Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Τελικό «οκ» στο σχέδιο Πόλσον Εκτύπωση E-mail
03.10.08

Την πολυπόθητη έγκριση και της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετα το «ναι» που είπε την Πέμπτη η Γερουσία, έλαβε το βράδυ της Παρασκευής, με 263 ψήφους υπέρ και 171 κατά, το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον, για την ενίσχυση του νοσούντος αμερικανικού τραπεζικού συστήματος με 700 δισ. δολάρια, προκειμένου να βγει από την κρίση.

Ήταν η δεύτερη ψηφοφορία για το σχέδιο Πόλσον στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων μέσα στην ίδια εβδομάδα. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, το σχέδιο είχε απορριφθεί με 228 ψήφους κατά και 205 υπέρ.

Λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, έχοντας σαφείς ενδείξεις για τη θετική για τον ίδιο και την κυβέρνησή του έκβαση, δήλωνε μέσω του εκπροσώπου του, Τόνι Φράτο, ότι «ελπίζει να υπογράψει το νομοσχέδιο το συντομότερο δυνατό», μιλονότι το Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στο ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του και, αναφερόμενος στο Δημοκρατικό κόμμα, είπε ότι το νομοσχέδιο «δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς τη βοήθεια όλων».

Εκτίμησε δε, ότι η απόφαση αυτή της Βουλής των Αντιπροσώπων δείχνει ότι οι ΗΠΑ παραμένουν η ηγέτιδα και κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας.

Παράλληλα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της αμερικανικής οικονομίας», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα πάρει χρόνο» μέχρι να γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα του σχεδίου.

«Είμαι ευγνώμων που αυτός ο νόμος εγκρίθηκε. Είναι πράγματι πολύ καλό» είπε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πόλσον, λίγο μετά την ψηφοφορία.

«Θα ενεργήσουμε γρήγορα, για να θέσουμε σε εφαρμογή τα μέτρα που περιλαμβάνει ο νόμος» προσέθεσε ο κ. Πόλσον. Πράγματι, λίγη ώρα αργότερα γινόταν γνωστό από το Associated Press ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε ήδη το νομοσχέδιο, δίνοντας και τυπικά το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του.

Θετική ήταν επίσης η αντίδραση του προέδρου της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, αλλά και της Κομισιόν, που χαιρέτισε τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αντίθετα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο, Τζον Μακέιν, μιλώντας πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού τομέα «πρέπει να βοηθήσει τις μεσαίες τάξεις και όχι τη Γουόλ Στριτ».

Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για το Λευκό Οίκο, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του σχεδίου διάσωσης του τραπεζικού συστήματος και εξέφρασε την ευχή να προστατεύσει η κυβέρνηση τους φορολογουμένους που καλούνται να χρηματοδοτήσουν αυτό το σχέδιο και τους ιδιοκτήτες που απειλούνται με κατάσχεση.

Μη αναμενόμενη η αντίδραση της Γουόλ Στριτ

Παράλληλα, η αντίδραση της Γουόλ Στριτ μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ήταν εντελώς διαφορετική από την αναμενόμενη. Εν μέσω κλίματος απαισιοδοξίας, οι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης παρουσίαζαν μεν άνοδο, σημαντικά μικρότερη ωστόσο αυτής που εμφάνιζαν πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τελικά, η εικόνα απαισιοδοξίας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, με τους δείκτες Nasdaq και Dow Jones να κλείνουν με αρνητικό πρόσημο, καθώς υπέστησαν απώλειες της τάξης του 1,48% και του 1,50%, αντίστοιχα. Με πτώση 1,35% έκλεισε και ο δείκτης Standard & Poor's 500.

Αντίθετα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν την Παρασκευή με σημαντική άνοδο, ενισχυμένα τόσο από το θετικό κλίμα που υπήρχε για το σχέδιο Πόλσον όσο και από τις αναμενόμενες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαβάστε περισσότερα

Η θετική αυτή εξέλιξη για την αμερικανική κυβέρνηση είχε ήδη διαφανεί από την Πέμπτη, όταν η Γερουσία είπε το «ναι» στο σχέδιο Πόλσον με 74 ψήφους υπέρ έναντι 25 κατά.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, παρά τις αλλαγές που έγιναν στο σχέδιο Πόλσον, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις -κυρίως- των σκεπτικιστών Ρεπουμπλικανών, στον πυρήνα της η πρόταση παραμένει ίδια με την προηγούμενη που καταψηφίστηκε την περασμένη Δευτέρα και θα κοστίσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακριβότερα στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Διαβάστε περισσότερα

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή ότι πρέπει «το σχέδιο Πόλσον να ψηφιστεί» από το αμερικανικό Κογκρέσο για να αντιμετωπιστεί «η πολύ σημαντική διόρθωση που είναι σε εξέλιξη». Διαβάστε περισσότερα

Έκτακτη σύνοδος το Σάββατο στο Παρίσι

Η Ευρώπη πρέπει να βρει μια ενιαία απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση, που κινδυνεύει να ρίξει την παγκόσμια οικονομία στην άβυσσο, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν εν όψει της σαββατιάτικης έκτακτης συνόδου στο Παρίσι, με αντικείμενο την κρίση.

Αντιπαραθέσεις επικρατούν στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης την τελευταία εβδομάδα, με την Ιρλανδία να προσφέρει εγγυήσεις για όλες τις καταθέσεις, προκαλώντας τη ροή κεφαλαίων από βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προς τράπεζες της Ιρλανδίας, ενώ και η Ελλάδα υποσχέθηκε να εξασφαλίσει τα χρήματα των καταθετών.

Η Βρετανία απάντησε, αυξάνοντας το όριο αποζημίωσης για τις τραπεζικές καταθέσεις στις 50.000 στερλίνες (88.390 δολάρια) από 35.000 στερλίνες, σε μια προσπάθεια να κάνει τις βρετανικές τράπεζες πιο ελκυστικές.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντήσει στη γαλλική πρωτεύουσα τους ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι και μέλη του G8 (και συγκεκριμένα της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας), καθώς επίσης τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, τον επικεφαλής του Eurogroup -και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου- Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή προσέγγιση.

Το σχέδιο Σαρκοζί ζητά τη σύγκληση, στα τέλη Νοεμβρίου, διεθνούς Συνόδου Κορυφής, κατά την οποία θα εξετασθεί το διεθνές οικονομικό σύστημα, καθώς και οι διεθνείς οικονομικοί κανόνες που διαμορφώθηκαν παλαιότερα, δεδομένου ότι οι κανόνες του Μπρέτον-Γουντς φαίνεται ότι δεν επαρκούν πλέον για τη ρύθμιση της αγοράς.

Στην ουσία, ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει να ξεκινήσει η συζήτηση για τη δημιουργία ενός ρυθμιζόμενου καπιταλιστικού συστήματος, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι, λόγω των συγκοινωνούντων δοχείων της παγκοσμιοποίησης, κρίσεις σαν την τωρινή δεν μπορούν να τις χειριστούν μόνες τους ακόμα και οι πιο αναπτυγμένες χώρες.

Έτσι, ο Νικολά Σαρκοζί προτείνει τη συμμετοχή στον παγκόσμιο διάλογο και της Κίνας, αλλά ευρύτερα τη συμμετοχή των δυναμικά αναπτυσσόμενων νέων χωρών.



Ελεύθερος Τύπος

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2388&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote