Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Κ. Παπούλιας: Τα αίτια της κρίσης Εκτύπωση E-mail
14.10.08

Στην απληστία, την ιδεολογική αποστασιοποίηση από την πραγματική οικονομία και στο διαχωρισμό της ευθύνης από το κέρδος, εντοπίζει τις αιτίες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

Από το Ανόι του Βιετνάμ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Νγκουέν Μινχ Τριέτ:

«Οι αιτίες της κρίσης βρίσκονται στην απληστία, στην ιδεολογική αποστασιοποίηση από το τι σημαίνει πραγματική οικονομία, στον διαχωρισμό της ευθύνης από το κέρδος και στην άποψη ότι υπάρχει ένα μαγικό χέρι που μπορεί από μόνο του χωρίς κρατικό έλεγχο και κοινωνική ευθύνη να δημιουργεί και να διανέμει δίκαια τον πλούτο».

Αναφερόμενη στη χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρώπη, μετά και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης, η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η ουσία είναι πως υπάρχει μια άλλη αυτοπεποίθηση στην ΕΕ,η οποία τώρα πρέπει να μετουσιωθεί σε συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες θα προστατεύσουν τα εισοδήματα των ευρωπαίων πολιτών.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι σε ευρωπαϊκο επίπεδο το κεντρικό θέμα συζήτησης είναι το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε απο αυτή την τρικυμία με το λιγότερο δυνατό κόστος.

«Αυτό που έχει σημασία είναι πώς αυτές οι αποφάσεις των «15» θα εφαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά, με την ελπίδα ότι και οι ΗΠΑ θα ακολουθήσουν ώστε να σταθεροποιηθεί το διεθνές σύστημα» τόνισε η κ. Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ην ανάγκη απάντησης στο αίσθημα ανασφάλειας το οποίο υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η χώρα μας ήταν προετοιμασμένη - και αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη - να αντιμετωπίσει με επιτυχία ενδεχόμενες περιορισμένες συνέπειες από τη Διεθνή Οικονομική Κρίση», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος. Σημείωσε ότι είμαστε η πρώτη χώρα της οποία ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομίας εγγυήθηκαν πολιτικά όλες τις καταθέσεις όλων των ελλήνων, κάτι που έγινε αντικείμενο κριτικής τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό όμως τελικά αποδεικνύεται ορθό, καθώς συνέβαλε στην αποκατάσταση κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας.

Υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός, αντίθετα με ό, τι έκανε ο Γ. Παπανδρέου, πήγε στην Τράπεζα της Ελλάδας και μαζί με τον υπουργό Οικονομίας συντόνισαν τις απαραίτητες κοινές δράσεις. Συμπλήρωσε δε πως υπήρξε διαρκής ενημέρωση του ελληνικού λαού και δημόσιες παρεμβάσεις του πρωθυπουργού.

«Εμείς, χωρίς να υπερδραματοποιούμε το θέμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δεν κάνουμε προσπάθεια να το ωραιοποιήσουμε», τόνισε σημειώνονατς πως τέτοια θέματα δεν ενδείκνυνται για δημιουργία εντυπώσεων και δεν μπορεί να τα προσεγγίζει κανείς με ίχνος προχειρότητας. «Χρειάζεται προετοιμασία, σταθερή γραμμή και ψυχραιμία», συνέχισε.

Η δουλειά της κυβέρνησης, είπε ο κ. Αντώναρος, έχει δημιουργήσει κατάλληλο περιβάλλον ώστε οι συνέπειες να είναι σχετικά περιορισμένες για τη χώρα μας και πρόσθεσε ότι το τραπεζικό μας σύστημα είναι σταθερό.

Επιπλέον ανέφερε πως το διεθνές νομισματικό ταμείο, που είναι αυστηρός κριτής, εκτιμά ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα είναι μηδενική ενώ για στη χώρα μας θα είναι στο 2% και πως η δουλειά που έγινε αποδίδει καρπούς. Ο κ. Αντώναρος είπε πως δεν αναθεωρείται η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3%, ενώ για το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού είπε ότι ισχύουν όσα έχει πει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Ερωτηθείς αν ξεπεράσαμε τα χειρότερα, αφού οι αγορές σήμερα ανέκαμψαν, δεν έκανε κανένα σχόλιο και υπογράμμισε ότι σημασία έχει να βρίσκονται όσοι πρέπει σε εγρήγορση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Για το ύψος του ποσού που θα δώσει η χώρα μας για τις τράπεζες ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ενώ σε ό, τι αφορά κοινωνικές παροχές τόνισε πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για το επίδομα θέρμανσης και το ταμείο κοινωνικής συνοχής.

Η επίσκεψη Παπούλια

Εκτός από την αναφορά του στη διεθνή οικονομική κρίση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε τον «βαθύ σεβασμό που τρέφει όλη η ανθρωπότητα και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός προς τον λαό του Βιετνάμ που με τους μακρότατους αγώνες του συμβόλισε ίσως καλύτερα από κάθε άλλον, κατά τον 20ο αιώνα, την μάχη εναντίον της αυτοκρατορίας και έδειξε ότι όταν υπάρχει πίστη, επιμονή και σχεδιασμός, ακόμη και κατορθώματα που φαίνονται αδύνατα είναι πραγματοποιήσιμα».

Αναφερόμενος δε στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον πλανήτη είπε οτι αυτα δεν μπορεί να λυθούν αν δεν προσεγγίζονται με βάση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περιοχή μας όσον αφορά στο Κυπριακό και την συνέχιση της τουρκικής κατοχής στη νήσο, χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από τον πλευρά του ο βιετναμέζος πρόεδρος χαρακτήρισε χρήσιμες τις συνομιλίες και εξαιρετικές τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών στο πολιτικό επίπεδο. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι στο εμπόριο και στις επενδύσεις, αυτές είναι περιορισμένες και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δυο πλευρές θα αναζητήσουν και θα βρουν τρόπους για περαιτέρω συνεργασία και σε αυτούς τους τομείς.

Η συνάντηση των δυο ηγετών διήρκησε μιάμιση ώρα και αμέσως μετά υπογράφηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Πέτρο Δούκα και κυβερνητικούς αξιωματούχους του Βιετνάμ, συμφωνίες: για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την συνεργασία των ΥΠΕΞ των δυο χωρών και την αμοιβαία προστασία των επενδύσεων. (διαβάστε περισσότερα)

Ο κ. Παπούλιας τόνισε σχετικά με την υπογραφή των συμφωνιών ότι αυτές «φανερώνουν την βούληση των χωρών μας να ενισχύσουν την συνεργασία τους σε πολλούς τομείς και μεταξύ των πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ανέφερε την παγκόσμια ισχύ της στην εμπορική ναυτιλία, την κομβική της θέση στα ενεργειακά δίκτυα της περιοχής αλλά και την εμπειρία της σε θέματα κατασκευών, επενδύσεων και τουριστικής βιομηχανίας».

Αντιθέτως, δεν υπογράφτηκε συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας ναυτιλιακών κερδών που είχε μονογραφεί προσφάτως στην Αθήνα.

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Πάνος Καμένος «υπήρξε καθαρά γραφειοκρατική εμπλοκή» καθώς τα αρμόδια υπουργεία του Βιετνάμ δεν συμφωνούν μεταξύ τους ως προς τα κριτήρια φορολόγησης.


ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2441&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote