. Αρνούμενοι τη λύση αυτή, τι απαντούν στους καταθέτες που θέλουν να αισθάνονται σιγουριά; Στο ενδεχόμενο να φύγουν οι καταθέσεις από τη χώρα; Να αυξηθούν τα επιτόκια εξ αιτίας της έλλειψης διατραπεζικής εμπιστοσύνης;», υπογράμμισε.

 

 

Αυτό είναι η υπεύθυνη πολιτική;

Δώσατε 28 δισ. ευρώ,δηλαδή 9,5 τρισ.δρχ.- το 11% του ΑΕΠ της χώρας - στους τραπεζίτες,χωρίς εγγύηση για το πώς θα διατεθούν. Αυτό είναι η υπεύθυνη πολιτική;», αναρωτήθηκε ο κ.Παπανδρέου και συνέχισε:

«Σε όλες τις χώρες του κόσμου,στηρίχθηκαν μόνον οι τράπεζες που παρουσιάζουν πρόβλημα ρευστότητας.Εσείς διαβουλευθήκατε με τους τραπεζίτες για να τις στηρίξετε όλες.Αυτές είναι τριτοκοσμικές πρακτικές.Πείτε εάν υπάρχουν τράπεζες με πρόβλημα και να βάλουν και οι μεγαλομέτοχοι το χέρι στην τσέπη - και όχι όλα να κρύβονται κάτω από το χαλί.Λευκή επιταγή στις Τράπεζες,αποτελεί τεράστια κοινωνική πρόκληση.Εμείς λέμε όχι στην λευκή επιταγή». 

"Δεν μπορούσατε να διαχειριστείτε μια οικονομία σε ομαλές συνθήκες. Θα μπορέσετε να διαχειριστείτε μια οικονομία σε συνθήκες κρίσης;» αναρωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Αυτή είναι η διαφωνία;

Η Αλέκα Παπαρήγα, επανέλαβε στη δευτερολογία της, την αντίθεση του κόμματός της στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ίδια δοκιμασμένη και αποτυχημένη πολιτική.

«Αν κατάλαβα καλά, η διαφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι αν πρέπει αν ενισχυθούν οι τράπεζες ή οι βιομήχανοι ή οι επενδυτές. Το ερώτημα είναι πώς στις τράπεζες που είχαν μεγάλη κερδοφορία προέκυψε η χρεοκοπία; Όλο ήταν πλασματικό κεφάλαιο; Και ρωτώ το ΠΑΣΟΚ, έχουν ανάγκη στήριξης οι επενδυτές;»

 

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2520&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote