Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Βαριές καταγγελίες από το ΠΑΣΟΚ για αλλοίωση ψηφοδελτίων στην αναθεώρηση του Συντάγματος Εκτύπωση E-mail
02.09.08

Συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη δημοσιότητα DVD, στο οποίο φαίνεται να αλλοιώνονται ψηφοδέλτια βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι δεν πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή κατά την ψηφοφορία για την συνταγματική αναθεώρηση. Η αλλοίωση γινόταν από βουλευτές της ΝΔ.

Από το DVD προκύπτει ότι ένας ψηφοσυλλέκτης-βουλευτής από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όταν διαπίστωνε ότι κάποιοι συνάδελφοί του ψήφιζαν εκτός γραμμής, σε συνεργασία με γυναίκα βουλευτή που περιφερόταν στα έδρανα, άλλαζε τα ψηφοδέλτια, βάζοντας στην τσέπη του τα «ανεπιθύμητα» και αντικαθιστώντας τα με αυτά που ακολουθούσαν τη γραμμή του κόμματος.

Το βίντεο διάρκειας 15 λεπτών προέρχεται από τα πρακτικά της Βουλής και παρουσιάζει ψηφοφορία της 27ης Μαΐου.

Οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, Ε. Βενιζέλος και Χρ. Παπουτσής έκαναν παράσταση στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Σιουφα, στον οποίο και παρέδωσαν το επίμαχο DVD.

«Μετά την επανίδρυση του κράτους, η ΝΔ επανιδρύει και τη Βουλή» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ. «Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο κομματικού σχεδίου προφανέστατα, υπερέβησαν το ρόλο τους, δεν άσκησαν τα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα, με συνέπεια, όπως διαπιστώθηκε, να έχουμε πράξεις, οι οποίες οδήγησαν σε παραχάραξη της βούλησης των βουλευτών με την αλλαγή ψηφοδελτίων, την αφαίρεση κάποιων και την προσθήκη άλλων, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να πει ότι μια σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία υποβαθμίστηκε και εξελίχθηκε σε μια νόθα μικροκομματική εκλογική διαδικασία» δήλωσε ο Δημήτρης Ρέππας.

Πλήγμα στη Δημοκρατία και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά ο Φίλιππος Πετσάλνικος. «Η κατάπτωση πλέον της Νέας Δημοκρατίας και οι ευθύνες και του πρωθυπουργού, ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και των στελεχών που συμμετείχαν, όπως βλέπει κανείς, σε αυτές τις απαράδεκτες διαδικασίες, είναι πλέον χωρίς τέλος. Η κατάπτωση αυτή είναι πρωτοφανής και κατά την άποψή μου αποτελεί ένα πλήγμα κατ' ευθείαν στην ουσία της λειτουργίας της δημοκρατίας μας, στην ουσία της λειτουργίας του κοινοβουλευτικού μας δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ο κ. Πετσάλνικος καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στον πρωθυπουργό και το προεδρείο της Βουλής για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είπε ότι αναδεικνύεται ακόμα μια φορά το πρόσωπο της Δεξιάς και πρόσθεσε ότι για το μέλλον της χώρας αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει αύριο.

Εξάλλου, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Βενιζέλος, Παπουτσής και Πάγκαλος προχώρησαν σε παράσταση στο προεδρείο της Βουλής.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι το Κίνημα θα ξεδιπλώσει την υπόθεση αυτή, ώστε αυτή η πολιτική καταγγελία να έχει και συνέπειες.

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι η διαδικασία ήταν αδιάβλητη και απολύτως διαφανής, καθώς επίσης ότι ο ίδιος σέβεται το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλης. Παράλληλα, εκφράζει τη θλίψη του για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Με επισκέφθηκαν οι κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Θεόδωρος Πάγκαλος και Χρήστος Παπουτσής, και μου ενεχείρησαν δύο δισκέτες που αφορούν την ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, και μου ζήτησαν την άποψή μου επ' αυτών.

»Η διαδικασία της ψηφοφορίας για τροποποίηση των άρθρων του Συντάγματος στις 27 Μαΐου έγινε κατά άψογο, αδιάβλητο και απόλυτα διαφανή τρόπο.

»Όπως γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοί μου Βουλευτές, την παραμονή τους διανεμήθηκαν 3 ψηφοδέλτια με προτυπωμένο το ονοματεπώνυμό τους.

»Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν 197 Βουλευτές από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες πλην των συναδέλφων του ΠΑΣΟΚ, που δεν συμμετείχαν και δεν προσήλθαν για να ψηφίσουν. 

»Ακολουθήθηκε η πάγια τακτική και όπως έγινε και κατά την αντίστοιχη διαδικασία στις 6 Απριλίου του 2001, ορίστηκαν σε συνεργασία με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες οι Βουλευτές Ιωάννης Μπούγας και Αθανάσιος Πλεύρης ως ψηφολέκτες, οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Αγοραστός και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου εντός του χώρου των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Ιωάννης Ζιώγας για την ανάγνωση του καταλόγου.

»Επισημαίνω ότι η όλη διαδικασία έγινε παρουσία προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και συνολικά 186 παρόντων βουλευτών (οι 11 επιπλέον ψήφισαν με επιστολική ψήφο), δεκάδων στελεχών του Κοινοβουλίου, στελεχών της εταιρείας που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική καταμέτρηση και μεταδιδόταν σε απευθείας μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

»Και επαναλαμβάνω ότι όλα τα ψηφοδέλτια ήταν ονομαστικά προτυπωμένα με καθορισμένη γραμμογράφηση, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα έστω και απλής φωτοτύπησης.

»Πραγματικά, με θλίβει και ως πρόεδρο της Βουλής και ως πολιτικό αρχών και πεποιθήσεων, η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εκεί που δεν υπάρχουν. Η προστασία των θεσμών είναι υποχρέωση όλων των παρατάξεων και όλων των βουλευτών.

»Σέβομαι την αποστολή μου και έχω αποδείξει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εφαρμόζω κατά γράμμα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε η τηλεόραση του Alpha, πριν από την ανακοίνωση του κ. Σιούφα, προηγήθηκε σύσκεψη με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γ. Τραγάκη, ο οποίος επίσης αναμένεται να εκδόσει ανακοίνωση.

 

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι βάσει του ντοκουμέντου προκύπτει όργιο νοθείας της ΝΔ σε βάρος των βουλευτών της. «Η κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Ανοίγει νέο αγοραίο πεδίο αντιδημοκρατικών επιλογών δίπλα στο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο και την αυταρχική τακτική της στο κίνημα. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι τα αστικά κόμματα και οι αστικοί θεσμοί δεν έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Σοβαρό πολιτικό ζήτημα συνιστούν οι καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ και οφείλουν να ερευνηθούν, δήλωσε εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, Φώτης Κουβέλης.

 

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α μετείχε στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με τις γνωστές του θέσεις και προτάσεις και ιδιαίτερα για να αποκρούσει αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις, που πρότεινε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Μετείχε στη διαδικασία και έδωσε τον αγώνα του να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος, σε πλήρη αντιστοίχηση με τους αγώνες της κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης», πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το ΛΑΟΣ: «Αν μιλάμε για 'αγοραστό αποτέλεσμα' στην αναθεώρηση του Συντάγματος δημιουργείται μείζον θέμα Δημοκρατίας. Κατήγοροι και κατηγορούμενοι πρέπει απαραιτήτως να πείσουν πως έχουν τα πράγματα. Στην υπόθεση αυτή δεν χωρούν σκιές όπως επίσης δεν επιτρέπονται αστήρικτα αντιπολιτευτικά «εφφέ». Προ πάσης άλλης πολιτικής ή κομματικής δράσης προηγείται το ξεκαθάρισμα των καταγγελιών».

tanea

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=2200&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote