Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
4 κλειδιά για γαλάζιεs βαλίτσεs Εκτύπωση E-mail
28.06.08

Το «κλειδί» που θα ανοίξει τις βαλίτσες με τις «γαλάζιες» μίζες, που φέρονται να έχουν φύγει από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens την περίοδο 2004-2005, αναζητεί ο εισαγγελέας Παν. Αθανασίου.

Δύο υπεράκτιες εταιρείες, μέσα από τις οποίες πέρασαν περίπου 3 εκατ. ευρώ, τα οποία φαίνεται να καταλήγουν σε έναν επιχειρηματία και τρεις χρηματιστές, βρίσκονται στο στόχαστρο του κ. Αθανασίου, που διερευνά εάν τα πρόσωπα αυτά λειτουργούσαν ως κρίκοι στην αλυσίδα των εμπλεκομένων που χρησιμοποιήθηκαν για να διευκολύνουν τη διακίνηση πολιτικού χρήματος με αποδέκτες «γαλάζια» πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας βρίσκεται κοντά στο τέλος της έρευνάς του, που, εκτός απροόπτου, αναμένεται να καταλήξει στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και δωροδοκία.

Την ώρα μηδέν για τις «γαλάζιες μίζες» φαίνεται να σηματοδοτεί η εξέταση ως υπόπτων από τον κ. Αθανασίου των τριών χρηματιστών και ενός επιχειρηματία, στους οποίους φαίνεται να έχουν καταλήξει συνολικά εμβάσματα περίπου 3 εκατ. ευρώ.

 Η δικαστική έρευνα εστιάζεται επίσης σε ακόμη δύο επιχειρηματίες, που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των δύο off shore εταιρειών -Placid Blue και Fairwais-, οι οποίες βρίσκονται στο στόχαστρο του κ. Αθανασίου, που προσπαθεί να διαπιστώσει εάν χρησιμοποιήθηκαν ως σταθμοί για τη διακίνηση πολιτικού χρήματος την περίοδο 2004-2005.

Οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα κρατήσουν και από τις απαντήσεις που θα δώσουν στα ερωτήματα του εισαγγελέα ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Λέτσας, εκπρόσωπος της εταιρείας Fairways, που έχει κληθεί σήμερα να δώσει συμπληρωματικές εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου, αλλά και οι δύο από τους τρεις εμπλεκόμενους χρηματιστές, Αθανάσιος Ράμμος (πρώην επικεφαλής της «Πήγασος») και Νικόλαος Δεβλέτογλου (της ομώνυμης εταιρείας, νυν Πειραιώς Χρηματιστηριακή), οι οποίοι έχουν κληθεί επίσης με την ιδιότητα του υπόπτου και καταθέτουν τη Δευτέρα, καθώς ερευνάται εάν συνδέονται με εμβάσματα 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο Σ. Γιαννακάκης
Ακόμη ένας χρηματιστής, ο Σάββας Γιαννακάκης της Mega Trust, στον οποίο φαίνεται να καταλήγει - ύστερα από ένα μεγάλο... ταξίδι- σε μετρητά το πόσο του 1.434.000 ευρώ, έδωσε ήδη γραπτές εξηγήσεις με υπόμνημα, στο οποίο -κατά πληροφορίες- παρέπεμψε για περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με το επίμαχο ποσό στον εκπρόσωπο της Fairways, Αλέξανδρο Λέτσα.

Σήμερα καλείται να δώσει προφορικές εξηγήσεις συμπληρωματικά -καθώς έχει ήδη καταθέσει γραπτό υπόμνημα- ο επικεφαλής της Fairways, που φέρεται ως ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν πολλά.

Ο κ. Λέτσας, ο οποίος βρισκόταν πολύ κοντά στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο, θα ερωτηθεί για τα επτά εμβάσματα, συνολικού ύψους 1.750.000 ευρώ, που μέσω τριών υπεράκτιων εταιρειών, που φέρονται ως σταθμοί του «μαύρου πολιτικού χρήματος», μπήκαν στην εταιρεία Fairways, της οποίας εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος, εμβάσματα συνολικού ύψους 1.750.000 ευρώ, που ερευνάται εάν συνδέονται με «γαλάζιες» μίζες.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΛΕΤΣΑ
Ο Μιχ. Χριστοφοράκος μου ζήτησε να ιδρύσω υπεράκτια εταιρεία για λογαριασμό της Siemens

O κ. Αλέξανδρος Λέτσας, ο οποίος καταθέτει σήμερα ως ύποπτος συμπληρωματικές εξηγήσεις στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, έχει ήδη αποτυπώσει στο υπόμνημα που κατέθεσε την πρώτη φορά τον ρόλο του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην υπόθεση της «Siemens».

Στο υπόμνημά του περιέγραφε αναλυτικά τις διαδρομές των «ύποπτων» εμβασμάτων που πέρασαν από την εταιρεία του λίγο πριν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ έχει αναφέρει τόσο στον Ελβετό εισαγγελέα, όταν κλήθηκε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις, όσο και στον κ. Αθανασίου, την πρώτη φορά, ότι η ιδέα για τη δημιουργία της εταιρείας του ήταν του Μιχ. Χριστοφοράκου.

«Προς το τέλος του 2003», υποστηρίζει ο κ. Λέτσας, «επικοινώνησε μαζί μου ο Μιχ. Χριστοφοράκος -είχαμε πολύ καλή φιλική και κοινωνική σχέση- και μου εξήγησε ότι ο όμιλος εταιρειών της Siemens προγραμμάτιζε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε διάφορες χώρες των Βαλκανίων και ότι είχαν ήδη δρομολογηθεί διάφορα σημαντικά και εμπιστευτικά επαγγελματικά σχέδια. Μου είπε ότι πιθανόν να υπήρχαν μελλοντικές επαγγελματικές ευκαιρίες για μένα. Για τον λόγο αυτό μου ζήτησε να ιδρύσω μια υπεράκτια εταιρεία με τραπεζικό λογαριασμό στην Ελβετία, μέσω της οποίας η Siemens θα διοχέτευε ορισμένα από τα χρήματα που θα χρειαζόταν για τους αναπτυξιακούς σκοπούς της, χωρίς να εμφανίζεται η ίδια».

Και συνεχίζει: «Ο Μιχ. Χριστοφοράκος μου τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε οι ανταγωνιστές της Siemens να πληροφορηθούν για τις συγκεκριμένες αναπτυξιακές δραστηριότητες του ομίλου και επέμενε για απόλυτη εχεμύθεια. Δεν υπογράψαμε έγγραφα, πράγμα το οποίο θεώρησα ότι είχε σχέση με τη μυστικότητα την οποία επέβαλαν οι στόχοι του αναπτυξιακού αυτού προγράμματος, αλλά και της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό μου, αφού γνώριζε το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδό μου, καθώς και το ήθος και την εντιμότητά μου».

Οπως αναφέρει μάλιστα, για την... εξυπηρέτηση που προσέφερε στον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens δεν ζήτησε καμία αμοιβή, γιατί, όπως εξηγεί, «το θέμα αυτό μου ήταν εντελώς αδιάφορο, θεωρώντας ότι μια μελλοντική επαγγελματική συνεργασία μου με τη Siemens στις βαλκανικές χώρες θα αποτελούσε για μένα σοβαρή επιχειρηματική επιτυχία».

Πληροφορήθηκε, όπως λέει, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την εταιρεία του τον Μάιο του 2007, όταν ο Ελβετός εισαγγελέας τού ζήτησε στοιχεία για τις εισροές των πακέτων που έμπαιναν στη Fairways.

«Τότε», όπως υποστηρίζει, «είδα τα ονόματα κάποιων τραπεζών και εταιρειών, τις οποίες δεν είχα ξανακούσει και οι οποίες εμφανίζονται να στέλνουν χρήματα στη Fairways, προφανώς κατ εντολή και για λογαριασμό της Siemens».

Τότε λέει ότι ενημέρωσε τον κ. Χριστοφοράκο «και εκείνος μου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχώ».

Από την αναλυτική κίνηση του λογαριασμού του το διάστημα από 5 Αυγούστου 2004 έως και 7 Οκτωβρίου 2004 διαπίστωσε ότι είχαν φτάσει στην εταιρεία του εμβάσματα συνολικού ύψους 1.750.000 ευρώ.

Υποστηρίζει ότι του προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι τα «ύποπτα» εμβάσματα είχαν... ταρίφα 250.000 ευρώ το καθένα. Αυτά άλλοτε φτάνουν στην εταιρεία με διαφορά μόνο μίας ημέρας, ενώ άλλοτε πάλι μέσα στην ίδια μέρα εμβάζονται από δύο διαφορετικές τράπεζες 500.000 ευρώ!

Για το... άδοξο τέλος της εταιρείας του αναφέρει: «Μόλις πληροφορήθηκα», λέει, «από την Εισαγγελία της Βέρνης ότι τα χρήματα αυτά της Siemens μπορεί να είχαν μεταφερθεί κατά τρόπο ενδεχομένως παράτυπο στον λογαριασμό της Fairways, ζήτησα από τον εισαγγελέα να επιστρέψω το διαθέσιμο υπόλοιπο του λογαριασμού».

Οπως ισχυρίζεται, ύστερα από δικό του αίτημα επέστρεψε δύο εμβάσματα ύψους 420.000 ευρώ, που είχαν κατατεθεί υπέρ της εταιρείας του τον Οκτώβριο του 2004 και τον Σεπτέμβριο του 2005 αντίστοιχα.

Τέλος, ο κ. Λέτσας έχει θέσει στη διάθεση και των ελληνικών δικαστικών Αρχών την κίνηση του λογαριασμού του, για να διευκολύνει το έργο του εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ
Ανοίγουν οι λογαριασμοί του Τρεπεκλή

Για δεύτερη φορά κλήθηκε και κατέθεσε χθες ως μάρτυρας στον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας SAIC Γιώργος Τρεπεκλής, σχετικά με την αστρονομική αμοιβή των 6,5 εκ. ευρώ που έλαβε από το ελληνικό δημόσιο, στο πλαίσιο της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I, εργολάβος της οποίας ήταν η αμερικανική εταιρεία.

Ο κ. Αθανασίου, που εξέτασε μυστικά χθες το μεσημέρι τον επιχειρηματία, του ζήτησε -σύμφωνα με πληροφορίες- να προσκομίσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναλυτικά στοιχεία της κίνησης των τραπεζικών του λογαριασμών.

Ενώ σε κάθε περίπτωση -είτε ο κ. Τρεπεκλής τα προσκομίσει είτε όχι- ο εισαγγελέας θα ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του, προκειμένου να διαπιστώσει πού κατέληξαν τα χρήματα που εισέπραξε, εάν τα έχει επενδύσει και για ποιες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Σκοπός του κ. Αθανασίου είναι να διαπιστώσει εάν το ποσόν των 4 εκ. ευρώ, που παραδέχτηκε ότι εισέπραξε ο κ. Τρεπεκλής -τα υπόλοιπα 2,5 εκ. ευρώ δόθηκαν ως αμοιβή στον δικηγόρο κ. Δήμα, που φέρεται ότι μεσολάβησε για να πάρει η εταιρεία του κ. Τρεπεκλή τη δουλειά στη SAIC- είναι «καθαρή» αμοιβή του ή μήπως έχει σχέση με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και τις μίζες που φέρονται ότι δόθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τρεπεκλής προσκόμισε τιμολόγια παροχής υπηρεσιών της εταιρείας PROFIT, την οποία εκπροσωπεί, ενώ ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα για ποιες ακριβώς υπηρεσίες εισέπραξε αυτό το ποσόν.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Επιβεβαιώνει τον Τσουκάτο και η γραμματέας του

«Στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ έφταναν χρήματα από τον Θόδωρο Τσουκάτο» υποστήριξαν στις πολύωρες καταθέσεις τους στον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου οι άλλοτε αρμόδιοι για τα οικονομικά του κόμματος, που δήλωσαν κατηγορηματικά ότι «ουδέποτε παρέλαβαν οποιοδήποτε ποσό που να συνδέεται με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens».

Ο Σπύρος Αυγερινός και η Δήμητρα Παπαχρήστου (αρμόδιοι το 1998 για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ) αλλά και η γραμματέας του Θ. Τσουκάτου, Ισμήνη Πιστώνη, επιβεβαίωσαν όσα είχε υποστηρίξει από την αρχή ο πρώην «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σπ. Αυγερινός επιβεβαίωσε καταθέτοντας ότι «πολλές φορές είχαν φτάσει στο ταμείο του κόμματος χρήματα από τον Θεόδωρο Τσουκάτο. Σε περίοδο προεκλογική αλλά και τις παραμονές των συνεδρίων τα χρήματα έφταναν στο κομματικό ταμείο με μεγαλύτερη συχνότητα. Πολλές φορές τα έφερνε ο Θ. Τσουκάτος».

Ο κ. Αυγερινός επιβεβαίωσε ότι ήταν παρών στις δύο συναντήσεις που έγιναν στο γραφείο του δικηγόρου του Θ. Τσουκάτου, Διονύση Γκούσκου, αλλά και στο πολιτικό γραφείο του πρώην «στρατηγού», στη διάρκεια των οποίων συζήτησαν για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο κ. Τσουκάτος αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος για την κατάθεση του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων από τη Siemens, που τμηματικά φέρεται ότι έφτασε στο ταμείο του κόμματος.

Από την πλευρά της η κ. Δ. Παπαχρήστου κατέθεσε ότι είχε πλήρη άγνοια για την ενδεχόμενη διασύνδεση οποιουδήποτε ποσού με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας.

Και υποστήριξε ότι, όταν έμπαιναν μεγάλα ποσά στο ταμείο, κόβονταν κουπόνια.

Για τις συναντήσεις Τσουκάτου κατέθεσε και η κ. Ισμήνη Πιστώνη, η οποία, όπως είπε, «για να μη δουν οι δημοσιογράφοι που περίμεναν έξω από το γραφείο του κ. Τσουκάτου τον Σπ. Αυγερινό, του είπαν να προτιμήσει την έξοδο του γραφείου από την οδό Γαμβέτα».

Στο μεταξύ, σήμερα καταθέτει ως ύποπτος ο συνεργάτης του κ. Τσουκάτου, Γ. Γενναίος, ο οποίος ήταν ένας από τους κρίκους στην αλυσίδα για τη διακίνηση του ενός εκατομμυρίου μάρκων που έφυγαν από τη Siemens και στη συνέχεια έσπασαν σε επτά παρένθετους λογαριασμούς.

Αύριο δίνει εξηγήσεις στον εισαγγελέα και ο Θ. Τσουκάτος, για τη διαδρομή και την κατάληξη του επίμαχου χρηματικού ποσού.

ethnos

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1918&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote