Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Η Β. Κορέα δεν είναι πια κράτος «τρομοκράτης»... Εκτύπωση E-mail
28.06.08

Πριν από έξι χρόνια, ο Τζορτζ Μπους είχε περιλάβει τη Βόρεια Κορέα, μαζί με το Ιράκ του Σαντάμ και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στον ετερόκλητο «Aξονα του Κακού».

Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε θεαματική στροφή, ανακοινώνοντας ότι θα άρει ορισμένες εκ των βασικών, εμπορικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ουάσιγκτον στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ, αφαιρώντας το από την αμερικανική λίστα «κρατών που υποθάλπουν τη διεθνή τρομοκρατία». Αυτό σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα, που αντιμετωπίζει τεράστιο επισιτιστικό πρόβλημα, θα έχει στο εξής πρόσβαση σε διεθνή οικονομική βοήθεια, την οποία μέχρι τώρα στερούνταν. Είχε προηγηθεί η σημαντική απόφαση της Βόρειας Κορέας να δώσει στη δημοσιότητα το πυρηνικό της πρόγραμμα και να αρχίσει την καταστροφή των σχετικών εγκαταστάσεων.

Ο Μπους κράτησε επιφυλακτικό τόνο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για το πρώτο, θετικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο. Προσέθεσε δε ότι «δεν έχει αυταπάτες» για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, υπενθυμίζοντας τον αυταρχικό χαρακτήρα του και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους του στο Τόκιο ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει την υπόθεση των απαγωγών Ιαπώνων από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο, δήλωσε ότι αρχίζει μια περίοδος επιβεβαίωσης των διακηρύξεων της Πιονγιάνγκ από την Ουάσιγκτον, που θα κρατήσει 45 ημέρες.

 

Νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε γνωστοποιήσει ότι η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την απόφασή της να διαλύσει όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της, αρχίζοντας από την προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή, καταστροφή του πύργου ψύξης του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Γιονγκμπιόν. Μάλιστα, η καταστροφή θα γίνει παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και αξιωματούχων των ΗΠΑ και των γειτόνων της Βόρειας Κορέας, κάτι που υπογραμμίζει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την υπόθεση το καθεστώς.

 

Υποσχέθηκε να δώσει πλήρη στοιχεία

 

Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα εμφανίστηκε αποφασισμένη να δώσει πλήρη στοιχεία για όλες τις πυρηνικές της δραστηριότητες. Η Κίνα, ο πιο στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, συμμετέχει, μαζί με ΗΠΑ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ρωσία, στις συνομιλίες των έξι κρατών για τον πυρηνικό αφοπλισμό στην κορεατική χερσόνησο.

 

Πάντως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κατέστησε σαφές ότι, αν και θετικό, το πρώτο βήμα της Βόρειας Κορέας θεωρείται ανεπαρκές από την Ουάσιγκτον για την πλήρη ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων. Μιλώντας από το Κιότο της Ιαπωνίας, η Αμερικανίδα αξιωματούχος υποστήριξε ότι «υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ερωτήματα γύρω από το υψηλού εμπλουτισμού ουράνιο» και ότι η Ουάσιγκτον διαθέτει τα μέσα για να επαληθεύσει τις διακηρύξεις της Πιονγιάνγκ. Στον ίδιο, επιφυλακτικό τόνο ήταν και άρθρο της Ράις που δημοσιεύθηκε χθες στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal: «Κάθε προσπάθεια αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα είναι το πιο αδιαφανές, μυστικοπαθές καθεστώς του κόσμου», έγραψε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Δεν θα αποδεχθούμε τυφλά οποιαδήποτε διακήρυξη, θα επιμείνουμε στην ανάγκη επαλήθευσης», προσέθεσε. Η Βόρεια Κορέα περιελήφθη στον κατάλογο των χωρών, οι οποίες, κατά την Ουάσιγκτον, υποθάλπουν την τρομοκρατία, το 1988, υποστηρίζοντας ότι είχε καταρρίψει, έναν χρόνο νωρίτερα, επιβατηγό αεροσκάφος της Νότιας Κορέας, με αποτέλεσμα 115 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

kathimerini

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1917&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote