Σύνδεση






Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
Δεν έχετε λογαριασμό; Εγγραφή
Αρχική
Ελπίδα από το Όσλο Εκτύπωση E-mail
27.06.08

Τρόπους για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες σχετικά με τη βάση της επιδιωκόμενης λύσης του Κυπριακού συζήτησαν εκτενώς οι Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί.

Οι σύμβουλοι των δύο ηγετών είχαν συναντήσεις χθες και προχθές στο Όσλο της Νορβηγίας, στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου μεσολαβητών στο οποίο συμμετείχαν. Οι δύο άνδρες δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένη φόρμουλα απεμπλοκής, ενόψει της συνάντησης Χριστόφια - Ταλάτ την 1η Ιουλίου. Κατέστη, όμως, σαφές ότι οι πλευρές αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχουν περιθώρια διακοπής της διαδικασίας πριν καλά-καλά ξεκινήσει. Επομένως, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια την ερχόμενη Τρίτη για να βρεθεί κοινά αποδεκτή διατύπωση που θα διασφαλίζει εμμέσως το αίτημα της ε/κ πλευράς για "μία κυριαρχία και ιθαγένεια" του κοινού κράτους μετά τη λύση, χωρίς να αποδυναμώνονται "κεκτημένα" της τ/κ πλευράς από το ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου. Στο συνέδριο του Όσλο, υπό τον τίτλο "Το Δίκτυο των Μεσολαβητών" συμμετείχαν συνολικά εξήντα προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο που έχουν συμμετάσχει ενεργά σε επίλυση διεθνών κρίσεων. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε μια εμπιστευτική συνάντηση μιας ώρας με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό, στην οποία συμμετείχαν πρώην ειδικοί εκπρόσωποι και ειδικοί σύμβουλοι του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως ο Άλβαρο ντε Σότο, ο Μάικλ Μόλερ, καθώς και ο πρώην βοηθός ΓΓ, Κίραν Πρέντεργκαστ.

Αναζήτηση φόρμουλας
Οι Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί συζήτησαν επί μακρόν τη φόρμουλα που θα πρέπει να εξευρεθεί την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να υπάρξει κοινά αποδεκτή βάση λύσης του Κυπριακού και να οριστεί ημερομηνία έναρξης απευθείας συνομιλιών. Και οι δύο συμφωνούν ότι οι ηγέτες δεν μπορούν να παρουσιάσουν στους πολίτες και τη διεθνή κοινότητα μια αποτυχία την Τρίτη. Ειδικά στο εξωτερικό οι εντυπώσεις θα είναι "καταστροφικές" για τις κοινότητες του νησιού. Εξέφρασαν επίσης την πεποίθηση ότι "η μη λύση είναι η χειρότερη λύση" υπό τις περιστάσεις. Ο "Π" αντιλαμβάνεται πως από τις συζητήσεις τους προκύπτει σαφώς η προσδοκία πως την 1η Ιουλίου θα υπάρξει τελικά συναντίληψη και τα πράγματα θα προχωρήσουν. Μια συμφωνημένη φόρμουλα, όμως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κι αυτό, διότι η τ/κ πλευρά απορρίπτει ρητή αναφορά σε "μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια" στο κοινό ανακοινωθέν, αφού κάτι τέτοιο εμφάνιζε τον κ. Ταλάτ στην κοινή του γνώμη ως τον ηγέτη που υποχώρησε. Οι Τ/Κ αντιλαμβάνονται, όμως, ότι θα πρέπει να βρεθεί μια έμμεση διατύπωση που θα διασφαλίζει το ε/κ αίτημα, χωρίς να αποδυναμώνει την αναφορά στο ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου, σε "συνεταιρισμό με δύο πολιτικά ισότιμες συνιστώσες πολιτείες". Από τα όσα διεμείφθησαν μεταξύ των συμβούλων στο Όσλο προκύπτει ότι για το θέμα της κυριαρχίας θα βρεθεί διατύπωση. Δυσκολίες παρουσιάζονται στο έμμεσο λεκτικό που αφορά την "μία ιθαγένεια". Ελπίζεται ότι στο τέλος, οι κ.κ. Χριστόφιας και Ταλάτ θα καταφέρουν να βρουν χρυσή τομή και σ' αυτό. Πάντως, η κυρίαρχη εντύπωση και στις δύο πλευρές είναι ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλοι οι τρόποι για να υπάρξει συμφωνία την 1η Ιουλίου, σχετικά με τα επόμενα βήματα του Κυπριακού.

Σύναξη κορυφής
Οι κ.κ. Ιακώβου και Ναμί προσκλήθηκαν στο συνέδριο "Δίκτυο των μεσολαβητών" του Όσλο από το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης. Συνολικά συμμετείχαν εξήντα πρώην και νυν διαμεσολαβητές απ' όλο τον κόσμο. Εξετάστηκαν μια σειρά διεθνών κρίσεων, όπως το Μεσανατολικό, το πρόβλημα της Αμπχαζίας και της Υπερδνειστερίας και, βεβαίως, το Κυπριακό. Ειδικά για το πολιτικό πρόβλημα του νησιού έγινε μια εμπιστευτική συνάντηση μίας ώρας στην οποία, εκτός των συμβούλων των δύο ηγετών, συμμετείχαν: Οι πρώην ειδικοί σύμβουλοι του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Άλβαρο ντε Σότο και Τζοε Κλαρκ, ο οποίος είχε διατελέσει και Πρωθυπουργός του Καναδά. Συμμετείχε επίσης ο πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, Κίραν Πρέντεργκαστ, καθώς και ο Γκάρεθ Έβανς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γνωστής δεξαμενής σκέψης "Ομάδα Διεθνών Κρίσεων", η οποία πρόσφατα εξέδωσε έκθεση για το Κυπριακό που προκάλεσε αντιδράσεις στο νησί.

 


politis

Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007

Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το hellenicvoiceny.com, στη διεύθυνση
: http://www.hellenicvoiceny.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1915&Itemid=1

 
< Προηγ.   Επόμ. >

Currently no polls available to vote
Currently no polls available to vote