Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Πακιστανικά πυρά κατά Αμερικανών Εκτύπωση E-mail
24.09.08

Αντί να φέρει πιο κοντά τις παραδοσιακά σύμμαχες χώρες, ΗΠΑ και Πακιστάν, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η πολύνεκρη βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στο Ισλαμαμπάντ απειλεί να διευρύνει τις μεταξύ τους ρωγμές.

Αυτό υποδηλώνουν, τουλάχιστον, τα προχθεσινά επεισόδια στο βόρειο Βαζιριστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν: Πακιστανικά στρατεύματα άνοιξαν δύο φορές πυρ εναντίον μαχητικών αμερικανικών ελικοπτέρων, τα οποία είχαν παραβιάσει τον πακιστανικό εναέριο χώρο καταδιώκοντας ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος στο Ισλαμαμπάντ επιβεβαίωσε, διατηρώντας την ανωνυμία του, το επεισόδιο προσθέτοντας ότι άνδρες του πακιστανικού στρατού και των ειδικών μεθοριακών δυνάμεων άνοιξαν πυρ εναντίον δύο μεγάλων, θωρακισμένων ελικοπτέρων των ΗΠΑ για να τα αναχαιτίσουν, καθώς δεν είχαν λάβει άδεια εισόδου στην πακιστανική επικράτεια. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση απέφυγε κάθε σχόλιο για το συμβάν.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπέγραψε διάταγμα που δίνει τη δυνατότητα στα στρατεύματα της χώρας του τα οποία βρίσκονται στο Αφγανιστάν να περνούν τα σύνορα με το Πακιστάν χωρίς την άδεια της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, οι αμερικανικές επιχειρήσεις συσσωρεύουν σημαντικές απώλειες στις γραμμές του άμαχου, πακιστανικού πληθυσμού – μόνο μία επιδρομή Αμερικανών κομάντος στο νότιο Βαζιριστάν, στις 3 Σεπτεμβρίου, άφησε πίσω της 15 νεκρούς αμάχους. Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν οργή στην πακιστανική κοινή γνώμη και έντονες αντιδράσεις τόσο από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Ασφάκ Καγιάνι, όσο και από τον νέο πρωθυπουργό του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

 

 

 

Εσωσαν ζωές

 

Τραγικό παιχνίδι έπαιξε η μοίρα με τον Ιβο Ζντάρεκ. Ο πρεσβευτής της Τσεχίας στο Πακιστάν γλίτωσε από την ανατίναξη του παγιδευμένου φορτηγού, αλλά επέστρεψε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας, μαζί με τη Βιετναμέζα φίλη του, προσπαθώντας να βγάλει επιζώντες από τον χώρο του ξενοδοχείου. Το άτυχο ζευγάρι εγκλωβίστηκε στις φλόγες και απανθρακώθηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ τσέχικης εφημερίδας, η οποία επικαλείται Τσέχους διπλωμάτες και αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τον Πακιστανό υπουργό Εσωτερικών, Ρεχμάν Μαλίκ, στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» επρόκειτο να δειπνήσει το περασμένο Σάββατο η ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ζαρντάρι και του πρωθυπουργού Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι. Την τελευταία στιγμή, όμως, το δείπνο μεταφέρθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία και η ηγεσία της χώρας διασώθηκε. Την εκδοχή αυτή, πάντως, διέψευσε η διοίκηση του «Μάριοτ».

 

 

 

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2343&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 24.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote