Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ενέσεις ρευστότητας Εκτύπωση E-mail
17.09.08

Δισεκατομμύρια δολάρια διαθέτουν στις χρηματαγορές σε παγκόσμιο επίπεδο οι Κεντρικές Τράπεζες, σε μια προσπάθεια να ανασχέσουν τις επιπτώσεις από την κρίση που προκλήθηκε στις ΗΠΑ εν μέσω της αυξημένης ανησυχίας σχετικά με την τύχη της αμερικανικής ασφαλιστικής εταιρίας AIG.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 58,40%, ενώ ο τίτλος της έχασε 89% από το απόγευμα της Δευτέρας και 97% από την έναρξη τρέχοντος έτους, και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος η εταιρεία να κηρύξει πτώχευση.

Η AIG θα πρέπει τώρα να βρει σημαντικά χρηματικά ποσά για να εγγυηθεί τα συμβόλαιά της καθώς, η έως τώρα καλή της φήμη δεν είναι πλέον αρκετή για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

«Εάν δεν βρει τα χρήματα αυτά έως την Τετάρτη, τότε πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός της για να προστατευθούν οι πιστωτές της. Δεν υπάρχει άλλη λύση» δήλωσε οικονομικός αναλυτής.

Παράλληλα, απώλεια κερδών ύψους 845 εκατ. δολαρίων στο τρίτο τρίμηνο του έτους ανακοίνωσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, αλλά παράλληλα επισήμανε πως έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διέθεσε την Τρίτη στις χρηματαγορές 70 δισ. δολάρια, ενώ αλλά 30 δισ. ευρώ είχε διαθέσει τη Δευτέρα. Η Τράπεζα της Αγγλίας πραγματοποίησε ένεση ρευστότητας 20 δισ. στερλινών, μετά τα 5 δισ. στερλίνες τη Δευτέρα.

Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη ένεση ρευστότητας προς τις χρηματαγορές των τελευταίων έξι μηνών, συνολικού ύψους 1,5 τρισ. γεν (14,2 δισ. δολαρίων), ενώ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με οικονομικούς παράγοντες της χώρας για να συζητήσουν την κρίση. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διέθεσε 14 δισ. δολάρια για χρήση την ίδια ημέρα.

Το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδονησία, όλες παρείχαν λεκτικές εγγυήσεις, όπως έκαναν και κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Βερολίνο, Παρίσι και Ρώμη έκαναν δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες με τους προστατευτικούς τους μηχανισμούς θα υποστούν μόνο μικρή ζημιά από τα γεγονότα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κατακόρυφη πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών, με αιχμή τις μετοχές των τραπεζών.

Εξάλλου, η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης την απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητο στο 2% το βασικό της επιτόκιο.

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργοδοτών, Ερνέστ-Αντουάν Σεγέρ, δήλωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη «δεν απειλείται» από την οικονομική κρίση που συγκλονίζει τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργοδοτών εκτιμά ότι προς το παρόν η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει το ηθικό των ευρωπαίων επιχειρηματιών.

Η ρωσική οικονομία είναι αρκετά σταθερή και έχει αρκετά διαθέσιμα ρευστά για να περάσει «ήρεμα» τη θύελλα που πλήττει τις διεθνείς χρηματαγορές, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Τι γίνεται με την Lehman Brothers

Τα δανεισμένα ελληνικά νοικοκυριά μπορεί να μη γνωρίζουν τη Lehman Brothers, αλλά θα νιώσουν άμεσα τις επιπτώσεις της πτώχευσής της στα επιτόκια των δανείων τους. Κορυφαίες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος διαβλέπουν αύξηση των επιτοκίων, αφού η άντληση ρευστότητας έχει εξελιχθεί σε Γολγοθά για το πιστωτικό σύστημα. Εν τω μεταξύ, στην αγορά ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Lehman Brothers έναντι 2 δισεκατομμυρίων δολλαριων προχώρησε η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, Barclays. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται κοινές μετοχές μεταβλητού επιτοκίου καθώς και οι υπηρεσίς συμβούλου της εταιρίας Μ&Α. Πριν από δύο ημέρες, η Barclays είχε αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις για εξαγορά ολόκληρης της αμερικανικής εταιρείας.

e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2306&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote