Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Θ. Τσουκάτος«Προδόθηκα από δειλούς» Εκτύπωση E-mail
29.06.08

Αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για την εισροή των χρημάτων της Siemens στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Τσουκάτος. Εκφράζει, ωστόσο, την πικρία του για τη στάση του κόμματος απέναντί του, ενώ εκτοξεύει ταυτόχρονα αιχμές και κατά του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη

«Στήριξα το κόμμα και την προεδρία Κ. Σημίτη, αφιέρωσα 30 χρόνια της ζωής μου στην υπόθεση του κόμματος και ουδέποτε πρόδωσα. Προδόθηκα όμως από δειλές και υποκριτικές συμπεριφορές», αναφέρει χαρακτηριστικά στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου.

 
Ο Θ. Τσουκάτος αφιερώνει σημαντικό μέρος του υπομνήματός του στον τρόπο και τις μεθόδους με τις οποίες οι υπεύθυνοι του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισαν το ζήτημα της εκλογικής χορηγίας του Κινήματος από την Siemens, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «αισθάνεται πικρία για την έλλειψη ειλικρίνειας και αλληλεγγύης από τον πολιτικό του χώρο».
 
Το ποτήρι της οργής του «στρατηγού» ξεχείλισε από την άρνηση των υπευθύνων οικονομικού του ΠΑΣΟΚ την επίμαχη περίοδο να επιβεβαιώσουν ξεκάθαρα στις καταθέσεις τους ότι τα χρήματα αυτά εισήλθαν, έστω και παρανόμως, στο κομματικό ταμείο. Οι καταθέσεις της Δ. Παπαχρήστου και του Σπ. Αυγερινού δεν απέκλεισαν βέβαια κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μπήκαν τα χρήματα αυτά (ένα εκατ. μάρκα), στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ τμηματικά και χωρίς εκείνοι να γνωρίζουν την προέλευσή τους.
 
*Επί της ουσίας ο Τσουκάτος θα σηκώσει μόνος το βάρος της υπόθεσης. Θα υποστηρίξει ότι ουδείς άλλος στο ΠΑΣΟΚ, πλην του ιδίου που είχε συνεννοηθεί με τον διευθυντή της Siemenes Μ. Χριστοφοράκο, γνώριζε από πού προέρχονταν τα χρήματα αυτά, τα οποία μπήκαν όλα, σταδιακά, στο κομματικό ταμείο της Χαρ. Τρικούπη.
 
*Θα επικαλεσθεί το γεγονός ότι ήταν αρμόδιος για την οικονομική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ το 1999 και η προσφορά ήταν καθαρά προεκλογική «χορηγία». Επιπλέον θα υποστηρίξει ότι δεν κατείχε καμία κυβερνητική θέση, ώστε να συνδέεται το όνομά του με οποιαδήποτε συναλλαγή προς όφελος της συγκεκριμένης εταιρείας.
 
*Θα αρνηθεί επίσης ότι η πράξη του αυτή συνιστά με οποιοδήποτε τρόπο ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος. Αλλωστε η πράξη αυτή, θα υποστηρίξει, με τον προηγούμενο νόμο του 1995 με τον οποίο αξιολογείται, ήταν «στενότερη» και σε καμία περίπτωση δεν συμπεριελάμβανε την απόκρυψη χρημάτων για εκλογικούς σκοπούς.
 
*Αυτό που δέχεται το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ είναι παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων για την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη. Το αδίκημα είναι πλημμέλημα και έχει παραγραφεί από το 2004.
 
**Αλλες πληροφορίες φέρουν πάντως το ΠΑΣΟΚ να μην παραδέχεται την εμπλοκή του κομματικού μηχανισμού στην υπόθεση αυτή και για καθαρά πρακτικούς λόγους. Εάν παραδεχτεί μάλιστα το επίσημο κόμμα ότι είχε γνώση της λειτουργίας των «μαύρων» παράπλευρων κομματικών ταμείων, τότε θα υποχρεωθεί να επιστρέψει ως κύρωση το μισό της κομματικής επιχορήγησης που είχε λάβει την περίοδο εκείνη και το οποίο ξεπερνά σήμερα τα 3 εκατ. ευρώ.
 
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα επίσημα δηλωθέντα έσοδα του ΠΑΣΟΚ το 1999 από ιδιωτικές εισφορές ανέρχονταν σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 594 εκατ. παλαιές δραχμές). Ομως τα έξοδα για τις ανάγκες του κόμματος τον ίδιο χρόνο (ευρωεκλογές, συνέδριο κ.ά.) ήταν πολύ μεγαλύτερα...
 
 
 
 
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1921&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote