Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Σκληραίνει τη στάση του... Εκτύπωση E-mail
04.09.08

Με σκληρότερες θέσεις από την τοποθέτησή την Τετάρτη, κατά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εμφανίστηκε την Πέμπτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο κ. Ταλάτ, μετά από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της «Βουλής» του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, σχολίασε με προκλητικό τρόπο τη συμπληρωματική δήλωση του προέδρου Χριστόφια μεά τη συνάντησή τους.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε «ατυχή» τη δήλωση Χριστόφια. Ειδικότερα, σχολιάζοντας τη θέση Χριστόφια ότι η ομοσπονδία ήταν σημαντική υποχώρηση, που έγινε από τον πρόεδρο Μακάριο στη Συμφωνία Κορυφής του 1977 για τη μετεξέλιξη του ενιαίου κράτος σε ομόσπονδο, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι αυτό είναι λανθασμένο και υποστήριξε κατά τρόπο αυθαίρετο πως η Συμφωνία του 1977 αναφέρει ότι «επιζητούμε ομοσπονδία, αλλά δεν μιλά για μετεξέλιξη» του κράτους.

Υποστήριξε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ενιαίο κράτος, αλλά είχε ένα λειτουργικά ομοσπονδιακό σύστημα.

«Όταν μιλάς για υποχώρηση, σημαίνει ότι δίνεις κάτι» είπε ο Ταλάτ, που διερωτήθηκε γιατί ο κ. Χριστόφιας πήγε 31 χρόνια πίσω, τη στιγμή που, όπως ανέφερε, υπάρχουν πολλές συμφωνίες μετά το 1977, αλλά και ένας όγκος δουλειάς (body of work) από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης χαρακτήρισε «περίεργες» τις δηλώσεις Χριστόφια και σημείωσε ότι δεν έγινε καμία υποχώρηση προς τους Τουρκοκυπρίους στη Συμφωνία του 1977. «Ένα λειτουργικά ομοσπονδιακό κράτος μετατράπηκε σε διζωνικό ομοσπονδιακό σύστημα, με την αποδοχή των υφιστάμενων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» υποστήριξε.

«Αυτό δεν ήταν υποχώρηση, αλλά αποδοχή των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων σε άλλη βάση» επέμεινε.

Την ίδια ώρα, μετά τον ΓΓ του ΟΗΕ, και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να καλωσορίσουν την επανέναρξη των συνομιλιών στην Κύπρο για συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Σε σχετική προεδρική δήλωση, που αναμενόταν να δοθεί στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), θα επαναλαμβάνεται η πλήρης στήριξη του Σώματος στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και θα χαιρετίζεται η απόφαση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο νησί να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις, καλώντας τους παράλληλα να εργαστούν για τη λύση του προβλήματος.

Παράλληλα, για «ενθαρρυντικές εξελίξεις» στην Κύπρο κάνουν λόγο αμερικανικές εφημερίδες Οι New York Times σημειώνουν ότι οι δυο πλευρές ελπίζουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επανένωση του νησιού.

Όπως αναφέρεται, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, συναντήθηκαν την Τετάρτη στη Λευκωσία, ενώ πιο σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν διοικητικά και θέματα που αφορούν στη διανομή της εξουσίας.

Η Wall Street Journal, σε σχετικό άρθρο, κάνει αναφορά στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και προβάλλει ομοιότητες και διαφορές της υπόθεσης της Κύπρου με αυτή της Γεωργίας.

Όσον αφορά τις συνομιλίες, σημειώνεται ότι «θα κρατήσουν μήνες και το αποτέλεσμά τους είναι αβέβαιο».

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα θα βρίσκεται τη Δευτέρα, για συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Την προσεχή Τρίτη ο κ. Ντάουνερ θα βρεθεί στην Άγκυρα για επαφές με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν, συνάντηση που ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο κ. Ντάουνερ είχε την Πέμπτη ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των ελληνοκυπριακών κομμάτων.

Την Παρασκευή θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών κομμάτων και με τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


e-tipos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2219&Itemid=1

Τελευταία ανανέωση ( 05.09.08 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote